Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Sandžačka Republika”

Vučićev prvi politički poraz - Muamer Zukorlić izgubio bitku za Sandžak

06.11.2018.
u 13:15

Sulejman Ugljanin pobijedio muftiju iza kojega je stajao službeni Beograd i najavio borbu protiv “fašističke Srbije”

“Sandžačka Republika”, “Živjela sandžačka zastava”, “Suljo, mi te volimo”, “Vučiću, p....u”, uzvikivali su pristaše Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru nakon što je nositelj liste Samoopredjeljenje, Sulejman Ugljanin proglasio pobjedu na izborima za nacionalno vijeće Bošnjaka. Proglašavajući pobjedu svoje liste Ugljanin je pred okupljenima kazao da Bošnjaci još nisu riješili svoj status, a da je Aleksandar Vučić poražen u Sandžaku. Prema neslužbenim rezultatima, lista Samoopredjeljenje osvojila je 14 mandata, Matica bošnjačka 13, a Vakat 8.

Matica bošnjačka, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, izgubila je u Tutinu i Sjenici, a u svim ostalim gradovima Sandžaka – u Novom Pazaru, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, ali i širom Srbije gdje su Bošnjaci mogli glasovati, uvjerljivo je pobijedila.

Ugljaninova lista samostalno nema većinu, ali ima unaprijed potpisan sporazum sa Saitom Kačaporom koji Ugljaninu može osigurati većinu, tako će s vijećnicima s liste Vakat formirati većinu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Lista Vakat prof. dr. Saita Kačapora sastavljena je mahom od nezavisnih intelektualaca i podržana od Sandžačke demokratske partije (SDP), čiji je osnivač potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjske i unutarnje trgovine Srbije Rasim Ljajić koji je najavio moguću ostavku na svoju funkciju jer mu je, špekuliraju mediji u Srbiji, Aleksandar Vučić okrenuo leđa i nije ga branio kada ga je osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, koji se uključio u predizbornu kampanju na strani Muamera Zukorlića, optužio da je sandžački narkobos.

Sulejman Ugljanin je kazao: “Zadovoljan sam što ćemo sada s više političkih opcija dijeliti odgovornost i što ćemo zajedno pobijediti tu neman – srpsku fašističku tvorevinu državu Srbiju koja želi legalizirati genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rješavanja političkih pitanja”.

S druge strane, muftija Muamer Zukorlić rekao je da se njegova lista iz pozicije opozicije borila protiv svih stranaka koje su na vlasti i koje su “nadvile mrak nad Bošnjake i Sandžak”.

Nema sumnje da je poraz muftije Muamera Zukorlića ujedno i poraz Aleksandra Vučića koji je koristio sve državne mehanizme kako bi pobijedio odani mu Zukorlić. Osim što su gotovo svi mediji u Srbiji, koji su pod utjecajem Vučića, dali veliki prostor Zukorliću, Zukorlić je imao “privilegije” koristiti i državne resurse Republike Srbije. Tako mu je vlada Srbije dala novac za asfaltiranje ulica i putova u Sandžaku koji su bili zanemareni. Vučiću i Zukorliću nije pomogao ni velik broj Srba koji su se sada prvi put izjasnili kao Bošnjaci i kao takvi upisali na poseban birački popis kako bi podržali Muamera Zukorlića. 

VIDEO Obuka kosovske vojske

Komentara 28

MU
Muncimir
13:37 06.11.2018.

Ne samo bitku, nego i Sandžak. Država se raspada. Šta bi s velikom srbijom?

DE
desperadikus
18:48 06.11.2018.

Suljo godinama bio ministar u vladama Srbije i sve mu bilo potaman inace bokser po obrazovanju.

Avatar nekakav
nekakav
13:28 06.11.2018.

radije pišite kako ugljanin mora uzeti partnera da bi ostao (ne došao, kao tekst sugerira) na vlast.... a partner nije baš neka odana osoba. i ne vidim razloga ovo pisati velikim slovima, nazivati ovo vučićevim porazom.... pa nisu srbi glasali, već muslimani. kao da mi plješćemo rezultatima izbora na kojima srbi osvajaju npr. knin...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije