Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGNAL I IZ MMF-a

Vujčić upozorio na nedostatak radne snage i preporučio što se mora učiniti

Koncert Zagrebačkih solista i Martine Filjak na Dubrovačkim ljetnim igrama posjetili su Boris Vujčić i Tao Zhang
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
15.07.2019.
u 11:22

S demografskim problemima susrele su se i zapadne ekonomije, ali na znatno većem stupnju razvoja.

Zemlje u regiji su u opasnosti da ostare prije nego sto postanu bogate, kazao je Tao Zhang, zamjenik direktor MMF-a na konferenciji Međunarodnog monetarnog fonda i Hrvatske narodne banke u Dubrovniku koja se bavila upravljanjem razvojem u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe (CESEE) s posebnim naglaskom na, kako veli Zhang, zastrašujuće probleme vezane uz demografiju i radna mjesta.

Jedna studija MMF-a je pokazala da bi zemlje regije bez demografskih problema s kojima se sada suočavaju do sredine ovog stoljeća dostigle 74 prosječnog BDP-a EU a ovako ce se prosjeku razvijenih približiti s postojećih 50-ak na približno 60 posto BDP-a. S demografskim problemima susrele su se i zapadne ekonomije, ali na znatno većem stupnju razvoja.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić poručio je da je nedostatak kvalificirane radne snage postao glavna prepreka rastu u mnogim zemljama, zbog čega treba stvarati okruženje koje će poticati ostanak talentiranih pojedinaca, što između ostalog uključuje i podizanje plaća.

Ovo je druga konferencija koju je HNB zajednički organizira s Međunarodnim monetarnim fondom.

- S obzirom na učinkovitije javne zdravstvene sustave i niže stope plodnosti, prosječni europski građanin danas je stariji nego u ne tako dalekoj prošlosti, pri čemu se srednja dob u EU od početka stoljeća povećala za 4,5 godina- rekao je Vujčić.

Manje razvijene europske zemlje se uz starenje stanovništva bore i s izazovom vanjske migracije, a ta kombinacija stvara im velike strukturne probleme, pri čemu ne samo da ugrožava održivost mirovinskih i zdravstvenih sustava, već može utjecati i na njihov potencijalni rast, upozorava guverner Vujčić.U tom kontekstu, poručuje, stvaranje i očuvanje kvalificirane radne snage pojavilo se kao ključni cilj za kreatore politike u tim zemljama. 

Njegovo postizanje zahtijeva stvaranje okruženja u kojem će talentirani pojedinci biti motivirani ostati i raditi u svojoj domovini. Povećanje plaća do dovoljno visoke razine u tim zemljama je tek dio rješenja, važna je i sigurnost zaposlenja, bez kojeg, unatoč i dovoljno visokoj plaći, brojni napuštaju pojedine zemlje.

Komentara 2

GE
geler203
12:00 15.07.2019.

Lijek je vrhuškoj poznat. Sniziti cijenu rada i uvesti pakistance, kineze, kongoance, džibutiance i slične.

DU
Deleted user
12:53 15.07.2019.

Jesenti milu bigulicu, u usporedbi sa zapadnoeuropskim zemljama mi u Hrvatskoj smo svakako u velikoj prednosti. Naime, ako je već cijela Europa na putu izumiranja, a to je nedvojbeno, onda je kudikamo bolje izumrijeti siromašan nego bogat. Nekako je čovjekuu manje žao i puno lakše napustiti ovaj svijet ako ga ne tišti breme bogatstva, koje u smrtnom času mora ostaviti tko zna kakvim probisvjetima. Zbilja je velika nepravda što se ništa ne može ponijeti na onaj svijet, čak ni najobičniji tzv. pametni telefon ili kaoji drugi "gadžet". Kako ćemo izdržati cijelu vječnost a da ne budemo dostupni i online 24 sata na dan i sedam dana u tjednu?! To je vjerojatno ono što se naziva pakao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije