Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet izbori u Srbiji

Vučić će osvojiti i Vojvodinu, Hrvati ostaju s Pajtićem u oporbi

Serbian Prime Minister and leader of the Serbian Progressive Party (SNS) Aleksandar Vucic waves to his supporters during a rally ahead of Sunday's election, in Belgrade April 21, 2016. REUTERS/Marko Djurica
Foto: Reuters/PIXSELL
23.04.2016.
u 14:44

Hrvatima su nužna mjesta u Skupštini, kako bismo se bolje vidjeli i čuli i imali ulogu u odnosima Hrvatske i Srbije

Na sutrašnjim prijevremenim izborima u Srbiji Aleksandar Vučić sa svojim naprednjacima osvojit će ponovno uvjerljivu većinu u Narodnoj skupštini. Drugi su socijalisti Ivice Dačića s oko 13 posto. Vučićev plan da osvoji više od 50 posto glasova mogao bi poremetiti sve omiljeniji u Srbiji vođa radikala i paravojnih jedinica u ratu u Hrvatskoj i BiH, netom oslobođeni Vojislav Šešelj, čija se popularnost bliži 10 posto.

Te tri opcije, sve tri proizašle iz stranaka koje su povele rat protiv ostatka bivše države, jedine imaju veću potporu u Srbiji. Svi ostali bore se za prelazak praga, tek nešto iznad je Demokratska stranka koju sada vodi vojvođanski kadar Bojan Pajtić.

Treći izbori u četiri godine

Aktualna oporba potpuno razjedinjena još od izbora 2012. kad je Tomislav Nikolić pobijedio Borisa Tadića, koga su mnogi liberali na tim izborima napustili, pa su na tim izborima ostavili nepopunjene glasačke listiće, a kasnije se računalo kako je 100 tisuća bijelih listića presudilo u korist Nikolića, koji nije prebacio 50 posto glasova. Tadić je napustio DS, osnovao svoju Socijaldemokratsku stranku, na izbore izlazi zajedno s liberalima Čede Jovanovića i Ligom socijaldemokrata Vojvodine i svi zajedno dobivaju podršku u anketama od oko šest posto. No, ne samo na razini države, Vučiću se smiješi i uvjerljiva pobjeda u Vojvodini, gdje ima oko 41 posto podrške, a dobit će i lokalnu vlast u toj pokrajini.

Osvajanje Vojvodine bio je jedan od razloga raspisivanja prijevremenih izbora, trećih izbora u četiri godine, uvjeren je i vođa vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, od listopada predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine. Hrvatima u Srbiji, ima ih 47 tisuća u Vojvodini, u cijeloj Srbiji 58 tisuća, posljednjih tjedana, s rasplamsavanjem sporova između Hrvatske i Srbije, kao i oslobađanjem Vojislava Šešelja, nije lako. Zato se i kampanja hrvatske stranke vodila u tišini, bez puno hrvatskog znakovlja ili otvorenih javnih skupova. Ta stranka već dugo surađuje s Demokratskom strankom, na koalicijskoj listi Žigmanov je 16. i, ako DS-ova koalicija prijeđe prag, ući će u Narodnu skupštinu. S Vučićevim naprednjacima DSHV nije imala nikakva kontakta, u četiri godine vlasti Vučić se s njima nije sastao, a izjalovila su se i obećanja predsjednika Nikolića da će Hrvati dobiti udžbenike na hrvatskom kad je 2013. predsjednik Josipović bio u Srbiji.

Vučić u rukama ima sve

Sad se potpisuju ugovori za srednje škole, udžbenike su dobili u osnovnim školama, a Nikolić je izazvao skandal kad je Bunjevcima osigurao udžbenike na ćirilici. Vučić provodi potpuno personaliziranu kampanju, ima u svojim rukama i medije i represivni aparat, a Hrvate se mora nagovarati da odustanu od mimikrije i izađu na izbore.

– Nužna su nam sigurna mjesta za Hrvate u Skupštini, kako bismo se bolje čuli i imali ulogu i u odnosima Hrvatske i Srbije – kaže Žigmanov

>>Aleksandar Vučić preuzima svu vlast

>>Vučić: Odustane li Hrvatska od naoružavanja, odustat će i Srbija

Komentara 17

MO
morpheus11
15:34 23.04.2016.

Kada bi izašli samostalno, mesta u skupštini bi im bila zagarantovana. Ali ne, oni izlaze sa DS kako bi mogli kukati da nemaju prava u Srbiji.

Avatar navijač
navijač
08:40 24.04.2016.

Hrvatska opcija jedva prolazi čak i u Hrvatskoj , pa kako će onda u Srbiji.

LU
luka4
13:52 24.04.2016.

U sotu ima ukupno 500 stanovnika, Nemojte biti smesni. Sami od sebe pravite kretene!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije