Naslovnica Vijesti Svijet

Vučić i Thaçi: Najbolje nam je razmijeniti sporni teritorij

Europa ne preferira to rješenje jer smatra da bi promjene granica mogle dovesti do opasnog presedana
28. kolovoza 2018. u 16:10 39 komentara 6396 prikaza
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/2

Zahuktala se priča o zamjeni teritorija između Kosova i Srbije ili o onomu što neki nazivaju razgraničenjem.
– Zašto su mijenjali granice Srbije 2008. godine? – odgovorio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na stav britanske premijerke Therese May da je “svaka promjena granica rizična i opasna”.

Afera trese Italiju Ministar unutarnjih poslova pod istragom zbog otmice. Salvini: branio sam državnu granicu!

Taj je stav prenio britanski veleposlanik u Beogradu Denis Keefe. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tijekom ovog vikenda na Europskom forumu u Alpbachu u Austriji, osim što se obrušio na britanskog veleposlanika Keefea, tražio je da međunarodna zajednica dopusti Srbima i Albancima da pokušaju sami riješiti problem na Kosovu i ako se dođe do rješenja to bi bilo od krucijalne važnosti za cijeli Balkan, “nešto o čemu nismo mogli dugo ni sanjati”.

Posredovanje Kurza i Hahna

– Razumijemo da imate osobne interese, ali koje su granice Srbije ili Kosova? Mi Kosovo smatramo, prema Ustavu i Rezoluciji UN-a 1244, dijelom Srbije, a oni se smatraju nezavisnom državom. Gdje su granice? Tko će nam pomoći? Pola svijeta, uključujući i Austriju, kaže da je Kosovo nezavisna država, a druga polovina, uključujući pet članica EU, Kinu, Rusiju, Argentinu, Meksiko, pola islamskog svijeta, priznaje samo Srbiju. Kako da riješimo problem? – pitao je Vučić.

Živković sudjelovanje u ratu Srbija uhitila četnika: Ratovao u Ukrajini pa ga uhitili

I predsjednik Kosova Hashim Thaçi pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži rješenje do kojeg bi se došlo dijalogom Srbije i Kosova, poručivši da ono nikoga neće ugrožavati te da je veliko dostignuće za regiju što je dijalog ušao u konačnu fazu prema sporazumu o normalizaciji i pomirenju.

– Iako se Vučić i ja ne volimo, imamo obvezu da sjednemo zajedno, radimo i pregovaramo. Nadam se, iako znam da je teško, da ćemo učiniti najbolje. Ako ne postignemo mirovni dogovor, što je rješenje? To je pitanje protivnicima sporazuma. Tko će biti snažniji – populisti, nacionalisti u Srbiji, na Kosovu, u regiji, čak i antizapadne ideologije. Zar netko misli da netko neće iskoristiti taj vakuum?

Netko sigurno hoće, ali sigurno ne netko sa zapadnim vrijednostima – upozorio je Thaçi nakon sastanka s Vučićem održanog u Beču posredovanjem kancelara Sebastiana Kurza i povjerenika EU Johannesa Hahna.

Ivica Dačić Srbijanski ministar Dačić: Kosovo je fikcija koja ne postoji, kao ni kosovsko-srpska granica

Ni SAD se ne protivi

Da je sve izvjesnija podjela Kosova dokazuje i izjava američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona da se SAD neće protiviti mogućem sporazumu o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije u sklopu konačnog rješenja o statusu tog područja.

– Ako Kosovo i Srbija zaključe sporazum koji zadovoljava obje strane, mislim da će SAD to nedvojbeno podržati – kazao je Bolton.
Možda će sve biti jasnije 7. rujna, kada Vučića i Thaçija u Bruxellesu očekuje novi krug pregovora u kojem bi trebalo definirati granice.

Da je možda dogovorena podjela Kosova govori i posjet Aleksandra Vučića Kosovu samo dva dana nakon pregovora u Bruxellesu, najavljen za 9. rujna, tijekom kojeg će Srbima koji žive u toj državi objasniti svoj plan.

vojvođanska vlada Izdvojeno 14.5 tisuća kuna za srpske udžbenike u Vukovaru i Osijeku

Vučić želi pripojiti Srbiji tri općine na sjeveru Kosova sjeverno od rijeke Ibar. Kosovo bi pak dobilo dijelove južne Srbije u kojima žive Albanci.

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Ja dobro razumijem Vucica, zasto baca maglu, "galami na Hrvatsku , nije njemu lako. Kosovo jestvarnost, prejako i mora ga priznati, alternativa Velika Albanija priznata od UN i cijelog svijeta! Kosovo jos nije od svih ali sutra mogu dozvoliti Albaniji ... prikaži još! da ih zastupa npr u UN, jedan narod jedna drzava. Zavrsimo ovo o Kosovu okrenimo se ostalim pokrajinama koje su srbi anektirali (citaj ukrali) 1912 skupa s Kosovom, Vojvodina, ostali djelovi Kosova Sandzaka , Hrvatske, BiH zadnjih godina. Ispravimo proslost, okrenimo se buducnosti:) Dobar je Vucko, da ga nema morali bi ga izmisliti!

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Opet srpska pobjeda, ukrali mi auto al sam se izborio da mi vrate aluminijske felge i eto razloga za veselje

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Tako je nastao mit o slavljenju poraza