Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LETOVANIĆ

Voda preplavila nasipe, ugrožene obiteljske kuće

poplava
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/17
08.09.2014.
u 12:02

Kućama u Škofaćevoj pristup je moguć samo čamcima

Mještani Letovanića u Pokuplju još nisu u cijelosti sanirali štete od poplava u veljači, a već ih je snašla nova nedaća. Iz zapuštenog obližnjeg ribnjaka, koji se vodom puni iz Kupe kalanom Obed, još je sinoć počela nadirati zaobalna voda prema Letovaniću. Mještani su počeli podizati zečje nasipe kako bi se obranili, ali voda je rasla brže i preplavila nasipe.

Najugroženije su obiteljske kuće u Škofaćevoj ulici, kojima je pristup moguć samo čamcima, jer je kolnik već gotovo metar pod vodom. U nekim su domaćinstvima mještani već evakuirali stoku, a vatrogasci DVD-a Letovanić i drugih društava na području općine Lekenik, spremni su, ako zatreba, vrećama s pijeskom braniti kuću po kuću.

- Za Letovanić je zapušteni ribnjak stalna opasnost. Trebalo bi ga ili dati u zakup ili na kanalu Obed izgraditi ustavu, što smo već predlagali nakon prošlih poplava. I sada, kada Kupa opada, zaobalne vode rastu, pa moramo stalno biti pripravni - kaže načelnik Općine Lekenik Ivica Perović.

Stari raskvašeni nasip još nije obnovljen, te ga je voda brzo probila. Mještani kažu kako za zečji nasip, kao drugu crtu obrane, nisu imalo dovoljno pijeska, pa je i on preplavljen.  U prepumpavanju zaobalnih voda angažirane su tri snažne crpke Vodoprivrede iz Osijeka, kapaciteta po 300 litara u sekundi, te više traktorskih crpki.

>> Za područje Karlovca uvedene pripremne mjere obrane od poplava

>> U Varaždinu i okolnim općinama na snazi redovne mjere obrane od poplava

Komentara 1

OB
Objektivno...
15:35 08.09.2014.

Kada se Hrvatski Crveni križ odluči javno objaviti pod kojim uvjetima je zaključio tajni ugovor sa privatnim poduzetnikom o zvanju onog telefonskog broja sa dodanom vrijednosti, možda čak opet i nazovem 060 9011. Do tada neka zovu drugi naivci... Ja do daljnjega neću dok ne vidim koliko od mojih 6,25 kn točno ide poplavljenima a koliko možda Crvenom križu i privatnom poduzetniku. Ako sve ide poplavljenima, zašto se onda skriva taj ugovor? Nadam se da mi to nitko neće zamjeriti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije