Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka o izručenju

Troje od ovih 16 sudaca odlučuje o izručenju Josipa Perkovića

suci
Foto: Vrhovni sud
1/2
17.01.2014.
u 13:00

Čak i ako tri suca presude da je zastara u Hrvatskoj razlog da se odbije izručenje, prema spomenutim stajalištima mogli bi presuditi da zastara nastupa tek 2023.

Vrhovni sud najkasnije danas trebao bi odlučiti o predaji Josipa Perkovića Njemačkoj. Glasnogovornik Vrhovnog suda sudac Dražen Tripalo na naš je upit odgovorio da mu nije poznato kad će biti sjednica, a i da po Sudskom poslovniku ne može otkriti kod kojeg se suca predmet nalazi sve dok odluka ne bude objavljena.Na Kaznenom odjelu Vrhovnog suda je 16 sudaca. Predmeti se raspoređuju po abecednom redu prezimena predsjednika sudskih vijeća. Zbog dojma nepristranosti u javnosti može se pretpostaviti da bi se sudac Damir Kos izuzeo iz dva razloga.Njegova je supruga Jadranka Kos predsjedavala vijećem koje je zbog zastare odbilo izručenje Zdravka Mustača, a i predsjedao je vijećem koje je oslobodilo Vinka Sindičića, ključnog svjedoka u slučaju Perković, optužbe za ubojstvo Brune Bušića. Od preostalih 15 sudaca njih devet bilo je u sudskim vijećima na čije se odluke u pogledu značaja zastare pozvalo sudsko vijeće Ivana Turudića kad je odobrilo predaju Perkovića.

Usto je šestero različitih sudaca u dva vijeća izravno presudilo da se u slučajevima kad se ne provjerava tzv. dvostruka kažnjivost za 32 kaznena djela ne ulazi ni u pitanje zastare progona u Hrvatskoj.

Međutim, svi suci Kaznenog odjela, osim suca Branka Brkića, bili su članovi jednog ili više vijeća koja su se pozivala na pravno shvaćanje Vrhovnog suda iz 2006. godine i odluku iz 1983. posve suprotnima tumačenjima odvjetnika Ante Nobila i državnih odvjetnika u Zagrebu, a i Velikoj Gorici. Dok oni tvrde da se zastara računa po najblažem zakonu za Perkovića te da je nastupila 1998., ustaljena je praksa Vrhovnog suda da se u slučaju ako nije nastupila zastara primjenjuje zakon koji vrijedi u trenutku odlučivanja.

To znači da čak i ako tri suca presude da je zastara u Hrvatskoj razlog da se odbije izručenje, po spomenutim stajalištima mogli bi presuditi da zastara nastupa tek 2023. Sud u Velikoj Gorici presudio je da je relativna zastara za Mustača nastupila 2008., ali čak i ako se zanemari da je kod izručenja mjerodavna apsolutna zastara, u slučaju Perković zahtjev iz Njemačke 2005. prekinuo je tijek relativne zastare.Na treće odlučujuće pitanje Vrhovni sud može, a ne mora prihvatiti stav da odbačaj prijave 1997. nije razlog da se odbije predati Perković što bi s obzirom na okolnosti bila teška diskrecijska ocjena suda.

Komentara 113

BA
barbaizamerike
13:15 17.01.2014.

narod je za izrucenje i da se klupko teroristicke organizacije zvane UDBA pocme odmotavati

Avatar Ribnik-Lika
Ribnik-Lika
13:31 17.01.2014.

Čak i ako tri suca presude da je zastara u Hrvatskoj razlog da se odbije izručenje, po spomenutim stajalištima mogli bi presuditi da zastara nastupa tek 2023 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Svašta. Kad se radi o ubojstvu zastare nema niti bi smjelo biti.ti. Priča završena.

DU
Deleted user
13:43 17.01.2014.

Zahtjevam objavu registra udbaša,da se zna ko je ganjao hrvatske studente one burne 1971 godine po titovom naređenju iz karađorđeva,ko je cipelario našu mladost i trpao ih u tamnice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije