Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ne volimo se međusobno'

Vučić i Thaçi: Najbolje nam je razmijeniti sporni teritorij

Foto: Reuters
1/2
28.08.2018.
u 16:10

Europa ne preferira to rješenje jer smatra da bi promjene granica mogle dovesti do opasnog presedana

Zahuktala se priča o zamjeni teritorija između Kosova i Srbije ili o onomu što neki nazivaju razgraničenjem.
– Zašto su mijenjali granice Srbije 2008. godine? – odgovorio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na stav britanske premijerke Therese May da je “svaka promjena granica rizična i opasna”.

Taj je stav prenio britanski veleposlanik u Beogradu Denis Keefe. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tijekom ovog vikenda na Europskom forumu u Alpbachu u Austriji, osim što se obrušio na britanskog veleposlanika Keefea, tražio je da međunarodna zajednica dopusti Srbima i Albancima da pokušaju sami riješiti problem na Kosovu i ako se dođe do rješenja to bi bilo od krucijalne važnosti za cijeli Balkan, “nešto o čemu nismo mogli dugo ni sanjati”.

Posredovanje Kurza i Hahna

– Razumijemo da imate osobne interese, ali koje su granice Srbije ili Kosova? Mi Kosovo smatramo, prema Ustavu i Rezoluciji UN-a 1244, dijelom Srbije, a oni se smatraju nezavisnom državom. Gdje su granice? Tko će nam pomoći? Pola svijeta, uključujući i Austriju, kaže da je Kosovo nezavisna država, a druga polovina, uključujući pet članica EU, Kinu, Rusiju, Argentinu, Meksiko, pola islamskog svijeta, priznaje samo Srbiju. Kako da riješimo problem? – pitao je Vučić.

I predsjednik Kosova Hashim Thaçi pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži rješenje do kojeg bi se došlo dijalogom Srbije i Kosova, poručivši da ono nikoga neće ugrožavati te da je veliko dostignuće za regiju što je dijalog ušao u konačnu fazu prema sporazumu o normalizaciji i pomirenju.

– Iako se Vučić i ja ne volimo, imamo obvezu da sjednemo zajedno, radimo i pregovaramo. Nadam se, iako znam da je teško, da ćemo učiniti najbolje. Ako ne postignemo mirovni dogovor, što je rješenje? To je pitanje protivnicima sporazuma. Tko će biti snažniji – populisti, nacionalisti u Srbiji, na Kosovu, u regiji, čak i antizapadne ideologije. Zar netko misli da netko neće iskoristiti taj vakuum?

Netko sigurno hoće, ali sigurno ne netko sa zapadnim vrijednostima – upozorio je Thaçi nakon sastanka s Vučićem održanog u Beču posredovanjem kancelara Sebastiana Kurza i povjerenika EU Johannesa Hahna.

Ni SAD se ne protivi

Da je sve izvjesnija podjela Kosova dokazuje i izjava američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona da se SAD neće protiviti mogućem sporazumu o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije u sklopu konačnog rješenja o statusu tog područja.

– Ako Kosovo i Srbija zaključe sporazum koji zadovoljava obje strane, mislim da će SAD to nedvojbeno podržati – kazao je Bolton.
Možda će sve biti jasnije 7. rujna, kada Vučića i Thaçija u Bruxellesu očekuje novi krug pregovora u kojem bi trebalo definirati granice.

Da je možda dogovorena podjela Kosova govori i posjet Aleksandra Vučića Kosovu samo dva dana nakon pregovora u Bruxellesu, najavljen za 9. rujna, tijekom kojeg će Srbima koji žive u toj državi objasniti svoj plan.

Vučić želi pripojiti Srbiji tri općine na sjeveru Kosova sjeverno od rijeke Ibar. Kosovo bi pak dobilo dijelove južne Srbije u kojima žive Albanci.

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
17:38 28.08.2018.

Ja dobro razumijem Vucica, zasto baca maglu, "galami na Hrvatsku , nije njemu lako. Kosovo jestvarnost, prejako i mora ga priznati, alternativa Velika Albanija priznata od UN i cijelog svijeta! Kosovo jos nije od svih ali sutra mogu dozvoliti Albaniji da ih zastupa npr u UN, jedan narod jedna drzava. Zavrsimo ovo o Kosovu okrenimo se ostalim pokrajinama koje su srbi anektirali (citaj ukrali) 1912 skupa s Kosovom, Vojvodina, ostali djelovi Kosova Sandzaka , Hrvatske, BiH zadnjih godina. Ispravimo proslost, okrenimo se buducnosti:) Dobar je Vucko, da ga nema morali bi ga izmisliti!

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
19:49 28.08.2018.

Opet srpska pobjeda, ukrali mi auto al sam se izborio da mi vrate aluminijske felge i eto razloga za veselje

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
19:51 28.08.2018.

Tako je nastao mit o slavljenju poraza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije