Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Srpska strana nije imala takta u rješavanju pitanja ćiriličnih ploča u Vukovaru'

Srbi u Hrvatskoj nisu i ne žele biti privilegirani - privilegiran je jedino srpski politički vrh, kroz kojeg se, nažalost, percipira cijela srpska zajednica...
22. prosinca 2016. u 14:19 3 komentara 915 prikaza
Željko Bajalica
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Osnivač Srpskog odbora solidarnosti (SOS), civilne udruge za zaštitu i promicanje ljudskih prava u Hrvatskoj, Željko Bajalica, rekao je u četvrtak u Šibeniku kako Srbi u Hrvatskoj nemaju sreće sa svojim političkim predstavnicima jer, kaže, ljudi koji vode srpsku politiku nisu dorasli izazovima vremena.

"Pitanja o povratku i obnovi srpskih kuća, stanova i mirovina nisu zatvorena na način da se može reći 'to je dobro napravljeno'. Sva ona iza sebe vuku repove, a veći dio krivnje je na strani srpskih političkih predstavnika koji su imali mogućnost, a nisu je znali iskoristiti", kazao je je Bajalica istaknuvši da je po zakonskom okviru prema nacionalnim manjinama Hrvatska u europskom i svjetskom vrhu.

Bajalica je ocijenio da zakonski okvir i dobra volja hrvatske države nisu iskorišteni na pravi način jer, dodao je, sa srpske strane političari trebaju biti vičniji razgovoru.

"Srbi u Hrvatskoj nisu i ne žele biti privilegirani - privilegiran je jedino srpski politički vrh, kroz kojeg se, nažalost, percipira cijela srpska zajednica. Srbima u Šibensko – kninskoj županiji i u Hrvatskoj ne treba kruha preko pogače", naglasio je Bajalica.

Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić ODNOSI ZEMALJA Gura li EU Hrvatsku i Srbiju u novu napetost ili smirivanje odnosa? 15.12.2016., Srbija - Hrvati u Vojvodini, u malom selu Tavankut pokraj Subotice.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL Vojvođanski Hrvati Zagreb je u pravu: Srbija ništa ne čini za nas, ako smo joj mi najveći problem, onda će lagodno ući u EU

"Mnoga su otvorena pitanja koja dijele hrvatsko društvo i polarizacija je snažna. Uzmemo li u obzir rat u Hrvatskoj i sve što se događalo nakon njega, svi bi trebali biti zadovoljni procesom demokratizacije države. Napredak je fascinantan i za svaku pohvalu, a prije svega govorim o zakonodavnom okviru. Ako želimo biti ozbiljna država, poštujmo svoje zakone i to je moja poruka svima u političkom vrhu", rekao je Bajalica te naglasio propuste u srpskoj diplomaciji pri postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Prema Zakonu o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru, zaista treba biti dozvoljena dvojezičnost, kazao je. Međutim, Vukovar je simbol hrvatskog stradanja, sa svim onim mjestima koja su Hrvatima sveta, prije svega groblje i memorijalni centar.

"Niti jednom normalnom Srbinu ne pada na pamet na tim mjestima postaviti ćirilične ploče. Zakon treba poštivati s puno takta, a kad se nešto kaže, uz sadržaj je važan i način kako te riječi izgovarate", istaknuo je.

Srpska strana, zaključio je, nije imala takta u rješavanju tog pitanja.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • yelahiah:

    Kada bi Srbija pokazala zaljenje za agresiju na Hrvatsku,kada bi dala novac za razminiranje teritorija,kada bi platila odstetu za osakacene obitelji,kada bi pokazala duboko zaljenje tek tada mozemo pregovarat o cirilicnom natpisu a do tada oni koji to podupiru bez ... prikaži još! takvih potrazivanja treba potjerat iz drzave jer to su neprijatelji hrvatskog naroda i zna se koja je njihova zelja bila 1989.

  • Meter:

    A kako stoje stvari s hrvatskim političkim vrhom, je li on imalo privilegiran?

  • Nepokolebljiv:

    Dvojezicni nazivi, jos uvijek nemaju utvrdene uvjete: Koliko je u bilo gdje u Hrvatskoj clanova nacionalne manjine koja ima legitimno pravo traziti odredeni povlasteni status a koliko je Srba u Hrvatskoj koji su imigranti koji nemaju nikakova prava na bilo ... prikaži još! kakav povlasten status? Mora se najprije ustanoviti tko je "nacionalna manjina" i koliko ih je! Kada se zadovolji ta sitnica onda ce sve biti puno lakse! Srba ima puno u Austriji, Njemackoj, Francuskoj, Kanadi ... da li su tamo zatrazili status nacionalne manjine? U Kaliforniji ima vise Srba nego u Hrvatskoj sta ne traze status nacionalne manjine pa ako I'm je ponegdje koncentracija dovoljna neka potraze dvojezicne znakove na cirilici! Ha, ha! Imigranti nisu manjina! Hajde najprije vidjeti koliko je Srba u Hrvatskoj manjina a koliko ih je imigranata kolonizatora doseljenih nakon 1918!