Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima li zastare?

Vrhovni sud odlučio o izručenju Perkovića, čeka se objava odluke

Josip Perković
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
17.01.2014.
u 15:42

Bivši šef jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi tražen je zbog navodne umiješanosti u ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine

Vrhovni sud donio je odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, a još nije poznato kada će ta odluka biti objavljena javnosti.

Vrhovni sud danas je u 11 sati počeo sa sjednicom na kojoj je raspravljao o žalbama na odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, koje smatra da bi Perkovića trebalo izručiti Njemačkoj. Perkovića tamo traže zbog navodne umiješanosti u ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine. O izručenju Perkovića odlučivalo je troje od 16 sudaca Kaznenog odjela Vrhovnog suda.

DORH se žalio na izručenje

Početkom tjedna javnost je uzbudila vijest da se Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici nije žalilo na odluku o odbijanju predaje izručenja Zdravka Mustača, kojega je zajedno s Perkovićem Njemačka tražila zbog ubojstva Đurekovića, dok se zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo žalilo na odluku o odobravanju predaje Josipa Perkovića.

Mnogi su taj potez zagrebačkog DORH-a protumačili protivnim njegovoj ulozi zastupanja Njemačke kao države koja je izdala europski uhidbeni nalog i prema tome bi na sudu trebali tražiti izručenje, a ne se na njega žaliti. No, DORH je u oba slučaja zauzeo stav da je nastupila zastara zbog koje ne treba izručiti Mustača i Perkovića Njemačkoj.

Nobilo tvrdi da je zastara nastupila 1998. godine

Odvjetnik Josipa Perkovića, Anto Nobilo, u svojoj žalbi Vrhovnom sudu naveo je da je zastara u ovom slučaju nastupila još 1998. godine. U žalbi navodi i da Perković u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje te činjenicu da je DORH dva puta odbacio kaznene prijave protiv njega.

Nobilo je naveo da je zahtjev trebalo odbiti na temelju zakonskog propisa koji glasi "sud će odbiti priznanje europskog uhidbenog naloga ako je prema domaćem pravu nastupila zastara kaznenog progona, a postoji nadležnost Republike Hrvatske na temelju domaćeg prava".

>> Evo zašto je sud odlučio da Perkovića treba izručiti

>> Osuđuje me se samo na temelju pisanja beogradskog tiska (Prvi dio)

>> Volio bih da svi dokazi i svjedočenja budu javno objavljeni (Drugi dio)

>> Ja sa smrću Đurekovića apsolutno nemam nikakav dodir (treći dio)

>> Ja sam za postupak u Hrvatskoj i njemu ću se prepustiti (Četvrti dio)

>> Nakon 1. općeg sabora HDZ-a osvanuli su naslovi: 'Tko je pustio ustaše u Zagreb' (Peti dio)

>> Osigurao sam 136 transfera oružja i nisam izgubio ni metak (6. dio)

>> Kako sam generalu Rašeti uzeo sedam kilograma zlata iz sefa vojne bolnice (7. dio)

>> Bozanić me proziva, a ja sam spasio kalež i dnevnike Alojzija Stepinca (8. dio)

Komentara 131

FR
FrostyFreeze
16:27 17.01.2014.

Već vidim početak dobrog vica Krenul Joža u Njemačku i ......... ;-)

DU
Deleted user
15:50 17.01.2014.

Sretan put mu želi hrvatski opljačkani puk. Čestito je odradio svoj posao, Hrvatska je razorena i iz vana i iz unutra. Biti će mu opet bolje nego nama, hrvatskoj sirotinji.

ME
merdevina
16:07 17.01.2014.

"Mnogi su taj potez zagrebačkog DORH-a protumačili protivnim njegovoj ulozi zastupanja Njemačke kao države koja je izdala europski uhidbeni nalog i prema tome bi na sudu trebali tražiti izručenje, a ne se na njega žaliti." Bajić, drugo ime za mito,ito, korupciju, nepotizam, zločin, pljačku i sve ono najgore što je zadesilo hrvatsku od izlaska iz austrougarske monarhije!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije