Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dekret iz 1945.

Skupština Vojvodine pritišće Bunjevce da se više ne izjašnjavaju kao Hrvati

02.02.2018.
u 10:46

Poništavaju Dekret iz 1945. da bi tobože sačuvali bunjevačku nacionalnu manjinu. Savez bačkih Bunjevaca u Subotici i Vojvodini podržava Vučićev SNS

Uz niz otvorenih i neriješenih pitanja u odnosima Hrvatske i Srbije, poput nestalih, pitanja granica, sukcesije... za posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj jedna od tema razgovora mogao bi biti i odnos Hrvata i Bunjevaca u Vojvodini.

Naime, u vrijeme kada se dogovaraju završni detalji Vučićeva posjeta Zagrebu, iz Skupštine Vojvodine najavljeno je da će uskoro i službeno poništiti Dekret iz 1945. kojim je određeno da se Bunjevci ne izjašnjavaju više kao Bunjevci, nego isključivo kao Hrvati.

Odnos Hrvata i Bunjevaca

– Mi smo inicirali te izmjene i srce nam je puno jer smo tim Dekretom bili jednostavno izbrisani kao nacionalna manjina. Dovoljno je reći da je u Subotici i okolici do 1945. godine bilo oko 40.000 Bunjevaca koji su tada jednostavno izbrisani. Danas nas je u Vojvodini 16.706 – rekao je predsjednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić.

Dodaje i da je Dekret 14. svibnja 1945. godine donio Glavni narodnooslobodilački odbor Vojvodine i da on glasi: “Događa se da se mnogi Hrvati uvode kao Bunjevci i Šokci u rubrike gdje se označava narodnost, a ne kao Hrvati i to biva često po njihovu izričitom zahtjevu ili po volji i nahođenju dotičnog činovnika. Kako bunjevačka i šokačka narodnost ne postoje, to vam se naređuje da sve Bunjevce i Šokce imate tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu“.

Problem odnosa Hrvata i Bunjevaca u Vojvodini pojavio se raspadom SFRJ kada je tadašnji srbijanski režim Bunjevce počeo koristiti za svoje potrebe. Naime, Bunjevci su od tada mogli ostvariti niz manjinskih prava, a u isto vrijeme tamošnja je hrvatska zajednica prepolovljena. Samim time slabio je i njezin utjecaj. I danas su Bunjevci politička stranka koja u Subotici i Vojvodini otvoreno podržava vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) i Aleksandra Vučića. DSHV i Hrvati bili su i ostali uz Demokratsku stranku iako im je na prošlim izborima nuđena i mogućnost da podrže SNS. Komentirajući najave iz Skupštine Vojvodine, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov rekao je da je riječ o miješanju državnih tijela u identitetska pitanja ovdašnjih Hrvata.

– Hrvati se predstavljaju kao nekakvi uzurpatori i ugnjetavači ovdašnjih Bunjevaca koji zbog toga trebaju zaštitu. Međutim, kreatori svega toga previdjeli su da se više od dvije trećine Bunjevaca u Subotici i okolici osjećaju i izjašnjavaju kao Hrvati. To je elementarna činjenica i to svi znaju – rekao je Žigmanov koji je i zastupnik u srbijanskom Parlamentu. Dodaje i kako je cilj ovih postupaka onemogućavanje većini Bunjevaca da se slobodno i bez pritisaka izjasne kao Hrvati, što pak Bajić demantira navodeći da se na nikoga neće vršiti nikakav pritisak i da se svatko može izjašnjavati kako želi i kako se osjeća. Prema riječima Žigmanova, donošenje Dekreta iz 1945. godine inicirali su članovi Glavnog narodnooslobodilačkog odbora iz reda Bunjevaca i to s ciljem da se napravi otklon od prakse dijeljenja hrvatskog naroda u Vojvodini za vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

Licemjeran čin

– U ovom slučaju navedeno je nijekanje dodatno osnaženo u smislu da je jedna osoba koja pokreće inicijativu dopredsjednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine. Nositelji inicijative žele ukinuti jedan pravni akt koji se ne primjenjuje više od pola stoljeća, a pozivanje na moralnu zadovoljštinu “žrtava” samo je licemjeran čin koji je u sebi uračunao štetne posljedice za Hrvate – rekao je Žigmanov.

Komentara 22

Avatar sf49
sf49
12:49 02.02.2018.

A kako ih pritišće? Zavrće im ruke, ili?

DO
donpablo
13:15 02.02.2018.

Znam par Bunjevaca koji su rodjeni u Subotici a korijeni im vuku iz Dalmacije i Hercegovine.Kazu da su katolici ali nisu Hrvati,cak se i uvrede ako ih nazoves Hrvatima.Mozda bi trebalo pitati Dulica,on je Bunjevac. I Goranci kazu da nisu albanci ,a iz Dragasa ih je vecina.

GU
guner
13:44 02.02.2018.

Srbi jedini narod koji priznaje Bunjevcima naciju. Kao što se vidi Hrvati ih smatraju svojima. A, Mađari, u Mađarskoj, ih nikada nisu priznavali i ne priznaju ih ni dan danas, već su ih zvali Raci, kao i ostale Srbe uu Ugarskoj. Rac je izvedenica od Ras (Srbin), a oni je koriste u pežorativnom značenju. Inače u narodu (mađarskom) je cela oblast koja je bila pod kontrolom Mađarske, koja je jednim delom i danas, a koju su naseljavali Srbi, nazivana Racorszag (Srpska zemlja).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije