Naslovnica Vijesti Svijet

Dačić: Kosovo je fikcija koja ne postoji, kao ni kosovsko-srpska granica

Kosovo je jednostrano proglasilo neovisnost, ali o demarkaciji ne može odlučivati na isti način, jer postoje neke stvari koje se ne mogu tako raditi, kaže Dačić
23. kolovoza 2018. u 15:15 37 komentara 3159 prikaza
Ivica Dačić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nazvao je "kazalištem u kući" zahtjev kosovskog premijera Ramusha Haradinaja za demarkaciju granice sa Srbijom i poručio da je Kosovo "fikcija" te da ne postoji granica već administrativna linija koja ga dijeli od Srbije.

Aleksandar Vučić Poziv u borbu Patrijarh Irinej: Kosovo ne smijemo dati, moramo ga vratiti

"To je kazalište u kući, zaostali su u vremenu. Ne vrijeđam ih, jer oni ne prate događaje u svijetu. Oni obilježavaju (bivšeg predsjednika SAD Billa) Clintonov rođendan, a velike promjene su se dogodile u međunarodnoj politici. Kosovo je fikcija koja ne postoji u realnosti međunarodne politike", ocijenio je Dačić za komercijalnu TV Prva.

Dačić je, komentirajući ovotjedni zahtjev šefa kosovske vlade Ramusha Haradinaja vladinom povjerenstvu da započne prikupljanje faktografskog materijala za demarkaciju granice sa Srbijom, poručio da "između središnje Srbije i Kosova ne postoji granica, već administrativna linija", te da "ne može doći do demarkacije".

Ivica Dačić Problematično pitanje Dačić o razgraničenju s Kosovom: Želimo najmanje loše rješenje za sve

Haradinaj je u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Prištini potvrdio vjerodostojnost ranijih izjava predsjednika Povjerenstva za demarkaciju granice kosovske vlade Shpetima Ballaja da je premijer Kosova tražio da se započnu pripreme za obilježavanje granice sa Srbijom.

"Nema kontroverznih situacija na kosovsko-srpskoj granici, jer granica postoji", ocijenio je Haradinaj.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je u ponedjeljak u povodu vijesti iz Prištine da se priprema demarkacija granice Kosova sa Srbijom, da to nije jednostran proces te se vlasti u Prištini njime ne mogu jednostrano baviti.

na zahtjev kosovskog premijera Kosovo započinje pripreme za obilježavanje linije sa Srbijom

"Kosovo je jednostrano proglasilo neovisnost, ali o demarkaciji ne može odlučivati na isti način, jer postoje neke stvari koje se ne mogu tako raditi", izjavio je Dačić na tiskovnoj konferenciji.

Komentirao je raniju izjavu predsjednika Povjerenstva kosovske vlade za demarkaciju granice Shpejtima Bulliqija.

Pripreme za obilježavanje linije sa Srbijom počele su prikupljanjem faktografske dokumentacije i izradom strategije na zahtjev kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, izjavio je ranije Bulliqi prištinskim medijima.

Dačić, koji je i prvi potpredsjednik srbijanske vlade, kategorički je poručio da "nema nikakvih koraka" u svezi s demarkacijom "dok se ne postigne dogovor“ i najavio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u rujnu, ne isključujući mogućnost "još nekih sastanaka  na međunarodnim forumima, izvan tog dijaloga".

Aleksandar Vučić Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić: Srbija ima tri cilja na Kosovu

Prethodne tvrdnje o početku priprema za obilježavanje granice Dačić je prokomentirao porukom Prištini da se "to ne može raditi jednostrano, već da je potreban dogovor".

"Kakva demarkacija, dobro znate da postoji administrativna linija koju skoro 20 godina kontrolira KFOR,“ rekao je Dačić.

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • stric7:

    .... zašto dačiću netko ne javi da je Kosovo neovisno...

  • mdcro:

    Samo se ti tješi al Kosovo si definitivno izgubio.

  • trabant7:

    E moj Dačo, 125 država priznalo Kosovo a ti bulazniš. Obriši se oko usta, curi ti svinjetina.