Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugroženo pismo

Vijeće od devet mudraca bdije nad ćirilicom u Srbiji

srpska zastava
Foto: Filip Brala/PIXSELL
01.08.2018.
u 00:30

Odgovorna osoba u instituciji za ignoriranje ćirilice može biti novčano kažnjena s 850 eura

Vlada Srbije priprema izmjene i dopune zakona o službenoj uporabi jezika i pisama, a u normiranju i zaštiti ćirilice kao matičnog pisma određuje se njezino obvezno korištenje i predviđaju novčane kazne ne bude li to poštovano.

Srbijanska vlada formirat će devetočlano vijeće za srpski jezik čiji će posao biti briga o poštovanju službene i javne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a usporedo s već postojećim Odborom za standardizaciju srpskog jezika, brinut će se o normiranju, njegovanju, unapređivanju i zaštiti službenog jezika i ćirilice kao matičnog pisma.

Izmjene je vladi predložilo Ministarstvo kulture i trebale bi postati dopuna zakona o službenoj uporabi jezika i pisama.

Odgovorna osoba u instituciji mogla bi za ignoriranje ćirilice biti kažnjena globom od 45 do 850 eura, kazna za poduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, upute za uporabu, deklaraciju ili jamstveni list mogla bi iznositi od 4200 do 8500 eura, a odgovorna osoba u tim organizacijama platila bi oko 600 eura, ističu srbijanski mediji.

>> Hrvatska - Srbija, polufinale EP-a

srpska zastava
1/13
Ključne riječi

Komentara 73

Avatar Radojica
Radojica
08:01 01.08.2018.

"Devet mudraca", hehe, konačno nešto duhovito i od VL. Kasno su se setili, mislim da preko 60% građana piše latinicom, a, na primer, pre ujedinjenja, NIJEDAN natpis na javnom mestu nije bio na latiničnom pismu. To je nama naša borba (i ujedinjenje) dalo. Dalje, to je i odraz našeg primitivizma da nekritički prihvatamo sve što je tuđe, tako nam se, svojevremeno, uvukao i Josip Broz, što je mnogo gore, ali to je neka druga priča.

ZV
Zvjerko
07:41 01.08.2018.

Kada vidim kakva je pismenost nekih komentatora ovdje, mislim da bi i Hrvatska trebala oformiti nekakvo vijeće za zaštitu hrvatskog jezika i kažnjavati prekršitelje. Vrlo lako bi popunili rupe u proračunu. Upotreba slova “Č” i “Ć”, kao i velikog i malog slova je velika nepoznanica većini komentatora i velikih Hrvata na forumima, a ismijavaju Srbe.

SX
sudbina x
13:12 01.08.2018.

Što se peta kolona skupila oko ovog članka ko muhe oko g. ovna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije