Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vujčić upozorio na nedostatak radne snage i preporučio što se mora učiniti

S demografskim problemima susrele su se i zapadne ekonomije, ali na znatno većem stupnju razvoja.
15. srpnja 2019. u 11:22 2 komentara 848 prikaza
Koncert Zagrebačkih solista i Martine Filjak na Dubrovačkim ljetnim igrama posjetili su Boris Vujčić i Tao Zhang
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zemlje u regiji su u opasnosti da ostare prije nego sto postanu bogate, kazao je Tao Zhang, zamjenik direktor MMF-a na konferenciji Međunarodnog monetarnog fonda i Hrvatske narodne banke u Dubrovniku koja se bavila upravljanjem razvojem u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe (CESEE) s posebnim naglaskom na, kako veli Zhang, zastrašujuće probleme vezane uz demografiju i radna mjesta.

Andrej Plenković 56,5 milijuna kuna vrijedna investicija Premijer Plenković otvorio dubrovački pročišćivač pitke vode

Jedna studija MMF-a je pokazala da bi zemlje regije bez demografskih problema s kojima se sada suočavaju do sredine ovog stoljeća dostigle 74 prosječnog BDP-a EU a ovako ce se prosjeku razvijenih približiti s postojećih 50-ak na približno 60 posto BDP-a. S demografskim problemima susrele su se i zapadne ekonomije, ali na znatno većem stupnju razvoja.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić poručio je da je nedostatak kvalificirane radne snage postao glavna prepreka rastu u mnogim zemljama, zbog čega treba stvarati okruženje koje će poticati ostanak talentiranih pojedinaca, što između ostalog uključuje i podizanje plaća.

Ovo je druga konferencija koju je HNB zajednički organizira s Međunarodnim monetarnim fondom.

odlično se provode Slavni dizajner stigao u Hrvatsku! S prijateljima odmara na luksuznoj jahti u Dubrovniku

- S obzirom na učinkovitije javne zdravstvene sustave i niže stope plodnosti, prosječni europski građanin danas je stariji nego u ne tako dalekoj prošlosti, pri čemu se srednja dob u EU od početka stoljeća povećala za 4,5 godina- rekao je Vujčić.

Manje razvijene europske zemlje se uz starenje stanovništva bore i s izazovom vanjske migracije, a ta kombinacija stvara im velike strukturne probleme, pri čemu ne samo da ugrožava održivost mirovinskih i zdravstvenih sustava, već može utjecati i na njihov potencijalni rast, upozorava guverner Vujčić.U tom kontekstu, poručuje, stvaranje i očuvanje kvalificirane radne snage pojavilo se kao ključni cilj za kreatore politike u tim zemljama. 

Ilustracija Ulazak u ERM mehanizam Uvjeti su za euro i liberalizacija ljekarništva, fizikalne terapije...

Njegovo postizanje zahtijeva stvaranje okruženja u kojem će talentirani pojedinci biti motivirani ostati i raditi u svojoj domovini. Povećanje plaća do dovoljno visoke razine u tim zemljama je tek dio rješenja, važna je i sigurnost zaposlenja, bez kojeg, unatoč i dovoljno visokoj plaći, brojni napuštaju pojedine zemlje.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • geler203:

    Lijek je vrhuškoj poznat. Sniziti cijenu rada i uvesti pakistance, kineze, kongoance, džibutiance i slične.

  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Jesenti milu bigulicu, u usporedbi sa zapadnoeuropskim zemljama mi u Hrvatskoj smo svakako u velikoj prednosti. Naime, ako je već cijela Europa na putu izumiranja, a to je nedvojbeno, onda je kudikamo bolje izumrijeti siromašan nego bogat. Nekako je čovjeku ... prikaži još!u manje žao i puno lakše napustiti ovaj svijet ako ga ne tišti breme bogatstva, koje u smrtnom času mora ostaviti tko zna kakvim probisvjetima. Zbilja je velika nepravda što se ništa ne može ponijeti na onaj svijet, čak ni najobičniji tzv. pametni telefon ili kaoji drugi "gadžet". Kako ćemo izdržati cijelu vječnost a da ne budemo dostupni i online 24 sata na dan i sedam dana u tjednu?! To je vjerojatno ono što se naziva pakao.