Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO JE ZA ZNATI

Vozače zbunjuje crveno-bijela oznaka na uličnim svjetiljkama u Njemačkoj. Znate li što znači?

Foto: Pixabay
08.06.2022.
u 08:53

Koristi ga se u prometu već 1937. godine, a svatko tko ga previdi ili pak odluči ignorirati može biti kažnjen.

Vožnja u drugim zemljama često zna predstavljati problem, pogotovo ako se ne znaju svi prometni znakovi. Mnogi su tijekom svojih putovanja po Njemačkoj i Austriji mogli primijetiti  crveno-bijelu oznaku na uličnoj svjetiljci u naseljenim mjestima.

Riječ je o službenom prometnom znaku koji je jedan od najstarijih uopće. Koristi ga se u prometu već 1937. godine, a svatko tko ga previdi ili pak odluči ignorirati može biti kažnjen.

Taj prometni znak navodi da se ulična rasvjeta noću gasi. Znači, ako parkirate svoj automobil na dnevnom svjetlu, morate pretpostaviti da će kasnije biti u mraku, piše Fenix-magazin.

Foto: Youtube

Sukladno tome, vozač je dužan sam upaliti ili bočna ili parkirna svjetla kako bi njegov automobil mogli vidjeti ostali sudionici u prometu.

U slučaju da dođe do prometne nesreće i drugo vozilo se zaleti u parkirano vozilo u mraku, smatra se da je vozač kriv. Međutim, bez obveznih parkirnih svjetala na parkiranom automobilu, osiguravajuća kuća ima najveće šanse prebaciti dio krivnje upravo na onoga tko je ostavio auto parkirano u mraku.

VIDEO: Vlada dodatno smanjila trošarine i ograničila maržu na naftne derivate, od danas nove cijene goriva

Ključne riječi

Komentara 3

TR
tramvajac
19:18 08.06.2022.

Autoru teksta: U hrvatskom jeziku imenica auto je muškog roda. Ovaj auto, a ne ovo auto.

Avatar Nlnja
Nlnja
10:29 08.06.2022.

Fašisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije