Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraga vojne policije

Vozač autobusa je aktivni vojnik, uzeo je slobodan dan da bi neovlašteno radio u fušu

autobus
04.05.2014.
u 16:45

Radi se o desetniku Hrvatske vojske Anti Božić Jokiću, koji je pripadnik odjela Doma stožera u Glavnom stožeru OS RH

Vozač koji je vozio autobus tvrtke Darko Tours koji je u noći 1. svibnja završio u jarku pored autoceste u Italiji djelatna je vojna osoba i autobus u kojemu je poginuo putnik Matijas Grbavac a ozlijeđeno na desetke drugih putnika, vozio je "na crno".

Radi se o desetniku Hrvatske vojske Anti Božić Jokiću, koji je pripadnik odjela Doma stožera u Glavnom stožeru OS RH. Četrdesetgodišnji dočasnik i u HV-u vozi autobuse, imao je ugovor o djelu i "fuš" je planirao, s obzirom da je od svojih nadređenih zatražio slobodan dan da u petak ne mora doći na posao. Dobio je slobodan dan bez problema, jer je imao dosta prekovremenih sati. Božić Jokić radio je u Zagrebu, a nema sumnje da će mu brzo biti izdana stegovna mjera suspenzije. Čekaju ga teške stegovne kazne jer je prekršio nekoliko jasnih zabrana iz Zakona o službi u Oružanim snagama.

Djelatnoj vojnoj osobi, naime nije (čl.33.) dopušteno obavljanje poslova i pružanje usluga drugoj pravnoj osobi, odnosno to može raditi, ali samo uz odobrenje ministra. Vojna policija provodi istragu, no zna se da dočasnik nije tražio dozvolu "za fuš", niti su njegovi nadređeni znali da radi na crno tijekom slobodnih dana.

Prema članku 177., pak Zakona, vojne osobe koje u tijeku obavljanja službe ili izvan nje prekrše vojnu stegu s namjerom ili iz nehaja, podliježu stegovnoj odgovornosti. U MORH-u kažu da će nakon istrage vojne policije, Vojnostegovni sud samostalno odlučivati o stegovnoj odgovornosti dočasnika. S obzirom na okolnosti, dočasniku prijeti teška stegovna kazna, a najveća je – nečastan otpust iz vojne službe. U pravilu takvu vojnostegovnu mjeru dobe vojne osobe koje su bezuvjetno kažnjene najmanje trogodišnjom kaznom.

Ovaj će događaj sigurno protresti mjerodavne u MORH-u, jer tvrdi se da ovaj slučaj "fuša" djelatnih vojnih osoba, posebno vozača raznih kategorija nije usamljen. I vojnici pokušavaju uvećati svoje prihode uslijed malih plaća, poput mnogih u RH. No, ovog se puta "u fušu" zbila tragedija koja će sigurno rezultirati strožim nadzorom vojnih djelatnika.

>>Sindikat vozača: Takvo što moralo se kad-tad dogoditi

Komentara 38

Avatar gulag
gulag
15:45 04.05.2014.

Nemoguće da nadređeni nisu znali da se on bavi s tim poslom u slobodno vrijeme. Znali su i te kako. To je u postrojbi nemoguće sakriti.

PA
parasa
16:41 04.05.2014.

Pod hitno tuzba protiv Darko Tours i Alga Trevel, dosta je toga balkanskog ponasanja, inace ce poceti i Croatia Ailines takove na crno zaposljavati.

DA
Dalmatian
17:02 04.05.2014.

Ako jedan bivši ministar,a sada gradonačelnik jednoga grada na Jadranu nije znao da mu se vozač bavi reketarenjem,a taj je vozač bio veći biznismen od samoga ministra jer je bio vlasnik ili suvlasnik više poslovnih subjekata na području vlastite županije čudno mi je zašto bi MORH znao čime se u slobodno vrijeme bavi jedan desetnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije