Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPLAVE U HRVATSKOJ

Drava prijeti, službe na osječkom području u pripravnosti: 'Stiže vodni val, postoji ugroza'

U naselju Drnje voda se polako povlači iz kuća i dvorišta
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/18
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.08.2023.
u 13:49

Dok se u Podravini vodostaj Drave smanjuje, vodeni val putuje prema Slavoniji i ondje Drava iz sata u sat raste

Vodostaj Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji od jučer opada te se do danas smanjio za više od pola metra tako da ondje više nije izvanredno stanje nego su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. 

Najkritičnija je situacija bila uz umjetno jezero Šodericu u koje je prodrla Drava, te u mjestima Torčec i Sigetec. Naselje Torčec u općini Drnje, zahvaljujući cjelodnevnim naporima žurnih službi i volontera, i dalje odolijeva prelijevanju potoka Gliboki u koji se ulila voda iz Drave. Dok se u Podravini vodostaj Drave smanjuje, vodeni val putuje prema Slavoniji i ondje Drava iz sata u sat raste.

Video: Katastrofalne posljedice poplave na jezeru Šoderica

Tijek događaja: 

13:47 - Vrhunac vodenog vala Drave stigao je i do izletišta Križnica na pitomačkom području. Još od jučer ujutro Križničani do pješačkog mosta koji im je jedina poveznica s ostatkom “svijeta” mogu doći samo čamcima, a danas je Drava poplavila vikendice koje su udaljene oko jednog kilometra od glavnog toka rijeke, javlja ePodravina.

"Još ne znamo koliko je točno vikendica poplavljeno i tek treba utvrditi štete. Poplavljena su i poljoprivredna zemljišta pa će i poljoprivrednici zbrajati štete" kažu Križničani. Naseljena imanja nisu ugrožena, a situacije s poplavljenim pristaništem skele i samim prilazima pješačkom mostu za Križničane su učestala pojava.


12:23 - Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja u srednjem i donjem dijelu toka potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite. Izvanredne mjere: Drava – Botovo, Novo Virje Skela, Vrbovka.

Video: MUP objavio snimke iz zraka: Ovako danas izgleda oteretni kanal Sava-Odra

Pregled po županijama tijekom 8./9.kolovoza

Koprivničko-križevačka županija

Na području Općine Drnje, vikend naselja Šoderica, mjesta Torčec i Sigetec vidljivo je opadanje razine vode te se stanje normalizira. Na zahtjev načelnice Stožera civilne zaštite Općine Peteranec, zbog iskapčanja trafostanice u mjestu Sigetec, Ravnateljstvo civilne zaštite osiguralo je šest agregata za struju.  Za promet i dalje je zatvorena državna cesta D41 između mjesta Botova i Šoderica. Stanovnici prekodravskih sela i turisti koji dolaze preko prijelaza u Golu iz Mađarske prema županijskom središtu mogu preko mosta u naselju Repaš. Pripadnici operativnih snaga su i dalje na terenu te prate situaciju.

GALERIJA Naselje Drnja nakon poplave

U naselju Drnje voda se polako povlači iz kuća i dvorišta
1/13

Međimurska županija

Tijekom 8. kolovoza vodostaji i pritoci rijeke Mure i Drave su u stalnom opadanju, ali još uvijek su uspostavljena dežurstva pripadnika vatrogasnih snaga duž nasipa u općinama Goričan, Kotoriba, Nedelišće i Donja Dubrava.

Osječko-baranjska županija

U Općini Viljevo obaviješteni su poljoprivrednici o nadolazećem vodenom valu kako bi zaštitili usjeve, provedena je koordinacija s Hrvatskim vodama oko obrane i zaštite nasipa. Također, ribolovna udruga je obaviještena da osigura svoje prostorije ribolovnog doma u rudini Konopljište. U Donjem Miholjcu tokom 8. kolovoza provelo se punjenje vreća s pijeskom radi ojačavanja nasipa te saniranje šteta. Kod pročišćivaća otpadnih voda dovezene su jumbo vreće za pripremu u slučaju zatvaranja ispusnog kanala. U mjestu Podgajci je s vrećama pijeska napravljena zaštita objekata. Obilazak kritičnih točaka provedeno je u Belišću te su Hrvatske vode dostavile pijesak, vreće i folije na lokacije Bistrinci i Dravska obala. Vlasnici ugostiteljskih objekata uz dravsko kupalište u Osijeku obaviješteni su o nadolazećoj ugrozi. Za potrebe obrane lovačkog doma u Josipovcu dostavljene su vreće s pijeskom športsko ribolovnom društvu. U naselju Karašica postavljeno je 700 m box barijera te će biti dovezeno 10 000 vreća s pijeskom, folija, šandorove grede i pumpa za vodu.  U mjestu Nard napravljena je zaštita objekata vrećama s pijeskom. Na području Osječko-baranjske županije svi sudionici sustava civilne zaštite su u visokom stupnju pripravnosti, a koji će biti aktivirani u slučaju potrebe. Provodi se priprema zaštite objekata za koje postoji mogućnost ugroze, obilasci kritičnih mjesta, dostavlja se pijesak, vreće i folije.

Virovitičko-podravska županija

U Virovitičko-podravskoj županiji se provode pripremne mjere za obranu od poplava. Na nasipu Sopje pripremaju se vreće s pijeskom za izgradnju zečjih nasip, a u mjestu Novi Gradac izgrađen je zečji nasip u dužini 250 metara na kojem su bili angažirani pripadnici DVD-ova. Provjereni su svi čepovi i ustave te je sanirano procjeđivanje kroz cestu. U općini Gradina se obilazi teren i kontrolira stanje.

Sisačko-moslavačka županija

Tijekom 8. kolovoza djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb dronom su proveli snimanje i čamcem pretraživali poplavljeno područje Odranskog polja kako bi geolocirali ne izbavljenu stoku. Locirano je desetak konja koji su na uzvisinama koje nisu pod vodom i ne prijeti im nikakva opasnost. S obzirom na to da vodostaj opada te nakon što se voda povuče, vlasnici će se vratiti po preostale konje koji su na sigurnom. Hrvatske vode izdale su nalog za zatvaranje ustave Trebež. Vodostaji svih rijeka na području Sisačko-moslavačke županije su u opadanju ili stagnaciji.

Zagreb i Zagrebačka županija

Hrvatske vode su danas, 9. kolovoza izdale nalog za zatvaranje ustave Prevlaka.


9:15 - U Dravskoj ulici u Drnju su i dalje vatrogasci i HGSS, čijim se čamcem može do određenih kuća. Među kućama koje su najviše pogođene je i ona gospođe Branke. "U dva podruma je voda, najviše tu spašavam i gdje imam peć za centralno grijanje. Sve je poplavilo, ali tijekom noći je pala voda i odmah je olakšanje. Vrt više nemam, nažalost, sve je otišlo, a baš sam imala svega", rekla je mještanka za ePodravinu


8:38 - Drava polako pokazuje tendenciju povlačenja, doznaje Glas Podravine od načelnika Općine Drnje Petra Dombaja. U samom Drnju, točnije u poplavljenoj Dravskoj ulici, razina vode je vidljivo opala. "Potok Gliboki više ne teče uzvodno što je uzrokovalo prelijevanje vode iz jezera Šoderice u koju je pak utjecala Drava", kaže Dombaj.

Što se pak mjesta Torčeca tiče, tamo su uspješno obranjene kuće kojima je također prijetio Gliboki. Ipak, upozorava Dombaj, trebat će dani da se voda povuče skroz u svoja korita, a štete će sigurno biti ogromne. Dobra strana jest to što u najkritičnijim danima nisu stradali ljudi. "Strašno je gledati što je voda učinila, čak ju je i okolno tlo upilo kao spužva", opisao je Dombaj.


8:28 - Zbog vode na kolniku prekinut je promet na cestama:

DC41 Drnje-Botovo-GP Gola;

DC8 u podvožnjaku Žabica u Rijeci;

ŽC3041 u mjestu Bukevje;

LC26126 Donja Dubrava-Selnica Podravska;

nerazvrstana cesta u mjestu Palanjek kod Siska;

Brezovica-Botinec (Brezovička cesta).


8:24 - Martin Srša, načelnik općine Sveti Martin na Muri, za HTV rekao je da je situacija s vodostajem puno bolja nego prije četiri dana kada je bio najveći vodostaj rijeke Mure u povijesti. - Rijeka se vraća u svoje korito, naziru se prve štete, još nismo bili na terenu i vidjeli sve objekte koji su bili poplavljeni. Na sreću nije ih bilo toliko puno koliko ih je moglo biti da je nasip popustio, dodao je.  Načelnik je dodao da će se štete još utvrđivati te da će sanacija trajati dugo. 

GALERIJA Dramatični prizori iz zraka na Šodericu: Bujica progutala kuću

U naselju Drnje voda se polako povlači iz kuća i dvorišta
1/9

7:35 - Pozitivno je što vodostaj Drave, iz sata u sat, pada u Botovu, no  potpuno povlačenje voda na ovom području potrajat će sigurno par dana, procijenio je jutros Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.  „Tijekom srijede slijedi stabilizacija i normalizacija vodostaja, slijede bolji dani za općine Drnje, Peteranec i ostala naselja uz Dravu“, rekao je Novosel za Hrvatski radio.

Naveo je i kako će nizvodno od tih mjesta, na 200-tinjak kilometara dugom putu do Dunava, Drava sigurno ugroziti još neka naselja. Protok od 2500-2600 metara kubnih u minuti ozbiljan je protok, kaže Novosel. Rekordni vodeni val i vodostaj Drave u Osječko-baranjskoj županiji  očekuje se u petak,  no Novosel ističe da se na području samog Osijeka ne očekuju neki problemi.

Bit će slično kao 2014., no od tada smo nadvisili i ojačali dravske nasipe, kazao je predstavnik Hrvatskih voda, dodajući kako će sigurno biti kritičnih mjesta, poput naselja Karašica. To očekujemo za dva do tri dana, imamo vremena za pripremu i nadamo se da će sve proći bez problema, rekao je Novosel.  


7:00 - Općina Legrad objavila je da se voda na Šoderici povukla, ali da ima još puno posla te da su svi dobrodošli pomoći. 

- Uništena nam je cijela obala - objavio je načelnik općine Legrad Ivan Sabolić. 


 

VEZANI ČLANCI: 


6.30 - Na Jadranu u srijedu sunčano, mjestimice uz malu naoblaku. U unutrašnjosti djelomice sunčano uz postupni porast naoblake, od sredine dana lokalno uz malo kiše ili pljuskove s grmljavinom, uglavnom u sjeverozapadnim i središnjim krajevima te u Gorskom kotaru.

Oborina će biti češća i vjerojatnija navečer, a tijekom noći se očekuje i u istočnim predjelima. Vjetar većinom slab, na istoku zemlje do umjeren jugoistočni. Na Jadranu ujutro burin, od sredine dana umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 24 do 29 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

VIDEO Katastrofalne posljedice poplave i bujice na jezeru Šoderica

Ključne riječi

Komentara 2

ZP
Zabranjen pristup
07:56 09.08.2023.

Prije obnavljanja vikendica treba napraviti adekvatne nasipe i iste odrzavati

VB
vlasta.blecic
13:40 09.08.2023.

Ako nemamo ništa zajedničko ovo sigurno jeste ne zbog politike nego sistema spojenih sudova i užasne i nepravedne pravne regulative. Kuće se grade sa partijskom a ne građevinskom dozvolom,korita se ne čiste,ne kažnjavaju se oni koji bacaju otpad u rijeke... A i nedostaju novci... Ali za novi stadion za spomenik ovoj ili onoj povijesnoj veličini uvijek ima. Napravite prioritete,sređujte države od temelja a ne od 2.kata petokatnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije