Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sudjelovanje u ratu

Srbija uhitila četnika: Ratovao u Ukrajini pa ga uhitili

Živković
Photoshop
25.08.2018.
u 18:11

Živković je uhićen zbog sumnje da je organizirao sudjelovanje u ratu u stranoj državi.

Prema nalogu višeg javnog tužiteljstva, u Kruševcu je srbijanska policija uhitila Bratislava Živkovića (42), zapovjednika paramilitarne grupe koja sebe naziva Četničkim pokretom. Živković je uhićen zbog sumnje da je organizirao sudjelovanje u ratu u stranoj državi.

Kako prenose srbijanski mediji, Živković je obuhvaćen istragom ukrajinskog glavnog tužiteljstva o sudjelovanju šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih separatista, u oblastima Donjeck i Lugansk, gdje je bio dio ekstremne desničarske organizacije “Unité Continentale”.

Protjeran iz Rumunjske

Na internetu je moguće pronaći niz njegovih fotografija s ratnih područja na kojima ima veliku bradu, šubaru i kokardu te je odjeven u vojnu odoru. Vide se i razna odličja, ali i različito naoružanje. Prema nekim navodima, 300-tinjak Srba ratovalo je u Donbasu protiv Ukrajine, a put u Donjeck plaća im ruska organizacija “Kosovski front”. Srbijanski zakon pak kaže kako je za sudjelovanje na stranim ratištima građanima Srbije propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ako pojedinac sudjeluje u oružanom sukobu u inozemstvu u sastavu skupine, propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina. Pripadnici Živkovićeva Četničkog pokreta sudjelovali su u brojnim sukobima na području bivše SFRJ. Bili su tako aktivni i na Kosovu 1999. godine. Bratislav Živković medijsku pažnju zadobio je u studenom prošle godine kada je protjeran iz Rumunjske nakon što je fotografirao vojne radare i “pokazao interes da dođe u posjed povjerljivih podataka o vojnim postrojenjima u toj državi”. Tad mu je zabranjen ulazak u Rumunjsku, ali i druge države članice NATO-a na 15 godina.

“Uzet ćemo oružje...”

– Bilo to na Krimu ili u Lugansku, mi i naši ljudi uzet ćemo oružje i boriti se. Kao na Krimu i Lugansku i ne samo u Rusiji, u svakoj pravoslavnoj zemlji bit ćemo s vama i pomoći vam – rekao je za jednog od svojih posjeta Rumunjskoj Živković.

Ovaj četnički zapovjednik dovodio se i u vezu s pokušajem državnog udara u Crnoj Gori u listopadu 2016. godine. Živković je tada to nekim medijima demantirao, ali je zato o sudjelovanju u oružanim sukobima u Ukrajini uvijek rado govorio i pokazivao fotografije te nije krio da aktivno sudjeluje u tom sukobu.

Ključne riječi

Komentara 37

BU
Bubalamala
20:07 25.08.2018.

Kad ćemo mi početi provoditi fašiste ?

IL
ilijan
19:42 25.08.2018.

Čim malo zagusti bežanija i četnik ruku pod ruku

NO
nogogaz
19:12 25.08.2018.

Mogli smo i mi uhitit nase junake nalik ovom neanderlalcu koji su ubijali, rusili...sirom svita u raznim misijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije