Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Premijer Plenković otvorio dubrovački pročišćivač pitke vode

Direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić rekao je kako će ubuduće, zahvaljujući pročišćivaču, Dubrovčani imati nesmetanu opskrbu pitkom vodom u svim vremenskim uvjetima.
14. srpnja 2019. u 14:22 9 komentara 482 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Premijer Andrej Plenković otvorio je u nedjelju u dubrovačkom Komolcu 56,5 milijuna kuna vrijednu crpnu stanicu s uređajem za pročišćavanje vode za piće i pratećim infrastrukturnim objektima, čija je izgradnja financirana kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), a planira se u maksimalnom iznosu refundirati iz europskih fondova.

Jugo u Dubrovniku GRANIČNE VRIJEDNOSTI Fekalije u moru kod Dubrovnika ipak su dio kratkotrajnog onečišćenja

Premijer Plenković istaknuo je da je riječ o velikom danu za Dubrovnik jer pročišćivač znači novu kvalitetu života svih građana Dubrovnika.

"Riješeno je presudno pitanje koje je već dugo bilo dio javne rasprave. Projekt se intenzivno dovršio u posljednje dvije godine, što pokazuje agilnost čelništva grada izabranog na lokalnim izborima 2017. Siguran sam da ćemo, uz partnerstvo sa francuskim Suezom, biti na razini standarda i kvalitete koje zaslužuje i grad i svi koji Dubrovnik čine biserom hrvatskog turizma“, rekao je Plenković.

Naglasio je kako će se ugovaranjem sličnih infrastrukturnih projekata snažno podići apsorpcija sredstava u ovoj financijskoj perspektivi.

"Sad smo već na više od 70 posto, a s velikim i vrijednim projektima idemo prema apsorpciji baš svih sredstava u proračunskom okviru“, dodao je Plenković.

Miro Bulj i Nikola Grmoja 'STRATEŠKI INTERES' Mostovci pitaju: Hoće li se Dubrovnik odreći prvokupa dijela građevinskog zemljišta Vile Rašica?

Franković: Pročišćivač će povećati kvalitetu života Dubrovčana i njihovih gostiju

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako su prije tri godine građani Dubrovnika kao najveću potrebu u anketi istaknuli baš pročišćivač pitke vode.

"Danas, nakon puno uzbrdica i nizbrdica, došli smo do kraja. Građani će dobiti što su zaslužili - pitku i čistu vodu 365 dana u godini. Vjerujem da smo ovim riješili naše probleme s vodom“, rekao je Franković.

Dodao je kako uređaj povećava kvalitetu života građana, ali i turistima doživljaj Dubrovnika.

"Nije bilo ugodno u proteklim godinama reći gostu da taj dan voda nije za piće, a još manje to reći stanovnicima“, izjavio je Franković.

Najavio je 650 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracije Dubrovnik, kao nastavak radova započetih u vrijeme Dubrovačke Republike.

nestala Slovenka Obitelj traži pomoć Potraga za Slovenkom u Dubrovniku. Policija: Ljudi se tu i tamo jave da su je vidjeli

Za čisto more - slijedi izgradnja pročišćivača fekalnih voda

"Puno nam je vremena trebalo dok smo izgradili kanalizacijsku mrežu i vjerujem da ćemo i to riješiti kroz projekt Aglomeracije. Usporedno s tim, izgradit ćemo i pročišćivač fekalnih voda, kako bi nam i more uvijek bilo čisto“, zaključio je Franković.

Direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić rekao je kako će ubuduće, zahvaljujući pročišćivaču, Dubrovčani imati nesmetanu opskrbu pitkom vodom u svim vremenskim uvjetima.

"Kad smo preuzeli projekt, imali smo puno problema, ali smo uspjeli nadići sve nedostatke: od zastoja radova do problema na gradilištu. Danas imamo predivan i funkcionalan uređaj, jedinstven u Hrvatskoj, a na ponos svima nama“, izjavio je Matušić, koji očekuje da će pročistač ispuniti najstrože kriterije direktiva Europske komisije.

Najavio je i provedbu druge faze izgradnje pročišćivača s ciljem biološkog pročišćavanja pitke vode, koja uključuje ugradnju filtera s aktivnim ugljenom.

Premda je voda u okolici Dubrovnika iznimne čistoće, nakon svake veće ili dugotrajnije kiše dolazilo bi do zamućenja, što bi uzrokovalo prekide u opskrbi, budući da takva voda nije odgovarala odredbama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju.

Pročišćivač pitke vode trebao bi osigurati standard minimalnih zahtjeva u kemijskim i bakteriološkim karakteristikama pitke vode prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Time će se osigurati neometana opskrba pitkom vodom građana i posjetitelja Dubrovnika neovisno o vremenskim prilikama te dugoročno namirenje svih potreba za čistom vodom.

Smart parking u Dubrovniku Čak 1900 senzora Dubrovnik dobio pametni parking, a uskoro i električna taxi vozila

Prema ugovoru, u prvih godinu dana rada pročistačem će upravljati djelatnici Sueza, koji će obučiti djelatnike Vodovoda.

Dubrovnik se pitkom vodom opskrbljuje još od 1437. godine, kada je vodovod izgradila Dubrovačka Republika.

Muškarac plače
RAZOTKRIVENA OBITELJSKA TAJNA
Uzeo mobitel svoje djevojke i užasnuo se otkrićem: 'Moj sin je ustvari moj ujak'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
  • AfganistanskiHrvat:

    U Zagrebu radi već godinama a na njegovom otvaranju nije bio.

  • ObrenM:

    Predlazem olimpisku disciplinu-iskakanje iz pastete.Zapocela Jadranka,a dostojno nastavio Plenki.

  • DANTE:

    godina 2019......Premijer Plenković otvorio dubrovački pročišćivač pitke vode..........hvala na informaciji !!........Sve je to na tragu hadezeove maksime koju j izrekao onomad " cuveni" cuvar državnog pecata RH (sic!) Ivan Milas HDZ, da u HDZ-u mozak ništa ne vrijedi i da ... prikaži još! je "kilo mozga dvije marke"......