Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Srbija uhitila četnika: Ratovao u Ukrajini pa ga uhitili

Živković je uhićen zbog sumnje da je organizirao sudjelovanje u ratu u stranoj državi.
25. kolovoza 2018. u 18:11 37 komentara 4840 prikaza
Živković
Foto: Photoshop

Prema nalogu višeg javnog tužiteljstva, u Kruševcu je srbijanska policija uhitila Bratislava Živkovića (42), zapovjednika paramilitarne grupe koja sebe naziva Četničkim pokretom. Živković je uhićen zbog sumnje da je organizirao sudjelovanje u ratu u stranoj državi.

Bratislav Zivkovic Bratislav Živković Zbog ratovanja u Ukrajni uhićen 'zapovjednik Četničkog pokreta u Srbiji'

Kako prenose srbijanski mediji, Živković je obuhvaćen istragom ukrajinskog glavnog tužiteljstva o sudjelovanju šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih separatista, u oblastima Donjeck i Lugansk, gdje je bio dio ekstremne desničarske organizacije “Unité Continentale”.

Aleksandar Vučić PROTIVLJENJE OPORBE Podijeljena mišljenja o Vučićevoj ideji za vraćanje obveznog vojnog roka

Protjeran iz Rumunjske

Na internetu je moguće pronaći niz njegovih fotografija s ratnih područja na kojima ima veliku bradu, šubaru i kokardu te je odjeven u vojnu odoru. Vide se i razna odličja, ali i različito naoružanje. Prema nekim navodima, 300-tinjak Srba ratovalo je u Donbasu protiv Ukrajine, a put u Donjeck plaća im ruska organizacija “Kosovski front”. Srbijanski zakon pak kaže kako je za sudjelovanje na stranim ratištima građanima Srbije propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ako pojedinac sudjeluje u oružanom sukobu u inozemstvu u sastavu skupine, propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina. Pripadnici Živkovićeva Četničkog pokreta sudjelovali su u brojnim sukobima na području bivše SFRJ. Bili su tako aktivni i na Kosovu 1999. godine. Bratislav Živković medijsku pažnju zadobio je u studenom prošle godine kada je protjeran iz Rumunjske nakon što je fotografirao vojne radare i “pokazao interes da dođe u posjed povjerljivih podataka o vojnim postrojenjima u toj državi”. Tad mu je zabranjen ulazak u Rumunjsku, ali i druge države članice NATO-a na 15 godina.

Poziv u borbu Patrijarh Irinej: Kosovo ne smijemo dati, moramo ga vratiti

“Uzet ćemo oružje...”

– Bilo to na Krimu ili u Lugansku, mi i naši ljudi uzet ćemo oružje i boriti se. Kao na Krimu i Lugansku i ne samo u Rusiji, u svakoj pravoslavnoj zemlji bit ćemo s vama i pomoći vam – rekao je za jednog od svojih posjeta Rumunjskoj Živković.

Ovaj četnički zapovjednik dovodio se i u vezu s pokušajem državnog udara u Crnoj Gori u listopadu 2016. godine. Živković je tada to nekim medijima demantirao, ali je zato o sudjelovanju u oružanim sukobima u Ukrajini uvijek rado govorio i pokazivao fotografije te nije krio da aktivno sudjeluje u tom sukobu.

ARHIVA - Srebro u kombinaciji, povijesna olimpijska medalja Ivice Kostelića
TEŠKA ODLUKA
Pavlek u suzama umirovio Antu Kostelića: 'Tako je trenutno najbolje...'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
  • Bubalamala:

    Kad ćemo mi početi provoditi fašiste ?

  • ilijan:

    Čim malo zagusti bežanija i četnik ruku pod ruku

  • nogogaz:

    Mogli smo i mi uhitit nase junake nalik ovom neanderlalcu koji su ubijali, rusili...sirom svita u raznim misijama.