Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izručenje Perkovića

Nobilo predao žalbu: Zastara je nastupila još 1998.

nobilo
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
13.01.2014.
u 14:00

Nobilo u žalbi navodi i da je pogrešan stav suda da ne treba ispitivati zastaru jer se to kazneno djelo nalazi u katalogu kaznenih djela u kojima se ne ispituje dvostruka kažnjivost

Zato što u Njemačkoj ne očekuje pošteno suđenje, zato što je DORH dva puta odbacio kaznene prijave protiv Perkovića te zato što je zastara za ubojstvo Đurekvića nastupila još 1998. odvjetnik Anto Nobilo danas je uložio žalbu na rješenje izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koji je odlučio da će se Perković izručiti njemačkom pravoduđu temeljeme Europskog uhidbenog naloga.

Uz tri prethodno spomenuta razloga koje je obrazložio u žalbi, Nobilo je naveo da je zahtjev trebalo odbiti temeljem zakonskog propisa koji glasi 'sud će odbiti priznanje Europskog uhidbenog naloga', ako je prema domaćem pravu nastupila zastara kaznenog progona, a postoji nadležnost Republike Hrvatske na temelju domaćeg prava'.

Nobilo u žalbi navodi i da je pogrešan stav suda da ne treba ispitivati zastaru jer se to kazneno djelo nalazi u katalogu kaznenih djela u kojima se ne ispituje dvostruka kažnjivost.

Nakon što je obrazložio navode iz žalbe, Nobilo je komentirao sukob na relacije Vrhovni sud  -Vlada:

- Posljednjih dana svjedoci smo žestokog sukoba predsjednika Vrhovnog suda Hrvatina koji zbog izjava neimenovanog izvora napada Vladu. Tom otvorenom napadu na vladu pridružili su se i neki niže rangirani suci. Premda nismo sretni zbog izjava neimenovanog izvora koji je rekao da Perkovića ne treba izručiti, činjenica da izručenje mog klijenta zbog kojeg predsjednik suda napada Vladu, sama po sebi nas zabrinjava. Očito na slučaju Perković Vrhovni sud dokazuje svoju ravnopravnost izvršnoj vlasti, svoju snagu, rekao je Nobilo.

Odvjetnik kaže da posebno zabrinjava to što predsjednik Vrhovnog suda reagira na izjave neimenovanog izvora, a ništa nije rekao na izjave kojima se traži Perkovićevo izručenje.

- Nije reagirao na istup Karamarka, predsjednika najveće oporbene stranke, na izjave europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding te na izjave Vladimira Šeksa, Davorina Mlakara i Ivana Šukera koji su svi zastupnici u Hrvatskom saboru. U tom situaciji mi ulazimo u postupak pred Vrhovnim sudom. Možemo li reći da imamo sve uvjete za nepristran postupak, da će nam vladavina prava biti zajamčena,. da ćemo biti jednaki pred zakonom? Na ta pitanja neću odgovoriti, prepuštam javnosti da sama procijeni, izjavio je Nobilo.

>> Država mora provjeriti sve prije nego odluči nekog izručiti

>> 'Perković je čak i 1990. Tuđmana prisluškivao'

Komentara 85

Avatar matalan
matalan
14:08 13.01.2014.

biti ću najsretniji kad ta bratija završi na sudu i njemačkoj, i taj fiškal u ropotarnici povijesti...

GO
google385
14:09 13.01.2014.

prica se da grupa ljudi planira kidnapirati prtkovica i mustaca i izruciti ga njemackoj kad nece drzava hoce narod

Avatar imotska115
imotska115
14:18 13.01.2014.

Nobilo kao svaki odvjetnik u ovome slucaju izmislja neke nove zakone, a nije posvijetio paznju sto je Hrvatska potpisala ulazkom u EU. Kad bi bilo po njegovom zakonu onda bi svi ubijali jedni druge i neodgovarali za zlocine, nece to bas lako proci sa Njemackom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije