Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: To je humano, ali brate moj, to naplaćuju i bogatiji od nas

Dodaje se da je rok za isporuku i montažu namještaja i kućanskih aparata sedam dana od završetka obnove
17. srpnja 2014. u 14:16 37 komentara 12906 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović komentirao pad broja nezaposlenih ispod 300 tisuća nakon dvije godine.

– Bilo bi mi drago da mogu reći da je broj nezaposlenih pao ispod 200 tisuća, ali nije nego ispod 300 tisuća. To nije samo povezano uz turističku sezonu, nego i uz neke druge trendove. Možemo govoriti o malom rastu zaposlenosti. Nešto se očito događa. Kada budemo ispod 200 tisuća onda ćemo možda i prestati govoriti o tome – kazao je Milanović.

Ministri su usvojili program opremanja obiteljskih kuća i stanova oštećenih u katastrofalnim poplavama u Slavoniji.

Sedam dana nakon obnove kuća pogođenih poplavama bit će opremljene namještajem i za to će Vlada potrošiti oko 30 milijuna kuna, obećao je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić. Novac će se osigurati iz proračuna, a detalji oko nabave namještaja nisu poznati.

"S Norveškom Vladom ne možemo se uspoređivati"

Ministar branitelja Predrag Matić kazao je da je Vlada za isplatu jednokratne pomoći braniteljima osigurala 9,1 milijun kuna. – U cilju smanjenja parafiskalnih nameta i rasterećenja gospodarstva ukidamo pristojbe za upis pomorskih objekata – kazao je ministar Siniša Hajdaš Dončić predstavljajući Prijedlog uredbe o izmjeni Tarife upravnih pristojbi Zakona o upravnim pristojbama.

Potpredsjednik Vlade izvijestio je i o povlačenju novca iz pretpristupnih fondova Europske Unije. Od alociranih 1,25 milijardi eura zadnjeg dana 2013. ugovoreno je 559,5 milijuna eura. Ipak, Branko Grčić napominje da je ukupno, sa svim novcem, Hrvatskoj alocirano 1,56 milijardi eura, od čega je ugovoreno oko 1,1 milijardu eura. – Samo u mandatu ove Vlade ugovoreno je više od 500 milijuna eura, što je više od polovice ukupno ugovorenih sredstava iz IPA programa, a isplatili smo 285 milijuna eura dok je u cijelom mandatu prethodne Vlade to bilo 127 milijuna eura – objasnio je Grčić. Komentar premijera Zorana Milanovića nije izostao. – Govore mi da se ne trebamo uspoređivati s tom Vladom, ali nema druge jer se s norveškom Vladom ne možemo uspoređivati – kaže Milanović.

Nakon izvješća, zaduženja

I kad je Vlada završila s izvješćima, počela je odobravati zaduženja. Hrvatske ceste zadužile su se za 180 milijuna eura na sedam godina, uz kamatnu stopu od 5,6 posto uvećanu za EURIBOR. Država potpuno jamči za taj kredit, što znači da, ako Hrvatske ceste upadnu u probleme, novac zajednici banaka koju predvode Erste banka i Privredna banka Zagreb mora vratiti država od novca iz proračuna. Dano je zeleno svjetlo gradu Osijeku da se zaduži za 15 milijuna kuna, ali uz puno povoljniju kamatu od samo 3,95 posto fiksno na 15 godina. Iz kredita će se financirati kapitalni projekti. Država će izdati novih 50 milijuna eura zaduženja putem ''globalne obveznice'', kojom se do sada zadužilo za ukupno 200 milijuna eura, a riječ je o financiranju oduzete imovine za vrijeme komunističke vlasti.

– Našim su se sredstvima gasili požari u drugim državama. To je humano, ali brate moj, to naplaćuju i bogatije države od nas – kazao je premijer Milanović nakon što je ministar Kotromanović predstavio prijedlog odluke o prelasku granice Oružanih snaga radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu do 31. prosinca 2014. godine na zadaćama protupožarne zaštite.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić kazao je da se davanjem koncesije na korištenje plaže Donji Seget ispred hotela Medena potiču investicije vrijedne 31 milijun kuna.

>>Ovo se nije dogodilo dvije godine: Broj nezaposlenih manji od 300.000!

>>Vlada prodaje Končar da bi spasila Petrokemiju

>>Varga: Nije dobro da Sabor odlučuje o broju kreveta

>>Sabor i Vlada pali i na 'popravnom' za poreze

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • petrolio:

  nezaposlenost se prividno smanjila jer: 1. je velik broj ljudi brisan iz evidencija, 2.sve veći broj odlazi raditi van, 3. tromjesečno sezonsko zapošljavanje je u punom jeku, 4. velik broj mladih radi za siću od 1.600 kn...eto, zato imamo to ... prikaži još! fiktivno smanjenje broja nezaposlenih

 • luena 01:

  Nesto se ocito dogadja,imamo mali broj zaposlenosti. Nas premijer zaboravio da je pocela turisticka sezona,nakon nje ce opet biti trke na burzu rada i broj nezaposlenih kao prije sezone... Interesira me sta ce onda reci. ?!

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Ne zna kaj se zbiva oko njega....iznenađeni ???