Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izdvojeno 14.5 tisuća kuna za srpske udžbenike u Vukovaru i Osijeku

Vojvođanska vlada tom odlukom pridonosi uzajamnom opredjeljenju dviju država da skrbe o manjinskim zajednicama svojih naroda
22. kolovoza 2018. u 14:37 9 komentara 407 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vojvođanska vlada izdvojila je danas oko 14,5 tisuća eura za nabavu udžbenika učenicima koji, na području djelovanja Zajedničkog vijeća općina Vukovar, u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, upisuju prvi razred na srpskom jeziku, objavila je u srijedu Radio-televizija Vojvodine.

12. Vukovar FF tomislav krasnec Bitka za Vukovar, ljeta 2018.

Vojvođanska vlada tom odlukom pridonosi uzajamnom opredjeljenju dviju država da skrbe o manjinskim zajednicama svojih naroda, što je naglašeno i na posljednjoj zajedničkoj sjednici Međuvladinog mješovitog odbora za manjine Srbije i Hrvatske, održanoj koncem siječnja ove godine u Beogradu.

Državni tajnik u srbijanskom Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak tada je najavio da će "sva pitanja i problemi s kojima se suočavaju manjinske zajednice u obje države" biti otvorena na toj i idućim sjednicama, a kao neke od glavnih tema spomenuo je i "obrazovanje i zapošljavanje, posebno u javnom sektoru".

Aleksandar Vučić Poziv u borbu Patrijarh Irinej: Kosovo ne smijemo dati, moramo ga vratiti

Zajedničko vijeće općina (ZVO) je tijelo koje usklađuje interese srpske etničke zajednice u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu, na teritoriju pod upravom Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, koordinira prava i upućuje inicijative i prijedloge institucijama vlasti.

Zadaci i nadležnosti ZVO su da, sukladno propisima, osniva i upravlja informativnom i izdavačkom djelatnošću srpske zajednice, s ciljem očuvanja nacionalnog identiteta, običaja, vjere, tradicije, jezika i pisma.

>> Pogledajte kako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • lukathereem:

  Jel piše u udžbenicima da je granica Virovitica-Karlovac-Karlobag? I da su Servi nebeski narod.. tj seljoberi s imperijalističkim težnjama.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Nikad neće prihvatiti Hrvatsku za Domovinu...zahvaljujući ovakovom razdvajanju djece...

 • znamistinu:

  Turci u Njemackoj ili Arapi U francuksoj mogu slusati smao njemacki tj francuski. Dozvoljavanje ove lakrdije od skolstva neagtivno utjece na Hravtsju. Rh nije drzava, RH je nitko i nista je rsavki put ka dotvorim novine i citam vidim nemoguc ... prikaži još! estvari koje potkopavaju ovu zemlju. Ta djeca kada narastu nece znati za Gunduclica, Marulica, Senou, Starcevica, Klrezu itd... sto ocekivati od takvih sugradan. Pricat ce srpski i o tome laprdati okolo dizuci u nebesa knjizevnost Srba koja ne postoji a o hravtskoj nece nista znati...sramota i deplasirano...ako s ezarati narvano da ce ta djeca sttai na srpsku stranu. Ovo nije integracija vec agresija na RH podmuklim putem a koju je omogucilo hrvatsko vodstvo na celu sa Tudmanom. Toliko s eulizujet etim Srbima d ame nece inznenaditi da im jendosatvno date Slavoniju. Hrvati u Srbiji ne smiju niti reci da su Hrvati a kamoli d aslusaju nastavu na hrvatskom. Fuj