Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OTVORENO' O POBUNI U RUSIJI

Vojni analitičar: Prigožinu se bliži kraj, po svim pitanjima. I život mu je u opasnosti

Russian Wagner fighters start pulling out of Rostov-on-Don
Foto: Stringer/REUTERS
1/6
26.06.2023.
u 23:53

Stručnjak za geostrategiju Gordan Akrap smatra kako su Putinu autoritet, snaga i moć na putu ozbiljnog zalaska

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas se, dva dana nakon oružane pobune u Rusiji, obratio javnosti te kazao kako će odgovorni biti "izvedeni pred lice pravde". Iz njegovog se obraćanja zaključuje kako će organizatori Wagnerove pobune ipak biti procesuirani, a bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević rekao je da je Putin to kazao jer u međuvremenu vjerojatno konsolidirao vlast.

"Pretpostavljam da će Putin ovo objasniti kao potez koji on kao predsjednik države mora poduzeti, da je neovisno tijelo državni odvjetnik podnio optužni prijedlog i da će sve biti riješeno po zakonu", rekao je Kovačević u emisiji "Otvoreno" HRT-a.

VIDEO Isplivao stari intervju Vladimira Putina: "Mogu praštati, ali ne izdaju"

Stručnjak za geostrategiju Gordan Akrap rekao je da ga Putinov obrat ne iznenađuje. "Ovo je praktički pokušaj jačanja Putina samog sebe, njegove pozicije unutar Rusije, samo je pitanje koliko će to učinkovito završiti. Naime, sasvim sigurno će doći do daljnje destabilizacije i do pokušaja određenih krugova unutar grupe Wagner, pod uvjetom da sigurnosni sustav Rusije nije našao odgovarajuću zamjenu za Prigožina, koji će nastaviti voditi bar one neke dijelove Wagnera koji će biti integrirani unutar sastava ruskih oružanih snaga", rekao je Akrap.

Vojni analitičar Marinko Ogorec, govoreći o Prigožinu, navodi: "Nakon ovoga što smo čuli, očito mu je itekako loša pozicija. Mislim da se Prigožinu, kratko rečeno, bliži kraj, po svim pitanjima. I život mu je u opasnosti". 

VEZANI ČLANCI:

Akrap smatra kako su Putinu autoritet, snaga i moć na putu ozbiljnog zalaska. "Možemo očekivati u dogledno vrijeme, pogotovo u slučaju da Ukrajinci donesu određene pozitivne pomake na bojišnici, suočavanje Putina s ljudima iz svoje okoline", rekao je.

Što se tiče sklanjanja Wagnerovaca u Bjelorusiju, Ogorec to opisuje kao sklanjanje ovaca u vučju jazbinu. "Oni će biti izručeni i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko poslušno će postupiti po nalogu svog 'starijeg brata' Putina", rekao je.

GALERIJA Borci Wagnera povlače se iz Rostova na Donu

Russian Wagner fighters start pulling out of Rostov-on-Don
1/6

>>Sve o najnovijim događanjima u Rusiji pratite OVDJE

Komentara 7

ZA
zagabria5
07:41 27.06.2023.

Svaki analitičar ima suprotno mišljenje što znači da te analize malo vrijede. Logika govori da Prigožin nije toliko gl*p da na vrhuncu moći dobrovoljno sve pusti i riskira da bude ubijen. To naprosto nema smisla niti se ikada dogodilo

DU
Deleted user
00:20 27.06.2023.

Lukašenko nešto ucmoljio u zadnje vrijeme.Ćopa ka i naš "najveći sin",pred kraj.Fali mu "željeza".Pa mu Putin šalje 25 tisuća Wagnerovaca,da ga pripaze. Janukovičev poučak? I poslije Lukašenka - Lukašenko? Evo tebi Wagner i par nuklearki,za svaki slučaj,da se mi ne "sikiramo". Usput malo "protreseš krušku",ispipaš domaće i strane izdajnike.Kazahstan,Turkmenistan,Uzbekistan,Kadirova,generale,tajkune.Kud ćeš bolje prilike? Jedino su Amerikanci bili jasni: mi s ovim nemamo ništa. I pošteno od njih.

Avatar Bujna Plavuša
Bujna Plavuša
00:36 27.06.2023.

Putin će iscenirati Prigožinovu smrt, ali Prigožina će skloniti na sigurno mjesto. To vam je sve bizantski teatar, Moskovska glumačka škola slavnog redatelja Stanislavskog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije