Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vijeće od devet mudraca bdije nad ćirilicom u Srbiji

Odgovorna osoba u instituciji za ignoriranje ćirilice može biti novčano kažnjena s 850 eura
01. kolovoza 2018. u 00:30 73 komentara 3062 prikaza
srpska zastava
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Vlada Srbije priprema izmjene i dopune zakona o službenoj uporabi jezika i pisama, a u normiranju i zaštiti ćirilice kao matičnog pisma određuje se njezino obvezno korištenje i predviđaju novčane kazne ne bude li to poštovano.

Patrijarh se žali U Srbiji opet ključa: 'Crna Gora i od NDH gora'

Srbijanska vlada formirat će devetočlano vijeće za srpski jezik čiji će posao biti briga o poštovanju službene i javne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a usporedo s već postojećim Odborom za standardizaciju srpskog jezika, brinut će se o normiranju, njegovanju, unapređivanju i zaštiti službenog jezika i ćirilice kao matičnog pisma.

Izmjene je vladi predložilo Ministarstvo kulture i trebale bi postati dopuna zakona o službenoj uporabi jezika i pisama.

Kolinda Grabar-Kitarović K. Grabar-Kitarović: 'Slušam i volim neke Thompsonove pjesme, ponosna sam na doček, nije bilo ustaških pozdrava'

Odgovorna osoba u instituciji mogla bi za ignoriranje ćirilice biti kažnjena globom od 45 do 850 eura, kazna za poduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, upute za uporabu, deklaraciju ili jamstveni list mogla bi iznositi od 4200 do 8500 eura, a odgovorna osoba u tim organizacijama platila bi oko 600 eura, ističu srbijanski mediji.

>> Hrvatska - Srbija, polufinale EP-a

srpska zastava
1 / 13
Hrvatska - Srbija, vaterpolo
Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Avatar Radojica
  Radojica:

  "Devet mudraca", hehe, konačno nešto duhovito i od VL. Kasno su se setili, mislim da preko 60% građana piše latinicom, a, na primer, pre ujedinjenja, NIJEDAN natpis na javnom mestu nije bio na latiničnom pismu. To je nama naša borba ... prikaži još! (i ujedinjenje) dalo. Dalje, to je i odraz našeg primitivizma da nekritički prihvatamo sve što je tuđe, tako nam se, svojevremeno, uvukao i Josip Broz, što je mnogo gore, ali to je neka druga priča.

 • Zvjerko:

  Kada vidim kakva je pismenost nekih komentatora ovdje, mislim da bi i Hrvatska trebala oformiti nekakvo vijeće za zaštitu hrvatskog jezika i kažnjavati prekršitelje. Vrlo lako bi popunili rupe u proračunu. Upotreba slova “Č” i “Ć”, kao i velikog i ... prikaži još! malog slova je velika nepoznanica većini komentatora i velikih Hrvata na forumima, a ismijavaju Srbe.

 • sudbina x:

  Što se peta kolona skupila oko ovog članka ko muhe oko g. ovna...