Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vražja božja čestica

Vražja božja čestica (3): 48 znanstvenika protiv M. Ivkošića

cern
Foto: MAK
1/3
09.04.2010.
u 20:35

Veliki hadronski sudarač (LHC) nalazi se čak 100 metara ispod zemlje na švicarsko-francuskoj granici i najveći je znanstveni pothvat u povijesti čovječanstva

Obraćamo Vam se glede kolumne “Vražja Božja čestica” gospodina Milana Ivkošića objavljene 2. travnja 2010. Kolumna javnosti prikazuje znanost (posebno znanstveni rad na CERN-u) kao nešto bogohulno, te kao besramno trošenje novaca i vremena. Odgovarati na sve teze iznesene u kolumni bilo bi uzaludno jer se praktički svaka tvrdnja iznesena u tekstu temelji na predrasudi ili teškoj zabludi.

>>Kolumna Milana Ivkošića: Vražja Božja čestica (2)


>>Kolumna Milana Ivkošića: Vražja Božja čestica (1)

CERN, sa svojim kompleksom ubrzivača čestica, je u čitavom svijetu prepoznat kao centar izvrsnosti i kao mjesto nastanka novih tehnologija. Primjerice, tu je 1990. godine rođen World Wide Web radi mogućnosti brze i kvalitetne suradnje znanstvenika iz cijelog svijeta. Fundamentalna istraživanja u znanosti u uskoj suradnji s industrijom pomiču tehnološke granice ili razvijaju nove tehnike i tehnologije koje industrija dalje razvija dok se ne dostigne industrijska razina proizvodnje, a time i njihova primjena u drugim područjima ljudske djelatnosti kao npr. u medicini i tehnici. Kao kuriozitet navodimo podatak da se preko 70% ubrzivača na svijetu koristi u medicinskoj dijagnostici i terapiji. Samo u RH je desetak ubrzivača u pogonu ili montaži.

Takav obrazac suradnje znanosti i industrije pokazao se kao glavna pokretačka snaga razvoja novih tehnologija. Razvoja tehnologije ne bi bilo bez vrhunskog obrazovanja i usvajanja vještina koje se stječu radom u područjima koja se bave istraživanjem najfundamentalnijih zakona prirode. Stoga je samo uspješno puštanje u rad LHC sudarača na CERN-u opravdalo sva ulaganja jer su razvijene i usvojene brojne nove tehnike i tehnologije, a na tisuće mladih u kulturološki šarolikoj i izuzetno kompetitivnoj sredini steklo je nova znanja i vještine.

U potpisu: doc. dr. D. Androić, dr. sc. T. Antičić, dr. sc. Ž. Antunović, dr. sc. Z. Basrak, dr. sc. N. Bilić, dr. sc. S. Blagus, dr. sc. I. Bogdanović Radović, dr. sc. V Brigljević, dr. sc. S. Ceci, dr. sc. R. Čaplar, dr. sc. D. Ferenc, dipl. ing. I. Gašparić, dr. sc. N Godinović, dr. sc. D. Hrupec, dr. sc. M. Jakšić, dr. sc. K. Jakovčić, dipl. ing. M. Karlušić, dr. sc. M. Kiš, dr. sc. M. Korolija, dr. sc. I. Krajcar Bronić, dr. sc. B. Lakić, dr. sc. D. Lelas, dr. sc. B. Lenhard, dr. sc. M. Majer, dr. sc. D. Mekterović, dr. sc. M. Milin, dr. sc. Đ. Miljanić, dipl. ing. S. Morović, dr. sc. B. Obelić, dr. sc. G. Paić, prof. dr. S. Pallua, prof. dr. M. Planinić, dipl. ing. R. Pleština, dipl. ing. N. Poljak, dr. sc. I. Puljak, dr. sc. D. Rendić, dr. sc. N. Soić, dr. sc. M. Stipčević, dr. sc. D. Sudac, dr. sc. I. Supek, dr.sc. A. Švarc, dr. sc. T. Surić, dr. sc. S. Szilner, dr. sc. T. Tadić, dr. sc. M. Uroić, D. Vrbanec, student fizike, dr. sc. M. Zadro, dr. sc. V. Zlatić

* Cijeli tekst 48 znanstvenika o Velikom hadronskom sudaraču i važnosti CERN-a možete pročitati u subotnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Komentara 55

OB
-obrisani-
00:11 10.04.2010.

Dolje nabrojani POTPISNICI -tzv. znanstvenici sa kvazi-diplomama kumrovečke škole zabluda i crveno-kmerskog ludila su itekakav dokaz da Ivkošić ima pravo

CF
cimer_fraj
20:31 10.04.2010.

Od \"kurzschluss-a\" do pljeska Julius Robert Oppenheimer, genijalni fizicar i tvorac prve atomske bombe, je, kako su njegovi kolege sa \"Manhattan-Projekta\" kasnije prepricavali, nakon sto je najprije cisto teoretski, tj. na papiru, postulirao posljedice cijepanja atomske jezgre u obliku bombe,, otisao na WC i ispovracao se. Nije poznato da li je nakon bacanja \"Little Boy-a\" na Hirosimu i \"Fat Man-a\" na Nagasaki cesce morao povracati, ali je poznato da su Oppenheimera do kraja zivota (1967.) proganjale doboke depresije. Znanstvenici u CERN-u su pak skocili i zapljeskali i krisom mozda obrisali znoj sa cela. Ne zbog nekog novog senzacionalnog otkrica, jer rezultate \"crash-a\" treba tek obraditi, a o dodatnim srazovima atoma da i ne govorimo. Zapljeskali su iz cistog olaskanja, sto ovaj put \"lov\" na tzv. \"bozju cesticu\" nije pao u vodu kao prvi put i to zbog jednog marginalnog problema: kurzschluss-a na jednom od skupih postrojenja. Popravak i pripreme za ponovni pokusaj su trajale gotovo pola godine, a to je i puno kostalo. Zato je u CERNU-u napokon i zavladao stadionski stimung. A sto reci o Ivkosicu? Kao prvo, ova recenica gore iznad glavnog naslova \" STRUâNJACI IZ CERN-a POSLALI TEKST KOJIM DEMANTIRAJU TVRDNJE VEâERNJAKOVA KOLUMNISTA\" je vise nego smjesna, jer implicira, da se svjetska znanstvena elita u CERN-u bavi Ivkosicem i cak ima vremena, pored lova na \"bozju cesticu\", sastavljati nekakav sluzbeni statement protiv jednog kolumnista VL-a. Radi se dakle, kako saznajemo iz teksta, o damacim znanstvenim korifejama sa Rudjera, kojima se u zadnje vrijeme sve cesce predbacuju \"nepravilnosti\" u trosenju novca. Mozda ce njihova nova sefica Danica tu malo napraviti reda, iako se do sada u javnosti pojavljuje bez broseva, recimo onih u obliku metli. Jos jednom dakle Ivkosic. On niti je prvi, a niti zadnji, koji se kriticki izrazio o eksperimentu. Prije prvog pokusaja, fundamentalisticke skupine iz evangelickog ugla u Francuskoj i CH su upozaravale od \"crne rupe\" koju bi sraz atoma moga izazvati. Kurzschluss su objasnili bozjom providnoscu i njegovom brigom za covjecanstvo. A kod sretnog zavrsetka drugog pokusaja, navodno je opet bila providentia dei u igri. I zasto nebismo svi sad zapljeskali, povodom tog happy end-a?

OB
-obrisani-
21:45 09.04.2010.

Gore podpisanima puno pozdrava od djece Hirošime,Nagasakija,Černobila itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije