Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Vlasnik CityEX-a izgubio arbitražu, Hrvatska ne mora platiti 53 milijuna eura

CityEX
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
11.04.2019.
u 18:21

Arbitražni sud pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) u cijelosti je odbio zahtjev za isplatu, ali i naložio Republici Hrvatskoj da tužitelju nadoknadi troškove arbitražnog postupka u iznosu od 554,616.31 dolara i 3,659,607.49 eura.

Arbitražni sud odbio je zahtjev nizozemskog vlasnika CityEX-a koji je tužio Republiku Hrvatsku tražeći isplatu od 53 milijuna eura, objavio je danas DORH.

Arbitražni sud pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) u cijelosti je odbio zahtjev za isplatu, ali i naložio Republici Hrvatskoj da tužitelju nadoknadi troškove arbitražnog postupka u iznosu od 554,616.31 dolara i 3,659,607.49 eura.

Naime, u veljači 2015. godine društvo za kapitalna ulaganja Bankcroft Group pokrenulo je međunarodni arbitražni postupak protiv Republike Hrvatske temeljem bilateralnog investicijskog Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske. Arbitraža je pokrenuta putem njegove nizozemske podružnice B3 Craotian Courier Cooperatief U.A (kojeg se u priopćenju dalje naziva "tužitelj"), vlasnika hrvatskog trgovačkog društva CityEX, pred ICSID-om.

Predmet postupka bilo je pružanje poštanskih usluga u Hrvatskoj do 2015. godine u razdoblju liberalizacije poštanskih usluga i način postupanja nadležnih tijela Republike Hrvatske.

Tužitelj je, naime, isticao brojne prigovore na postupanje nadležnih tijela Republike Hrvatske i tvrdio da je konačni stečaj CityEX-a bio uzrokovan "predatorskim" cijenama nacionalnog poštanskog operatera Hrvatske pošte i njezinim uslugama koje, prema tužiteljevim navodima, nadležna tijela Republike Hrvatske nisu provjerila, zbog čega je u konačnici nad CityEX otvoren stečaj.

Kako navodi DORH, Republika Hrvatska je u cijelosti osporila tužiteljeve navode u arbitražnom postupku u okviru kojeg je dokazno ročište održano u prostorijama ICSID-a u Parizu u ožujku 2017. godine. 

Arbitražni sud je 5. travnja 2019. godine donio pravorijek u kojem je odbio većinu tužiteljevih zahtjeva uključujući i zahtjev za isplatom traženog iznosa. Prilikom odbacivanja većine tužiteljevih zahtjeva, arbitražni sud je odbacio i tužiteljev glavni tužbeni navod o "predatorskim" cijenama. Naime, iako je Tribunal utvrdio da je došlo do povrede BIT-a (članak 3.) u određenim pitanjima, zaključio je kako to nije uzrokovalo tužitelju nikakve gubitke.

Arbitražni sud je zaključio da financijske poteškoće CityEX-a nije uzrokovalo postupanje nadležnih tijela Republike Hrvatske. U tom smislu se sud također osvrnuo na specifične poslovne odluke koje je donosio CityEX, a koje su, kako smatra, imale negativan učinak na njegovo poslovanje i financije.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Ključne riječi

Komentara 3

ML
mlado
19:18 11.04.2019.

Da li je to onaj CityEx koji je imao dampinške cijene i bio nelojalna konkurencija svima. Radnici su bili na minimalcu, a radili su po cijele dane. Oni se žale na nepravdu? Svašta...

TR
trafic4444
19:21 11.04.2019.

Al nekuzim ako je RH dobila arbitražni spor zasto mora platit troskove tuzitelja...ko tu kog j....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije