Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vladin pozdrav ratnom zločincu

Ministar Damir Krstičević odlučio je da se na obilježavanju akcije Medački džep u Gospiću službeno pozdravi dolazak osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca
11. rujna 2018. u 16:20 30 komentara 1584 prikaza
Mirko Norac
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Odluka ministra obrane Damira Krstičevića da kao izaslanik Vlade na obilježavanju akcije Medački džep u Gospiću službeno pozdravi dolazak osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca izazvala je negativne reakcije u Hrvatskoj, ali i susjednoj Srbiji.

Stevo Culej i Mirko Norac HDZ-ov zastupnik Culej objavio fotografiju s Norcem: 'Reci, brate moj, jesmo li prokleti?'

Takav potez ministra Krstičevića odmah su osudili i HDZ-ovi partneri HNS i SDSS, no nešto kasnije u danu HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar ipak je poručio kako to nije toliki propust da bi ugrozio stabilnost Vlade, dok iz SDSS-a nije bilo nikakvih izjava.

– Odgovornost svakog čovjeka za ono što je izrekao jest na njemu samom. HNS želi da u Hrvatskoj imamo sve ono što je demokratski i civilizacijski uređeno u EU – kazao je Štromar. Ovaj Krstičevićev potez osudila je jučer i Inicijativa mladih za ljudska prava.

obilježavanje 25. obljetnice Norac prvi put na obilježavanju akcije Medački džep

– Sramotno je da ministar Krstičević smatra da moramo biti ponosni na vojno-redarstvenu akciju tijekom koje su ubijani i mučeni civili na najokrutnije načine – poručili su dodavši kako su o spomenutim izjavama ministra Krstičevića, koje, tvrde, ugrožavaju ljudska prava u Hrvatskoj i vrijeđaju žrtve, obavijestili Ured pučke pravobraniteljice, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, povjerenicu za ljudska prava Vijeća Europe, Ured tužitelja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove te predsjednika Europske pučke stranke.

Inače, nakon spornog pozdrava Krstičević je objašnjavao da je Norac bio zapovjednik Zapovjednik zbornog područja Gospić koji “nosi svoj križ” zbog svega što se tada dogodilo, a sličan stav ponovio je i ministar branitelja Tomo Medved.

– Treba se vratiti u povijest, u vrijeme te akcije, ulogu i doprinos Mirka Norca. On je izdržao svoju kaznu, ali nemojmo zanemariti doprinos koji je dao. Svakome treba odati počast i poštovanje za ono što je činio u obrani domovine... Svi koji su dali doprinos obrani domovine imaju svoje mjesto u povijesti – komentirao je jučer Medved.

Jakov Bienenfeld Magazin Hrvati i Židovi Kako je Jakov Bienenfeld 1992. spasio zlato sarajevskih Židova

Ovo nije prvi put da se službeno u ime Vlade pozdravlja Norca, već je to napravio ministar Tomo Medved prije mjesec dana na otkrivanju spomenika u Ljubovu. Norac je, podsjetimo, dva puta osuđen za ratne zločine – ubojstva civila – i to ne samo po zapovjednoj odgovornosti, već je dokazano da je i osobno likvidirao srpske civile.

>> Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

GOTOVO JE!
Izdržavanje kazne: Otkriveno kada se Mamić mora javiti sucu, može se i žaliti
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Hrvatska:

    Ako im smeta neka izadju iz vlade. Pa da vidimo kad ce vise uci u vladi. Najbolje da oni odlucuju sa 0,5% sta ce tko govoriti.

  • jozomeda:

    sdss nije osudio govor vučića na kosovu.užas

  • tramontana:

    On je odslužio i sada je slobodan građanin. Koliko srpskih Noraca bez kazne šeta od Vukovara do Dubrovnika.