Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA MARKU RADIĆU

Vojnik HVO-a oslobođen optužbi da je ubio pripadnika Armije BiH

Zgrada Županijskog suda na Zrinjevcu
Tomislav Miletic/PIXSELL
17.03.2023.
u 17:00

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, Tamara Pleše, predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda  navela je kako je točno da se radi o strašnom ratnom zločinu u kojem je izgubljen jedan mladi život.

Marko Radić, bivši pripadnik HVO-a  na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođen optužbi za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima. Riječ je o događaju koji se zbio 31. svibnja 1993. na području Uskoplja - Gornjeg Vakufa, u vrijeme dok je trajao, kako se navodi u optužnici nemeđunarodni oružani sukob između postrojbi HVO-a i Armije BiH. Taj su dan, prema optužnici, pripadnici  HVO-a zarobili dvojicu pripadnika Armije BiH, Bajru Gudića i Rešada Karahodžića, koje su nasilno ugurali u kombi. Kombi je vozio jedan  od pripadnika HVO-a, a u nekom trenutku Gudić je ubijen hicima u glavu i leđa. Ubio ga je suvozač.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, Tamara Pleše, predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda  navela je kako je točno da se radi o strašnom ratnom zločinu u kojem je izgubljen jedan mladi život.

- Sud se može složiti s tom konstatacijom oštećenog Rešada Karahodžića. Isto tako sud se može složiti i s konstatacijom  oštećenika da za svaki zločin počinitelj mora odgovarati. No  sud se ne slaže  s konstatacijom  da  za ratni zločin ili bilo koji drugi zločin odgovara bilo tko. Tijekom ovog postupka su saslušani brojni svjedoci ili su pročitani njihovi iskazi. Pregledana je dokumentacija i iz dokaznog postupka ne proizlazi da je utvrđen točan identitet počinitelja. Jedini neposredni svjedok i očevidac događaja je Karahodžić. On je jedini koji zna kako su bili zarobljeni i kako je Gudić ubijen. Iskaz je davao tri puta i sva tri iskaza su identična. I niti u jednom od tih iskaza nije spomenut identitet počinitelja.  Isti dan kada je zločin počinjen, kazao je da je počinitelj možda netko koga zovu  Marica. Optuženom je nadimak Macaro ili Makaro pa tu čak ni rod nadimka nije pogođen - kazala je sutkinja.

Dodala je da se na temelju toga ne može zaključiti identitet počinitelja, pogotovo zato što su se tijekom postupka spominjala druga dva imena, a te osobe nisu optužne, već su neki od njih saslušavani ako svjedoci i porekli su da imaju veze s događajem.

- Brat i sestra ubijenog Gudića su svjedočili kako im je njihov otac rekao da je Marko Radić počinitelj te da mu je to rekao Karahodžić. Međutim Karahodžić je to na sudu zanijekao. Iskazivao je da mu je Gudićev otac kazao da je sam došao do tog identiteta te da je od Karahodžića tražio da ga potvrdi, što je on odbio jer, kako je kazao nije poznavao te ljude i nije znao njihov identitet. Osim toga, Radića svjedoci po čuvenju ne spominju, a on je optužen.  Presude se donose na temelju dokaza, a ovdje nema dokaza iz kojih bi bez ikakve sumnje proizlazilo da je Radić počinitelj - kazala je sutkinja.

Radić već godinama ima prebivalište u Hrvatskoj, a ovaj spis je našem pravosuđu ustupljen iz BiH.

Video: Tuđman obećavao ravnopravnost svima, a onda je prema njemu krenuo čovjek s pištoljem u ruci

Komentara 2

Avatar 15545
15545
17:32 17.03.2023.

Mnogo zlocina je pocinjeno za vrime velikohrvatske zlocinacke agresije na Bosnu...

MA
Maslac
23:17 18.03.2023.

Svi cemo mi pred bozji sud!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije