Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Voditelje biračkih mjesta proglasio teroristima

Oni koji u ovoj zemlji donose odluke možda su počinili izdaju, kazao je gradonačelnik Istanbula İmamoğlu
08. svibnja 2019. u 10:02 4 komentara 554 prikaza
Recep Tayyip Erdogan
Foto: Handout/Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Odmah nakon što je tursko vrhovno izborno vijeće poništilo rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula i odredilo ponavljanje izbora 23. lipnja, u dijelovima Istanbula izbili su prosvjedi, a oporba je popuštanje zahtjevu predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana nazvala znakom “diktature”.

Recep Tayyip Erdogan IZBORNA KOMISIJA Poništeni rezultati izbora u Istanbulu, određen novi datum

“Oni koji u ovoj zemlji donose odluke možda su počinili izdaju. Ali mi nikada nećemo odstupiti, zadržite nadu”, rekao je novi gradonačelnik Istanbula Ekrem İmamoğlu nakon što je izborno povjerenstvo odlučilo poništiti izbore na kojima je 31. ožujka pobijedio.

Nepravilnosti i korupcija

Kao što se i očekivalo, sultan Erdoğan se nije mogao pomiriti s činjenicom da je izgubio Istanbul, najveći turski grad u kojemu je započeo svoju političku karijeru kao gradonačelnik. Koliko je Istanbul važan za Erdoğana govori i činjenica kako unatoč tome što je uz Istanbul izgubio i druge velike gradove, prijestolnicu Ankaru, Izmir... jedino je u Istanbulu zatražio da Izborna komisija Turske poništi lokalne izbore zbog, kako tvrdi, izbornih nepravilnosti.

Prvi put u 25 godina, turska prijestolnica i Istanbul, grad u kojem je 1994. pobijedio na izborima za gradonačelnika, ne bi bio pod vlašću konzervativaca. Predsjednik Vrhovnog izbornog povjerenstva Turske, Saadi Goven, kojeg je na to mjesto postavio sam Erdoğan kako bi mogao manipulirati izbornim rezultatima, tada je odbio zahtjev Erdoğana za ponavljanje izbora u Istanbulu. Erdoğan je igrao na kartu da su teroristi bili umiješani u izbore u Istanbulu na kojima je pobijedio Ekrem İmamoğlu. Nekoliko dana prije nego što je tursko vrhovno izborno vijeće poništilo rezultate, Erdoğan je kazao da je bilo “nepravilnosti i korupcije” na izborima u Istanbulu tvrdeći da su pronašli veze između voditelja biračkih mjesta na izborima s “terorističkom organizacijom”. Naime, kako tvrdi vladajuća stranka AKP, turski su istražitelji utvrdili da su 43 voditelja biračkih mjesta imali kontakte s mrežom propovjednika Fethullaha Gülena, a kojega predsjednik Erdoğan optužuje da je orkestrirao neuspjeli državni udar u srpnju 2016. iz svog egzila u SAD-u.

Recep Tayyip Erdogan AKP Turski predsjednik Erdogan upozorava članove svoje stranke nakon izbornih gubitaka

Na sjednici Vrhovne izborne komisije Turske većinom glasova 7:4 prihvaćena je žalba AKP-a koja se odnosila na određene “neregularnosti i nezakonitosti” na izborima za gradonačelnika Istanbula, a komisija je odluku potkrijepila time što „pojedini dužnosnici zaduženi za glasačke kutije nisu bili državni službenici“ baš kako je to rekao i Erdoğan koji je nakon referenduma koji mu je dao velike ovlasti postajući sultan, sam imenovao suce. Stoga analitičare ne čudi poništavanje izbornih rezultata u Istanbulu.

Očekuju nemire

Za Erdoğana, Istanbul nije samo ekonomski centar i „pravi“ glavni grad Turske, već je nešto poput zemlje u malom. Metropola od šesnaest milijuna stanovnika u kojoj je oko deset milijuna birača vrlo je važna za raspodjelu političke moći u Turskoj. I sam Erdoğan je jednom prilikom na predizbornom skupu kazao kako „Tko pobjedi u Istanbulu, pobjeđuje u cijeloj Turskoj“. Da je to zaista tako zna upravo sam Erdoğan koji je postao gradonačelnik ovog grada prije 25 godina, te na kraju postao neprikosnoveni vladar zemlje, najmoćniji turski čelnik nakon osnivača Republike Mustafe Kemala Atatürka.

Erdoğan je svoju podršku izgradio na snažnom gospodarskom rastu i potpori konzervativnih turskih muslimana te si je uspio proširio ovlasti i dobio ovlasti kao nekada sultani.

Ekrem Imamoglu PROMJENE U TURSKOJ Atatürk 2.0 ruši Erdogana: Antisultan Ekrem preuzeo Istanbul

Analitičari su uvjereni da će opozicija koja je pobijedila u Istanbulu koristiti sve pravne i ustavne mogućnosti kako bi potvrdila svog kandidata, Ekrema İmamoğlua, te ne isključuju mogućnosti vala prosvjeda i nemira, poput onih 2013. godine na istanbulskom trgu Taksimu. Istanbul i Turska ulaze u još napetije dane.

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.