Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masterplan

Varga: Nije dobro da Sabor odlučuje o broju kreveta

Siniša Varga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.07.2014.
u 22:55

Siniša Varga revidira ključni plan bivšeg ministra zdravlja Rajka Ostojića

Kad bi se Nacionalni plan razvoja bolnica usvojio kao jedinstven dokument kakav je Vlada prihvatila na dan kad je smijenila ministra koji ga je pripremio, Rajka Ostojića, o svakoj promjeni broja kreveta na pojedinom odjelu neke bolnice u Hrvatskoj morao bi glasovati Hrvatski sabor. Kako bi se ta nepotrebna procedura izbjegla, Ministarstvo zdravlja je odlučilo da je najbolje tzv. masterplan podijeliti na dva dijela.

U rujnu opet u Sabor

To je, međutim, preopsežna izmjena da bi se provela na razini amandmana, pa se zato masterplan privremeno povlači iz procedure.

– U rujnu će natrag u proceduru, a privremeno se povlači samo zbog nomotehničkog razloga. Podijelit ćemo ga u dva dijela. Prvi dio Plana obuhvatit će strateške odrednice odnosno tekstualni dio, a drugi dio tablični dio s brojkama, koje su vrlo detaljne. Pokaže li se da neka bolnica treba 55 kreveta a u masterplanu stoji da ih mora imati 50 ili 45, ne mora zato zasjedati Sabor – razlaže ministar zdravlja Siniša Varga.

Naglašava kako je Nacionalni plan razvoja bolnica do 2016. hvalevrijedan projekt rađen sa Svjetskom bankom, ali kako je uočen jedan nedostatak kad ga se promatra paralelno s intencijom izlaska HZZO-a iz riznice i plaćanja bolnicama po obavljenoj usluzi umjesto paušalom, kako se sada plaća. Pod tim uvjetima, pojasnio je, brojke neće biti trajno cementirane već podložne promjenama odnosno fleksibilnije u primjeni jer na njih će utjecati i epidemiološki i organizacijski kriteriji, pa će stoga ostati na razini pravilnika odnosno prosudbe Ministarstva zdravlja. Novinari su od Varge tražili da pojasni otkud tvrdnje da bi masterplan umjesto 400 milijuna kuna uštede, mogao donijeti čak dvije milijarde kuna dodatnih troškova.

Ostojić bez komentara

Naime, Ostojić je predstavljajući masterplan naveo kako bi se u tri godine moglo uštedjeti oko 400 milijuna kuna. Varga kaže da su obje brojke tek moguće procjene, primjerice, dodatne troškove moglo bi izazvati dugotrajna ležanja pacijenata u bolnici, kakvih je prilično a nepotrebno. No, ističe, intencija masterplana nije ušteda već poboljšanje zdravstvenog sustava radi osiguranja ravnomjerne dostupnosti zdravstvene zaštite. Bivši ministar Rajko Ostojić poručio je kako ne želi ništa komentirati.

>> Vlada povukla masterplan bolnica plaćen 200.000 eura!

Komentara 7

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
07:11 17.07.2014.

....bolje da sabor odlučuje o svakom krevetu nego pojedinci skriveni iza masterplana koji su "kao naprvili" francuzi... a napisao ga je pisac po nalogu navedenog pojedinca iz sjene...

AM
alberta.mutti.5
06:23 17.07.2014.

Bolesne ambicije cvijetaju izvan problema. Sada cemo se do krizinog dna baviti svim i svacim, a onda novi masterplan i novi ministar, a u stvari mi nemamo novaca ni za mnogo manji nivo zdravstvene zastite.

EB
eustahije_brzić
09:43 17.07.2014.

Bez odgovarajuće populacijske politike nema ni rješenja za zdravstvo niti mirovinski sustav. Sve dok broj korisnika mirovina a naravno samim time i zdravstvenih usluga raste, a istovremeno pada broj mladih koji trebaju uplaćivati novac za zdravstvo i mirovinski sustav, nema rješenja bar ne socijalnog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije