Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat u europi

UN žestoko kritizirao Ukrajinu: 'Snosite podjednak dio krivnje zbog napada na starački dom'

Russia's attack on Ukraine continues, in Kharkiv
Foto: Stringer/REUTERS
1/8
09.07.2022.
u 16:26

Oružane snage Ukrajine tvrde da je Rusija od početka invazije izgubila oko 36,900 ljudi. Kako dodaju, uništeno je 217 ruskih zrakoplova, 1637 tenkova, 187 helikoptera, 669 bespilotnih letjelica te brojna druga oprema i vojna vozila.

Danas je 136. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ministri vanjskih poslova G20 jučer su postigli konsenzus oko zahtjeva da Rusija ukine blokadu ukrajinskog izvoza žitarica. Njemačka je ratificirala pristupanje Švedske i Finske u NATO. Vladimir Putin je zaprijetio da bi nastavljanje sankcija moglo uzrokovati "katastrofalne posljedice" za ljude diljem Europe. Napadnuto je više od 40 naselja u Donbasu, a situacija u Sjeverodonjecku je "na rubu humanitarne katastrofe". 

VIDEO: Rusija upozorava: Čovječanstvo će biti ugroženo pokuša li nas Zapad kazniti za rat

Tijek događaja:

22:27 - Glavni stožer Ukrajine priopćio je da su ukrajinske trupe odbile rusku ofenzivu prema selima Kochubeivka i Dementiivka sjeverno od Harkiva. Navode kako ruske snage pokušavaju napredovati prema Harkivu.


20:21 -  Bivši šef Formule 1 Bernie Ecclestone ispričao se u subotu jer je izazvao uzrujanost komentarima o ratu u Ukrajini i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ecclestone, 91-godišnji Britanac koji više nema nikakvu ulogu u Formuli 1, navukao je osude prošlog mjeseca kada je u televizijskom intervjuu branio Putina kao "osobu prve klase" za koju bi "primio metak".


18:51 -  Prva kohorta ukrajinskih vojnika započela je novi program usavršavanja u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se mogli boriti protiv ruske vojske te će do deset tisuća vojnika proći vježbe Ministarstva obrane na lokacijama diljem zemlje tijekom idućih nekoliko mjeseci.

Program će novacima dobrovoljcima pružiti potrebne vještine za borbu na prvoj crti bojišnice, kazalo je Ministarstvo. Ministar obrane Ben Wallace kazao je da je to "iduća faza" podrške Ujedinjenog kraljevstva ukrajinskim oružanim snagama.


18:39 -  Ruski veleposlanik u Londonu Andrej Kelin izjavio je da je malo vjerojatno da će se Rusija povući s juga Ukrajine te da će ruske snage poraziti ukrajinske u cijeloj regiji Donbas.

Na pitanje kako bi sukob mogao završiti, ruski veleposlanik Andrej Kelin rekao je da je teško zamisliti da se ruske snage i snage koje podržava Rusija povlače s juga Ukrajine, te da će ukrajinski vojnici biti potisnuti iz cijelog Donbasa.

"Oslobodit ćemo cijeli Donbas", rekao je Kelin Reutersu.


18:35 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je u subotu veleposlanike svoje zemlje u Njemačkoj, kao i nekoliko drugih visokih stranih izaslanika, objavljeno je na predsjedničkoj web stranici.

U dekretu nije naveo razlog za taj potez, te je najavio opoziv ukrajinskih veleposlanika u Njemačkoj, Indiji, Češkoj, Norveškoj i Mađarskoj, prenosi Reuters.


17:04 -  Ukrajinski branitelji borili su se u subotu protiv ruskih snaga na nekoliko bojišta, rekli su dužnosnici, iako je ruska ofenziva nastavljena smanjenim intenzitetom nakon osvajanja gradova Sjeverodoneck i Lisičansk u Donbasu, a rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ponovno uništili skladište oružja kojeg su poslale zapadne zemlje.

U raketnom napadu na sjeveroistočni Harkiv ranjena su tri civila, rekao je guverner, iako se čini da su glavni ruski napadi usmjereni na Luhansk i Donjeck.


16:23 -  Ujedinjeni narodi (UN) rekli su da ukrajinske oružane snage snose velik, a možda i podjednak, udio krivnje za napad na starački dom u Lugansku, gdje je dva tjedna desetak starijih štićenika bilo zarobljeno bez vode i struje, dva tjedna nakon početka ruske invazije.

Separatisti koje podržava Kremlj napali su starački dom uslijed čega je došlo do požara koji se proširio, a mnogi nepokretni pacijenti ugušili su se zbog dima. Manji broj štićenika i osoblja uspio je pobjeći u obližnju šumu, piše AP.

UN tvrdi da su nekoliko dana prije napada ukrajinske snage zauzele vojni položaj u staračkom domu čime su napravile od njega metu. Napad je preživjelo barem 22 od 71 štićenika doma, no ukupan broj poginulih nije poznat, navodi UN.

Izvješće Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava nije zaključilo da je bilo koja strana počinila ratne zločine, ali je rečeno da je bitka u staračkom domu primjer zabrinutosti zbog potencijalne upotrebe "živih štitova" za sprječavanje vojnih operacija u određena područja.


14:17 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u petak je sudionicima Dubrovnik foruma rekao da se Ukrajina, na udaru "brutalne ruske agresije", ne bori samo sa sebe već i za cijelu Europu te je pozvao partnere da pojačaju i ubrzaju isporuke oružja.

"Danas, Ukrajinci se bore, riskiraju živote kako bi ostali neovisna zemlja, utemeljena na europskim vrijednostima, demokraciji, slobodi, poštivanju ljudskih prava, jednakosti i vladavini prava. Ali mi se ne borimo samo za slobodnu, demokratsku i miroljubivu Ukrajinu, Borimo se i za Europu u cjelini", poručio je Kuleba obraćanju videovezom.

Sudionicima je rekao da su dobro svjesni brutalne ruske agresije na Ukrajinu te da su "mnogi izazovi s kojima se Ukrajina trenutno suočava poznati zemljama srednje i južne Europe te našim balkanskim prijateljima".

"Ruska invazija na Ukrajinu", nastavio je, "uvukla je Europu u najgoru sigurnosnu krizu unazad nekoliko desetljeća. "

"Ukrajina je pod direktnim vojnim napadom Rusije, dok je ostatak Europe pod indirektnim pritiskom (...) cilj Rusije je posijati kaos u Europi, što više može", rekao je Kuleba i dodao da je najprirodniji način obuzdati agresivnu Rusiju i osnažiti potporu Ukrajini, posebice vojnu.

"Želimo i sposobni smo pobijediti u ovom ratu.  Zahvalni smo svima koji su pritekli u pomoć u najcrnjem trenutku, ali je najvažnija vojna pomoć. Kako bismo ubrzali pobjedu Ukrajine potrebno je povećati i ubrzati isporuku teškog naoružanja velike preciznosti, posebice sustave višecijevnih raketnih bacača, 155 milimetarske haubice, tenkove, oklopna vozila", rekao je Kuleba.

"Pozivam sve partnere da djeluju i da čim prije dostave tu pomoć koja nam je od vitalne važnosti", istaknuo je.

"Sva druga pomoć relevantna je jedino ako uspijemo obraniti zemlju i poraziti neprijatelja", poručio je.

Također je rekao da sankcije djeluju, da su učinkovite i da ih treba dodatno proširiti i osnažiti.

Kuleba je rekao da su ruska nastojanja da destabilizira dijelove Europe počela znatno prije invazije na Ukrajinu te da se Moskva koristi brojnim alatima koji joj stoje na raspolaganju: energetskim ucjenama, miješanjem u unutarnje poslove i izbore, propagandom i destabilizacijom, korupcijom, kibernetičkim napadima pa čak i pokušajima svrgavanja demokratski izabranih vlada.

"Razlog je jednostavan: Putin želi našteti dobrobiti i stabilnost svake članice europske obitelji", rekao je Kuleba i sudionicima poručio "zajedno možemo ukrotiti Rusiju i njezinu sposobnost izvoza destrukcije, destabilizacije", nanošenja patnje izvan svojih granica. 

To bi trebalo biti od najveće važnosti za naše partnere u srednjoj Europi i zapadnom Balkanu, smatra Kuleba.

"U istom smo čamcu. Potpora Ukrajini nije samo usluga Ukrajincima, to je najučinkovitije ulaganje u nacionalnu sigurnost naših partnera", zaključio je ukrajinski šef diplomacije.

Hrvatskoj i ostalim zemljama je zahvalio što su zagovarale da Ukrajina dobije kandidacijski status, nazvavši to "povijesnom odlukom".

Rezultat ruske agresije na Ukrajinu je da je "EU ujedinjenija, NATO je ujedinjeniji te da su EU i SAD ujedinjeni i snažni kao nikad prije".

"Moramo zadržati to jedinstvo", poručio je Kuleba.


13:24 - U granatiranju oblasti Doneck izgorjela je željeznička postaja. Jedan je muškarac zarobljen u ruševinama kuće uspješno spašen. Više je ozlijeđenih osoba.


12:14 - Kiel institut za svjetsku ekonomiju proveo je istraživanje kojim je zaključeno da su od početka ruske invazije samo tri zemlje poslale Ukrajini oružja u vrijednosti većoj od milijardu dolara. Radi se o SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Poljskoj. Ukupna vojna i humanitarna pomoć obećana Ukrajini trenutno iznosi vrtoglavih 82 milijarde dolara. 


12:11 - Pojedini restorani novootvorenog lanca brze hrane 'Ukusno i točka', koji je u Rusiji zamijenio McDonald's, već su ostali bez krumpira pa će prestati posluživati ​​krumpiriće do jeseni, javljaju ruski mediji, a prenosi BBC.

Nedostatak prave sorte krumpira znači da će posjetitelji morati odabrati drukčiji prilog za svoje hamburgere. Tvrtka očekuje povratak krumpirića na jelovnik do jeseni.

Tvrtka je za rusku novinsku agenciju Tass objasnila da je 2021. žetva sorte krumpira potrebne za proizvodnju krumpirića bila u Rusiji loša. Pokušavali su nabaviti krumpir od ruskih proizvođača, a postalo je nemoguće uvoziti krumpire s tržišta koja bi mogla ponuditi privremenu zamjenu za domaće usjeve.

Rusko ministarstvo poljoprivrede pokušalo je umanjiti svaku zabrinutost zbog nestašice krumpira porukom na Telegramu:  "Ima krumpira - i točka".

"Rusko tržište je u potpunosti opskrbljeno krumpirom, uključujući i prerađeni. Osim toga, usjevi iz nove žetve već pristižu, što isključuje mogućnost nestašice", rekli su u ministarstvu.


10:58 - Četiri osobe su ozlijeđene u raketranju Harkiva, izjavio je guverner Oleh Sinehubov. Također je apelirao na građane da što manje izlaze na ulice.


10:28 - Prema najnovijoj objavi britanskog Ministarstva obrane, Rusi okupljaju vojne rezerve na granici s Ukrajinom, opremljeni su MT-LB oklopljenim vozilima znatno lošije kvalitete koje Rusi već neko vrijeme ne smatraju primjerenima za primarni transport.


10:25 - SAD će Ukrajini poslati precizne topničke projektile kao dio najnovijeg paketa vojne pomoći koji je odobrio predsjednik Biden. Radi se o 1000 rundi municije koja je kompatibilna s oružjem koje Ukrajinci već imaju, poručuju iz američkog Ministarstva obrane.


10:23 - U Oblasti Kijiv obnovljene su 52 zgrade oštećene u ruskim napadima, objavila je lokalna administracija na Telegramu. Među njima su bolnice, škole i stambene zgrade. 


8:27 - Ukrajina je pozvala saveznike da pošalju više oružja dok se njezine snage ukopavaju, u nadi da će zaustaviti rusko vojno napredovanje kroz istočnu regiju Donbas, dok je glavni ukrajinski pregovarač rekao da se približava prekretnica u sukobu.

Veleposlanik Andrej Kelin rekao je Reutersu da će ruske snage zauzeti ostatak Donbasa u istočnoj Ukrajini i da je malo vjerojatno da će se povući s južne obale.

Ukrajina će na kraju morati sklopiti mirovni sporazum ili "nastaviti kliziti niz ovo brdo" u propast, rekao je.

Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o teškom ruskom granatiranju gradova i sela na prvim linijama u istočnoj regiji Donbas uoči očekivanog prodora radi osvajanja teritorija.

Ukrajinska pješačka jedinica na cesti prema gradu Siversku, čiji su pripadnici razgovarali s Reutersom, razmještena je uz rub dubokog zemljanog rova prekrivenog balvanima i vrećama pijeska i branjenog tek mitraljezima.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća s bojišta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proveo je dan u posjetu bolnici u Dnjipru i obilasku obrane u regijama Dnjepropetrovsk i Krivij Rih.

Mihajlo Podoljak, ukrajinski glavni pregovarač u zaostalim pregovorima s Moskvom, rekao je da je ruska vojska prisiljena na stanku u operaciji zbog gubitaka i na dopunu.

"Jasno je da moraju preraspodijeliti stvari, dovesti nove postrojbe i oružje, i to je jako dobro. Prekretnica počinje poprimati oblik jer mi pokazujemo da ćemo napadati skladišta i zapovjedne centre," rekao je Podoljak ukrajinskoj televiziji 24 Channel.

Riječi veleposlanika Kelina dale su uvid u potencijalnu završnicu Rusije - prisilnu podjelu koja bi bivšeg sovjetskog susjeda ostavila bez više od petine njezina postsovjetskog teritorija.

Eskalacija rata moguća je, rekao je Kelin.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da im je potrebno više vrhunskog zapadnog oružja kako bi ojačali obranu.

Na sastanku ministara vanjskih poslova G20, američki državni tajnik Antony Blinken predvodio je napore da se pritisne Rusija. U subotu se sastao s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Jijem i očekuje se da će ponoviti upozorenja Pekingu da ne podupire ruski rat.

Lavrov je u petak napustio sastanak, osuđujući Zapad zbog "bjesomučne kritike".

Visoko na popisu zabrinutosti G20 je isporuka žitarica iz Ukrajine kroz luke koje su blokirane ruskom prisutnošću u Crnom moru i rudnicima.

Ukrajina je veliki izvoznik, a humanitarne agencije upozoravaju da će se mnoge zemlje u razvoju suočiti s nestašicom hrane ako zalihe ne stignu do njih.

Blinken je pozvao Rusiju da pusti ukrajinsko žito, rekao je zapadni dužnosnik.

"Ukrajina nije vaša zemlja. Njezino žito nije vaše žito. Zašto blokirate luke? Trebali biste pustiti žito van", rekao mu je Blinken.


8:21 - Član ruske Dume te voditelj 60 Minuta Evgenij Popov na ruskoj se televiziji požalio što Rusi ne mogu utjecati na to tko će zamijeniti Borisa Johnsona "onako kako su izabrali Trumpa za SAD", prenijela je kreatorica Russian Media Monitora, Julia Davis.


7:27 - Irina Vereščuk, zamjenica premijera Ukrajine, pozvala je građane Hersona da ne čekaju s evakuacijom. "Ljudi moraju potražiti priliku za evakuaciju jer će se na tom području odvijati velike bitke" rekla je, upozorivši građane da bi ih, ukoliko ostanu u gradu, Rusi mogli koristiti kao ljudske štitove.


7:25 - Ukrajinske paravojne postrojbe u blizini Mikolajeva uništile su pet ruskih tenkova i zarobile njihove posade, objavili su iz zapovjednog centra. 


7:24 - Nadbiskup Paul Richard Gallagher u obraćanju medijima je istaknuo mogućnost da papa već u kolovozu posjeti Ukrajinu. Navodi kako će to ovisiti o zdravsvenom stanju papa Franje po povratku iz posjeta Kanadi.

Ključne riječi

Komentara 108

DU
Deleted user
13:51 09.07.2022.

Kao i naš, i ovaj obrambeni rat završiti će olujom protiv bar bara.

BR
brojevi
13:22 09.07.2022.

Poricati pravo ukrajinaca na slobodu i svoju međunarodno priznatu državu mogu samo nesposobni, frustirani slabići koji se dive agentu i ubojici, demonu Putinu. Strahote nad ukrainskim narodom, upisane u kolektivnoj svijesti ukrainaca samo su u Staljinovoj eri uzrokovale smrt okoko 25000 ljudi dnevno i to od gladi zbog umjetno stvorene nestašice hrane. Zar da takvi monstrumi kroje pravdu jednom narodu. Slava Ukraini !

PR
prahrvat
11:35 09.07.2022.

Nego, koji je danas dan trodnevne Specijalne kirurške operacije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije