Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada povećala kvote za zapošljavanje stranaca, najviše u graditeljstvu

Vlada je također odobrila zapošljavanje službenika i namještenika u javnim službama i državnoj upravi na radnim mjestima upravljanja i kontrole korištenja EU fondova
02. kolovoza 2018. u 14:27 7 komentara 332 prikaza
Marko Pavić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Vlada je u četvrtak na 110. sjednici povećala ovogodišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za 3269, a ujedno je i izmijenila odluku omogućivši zapošljavanje u javnoj službi i državnoj upravi na poslovima vezanim za EU fondove.

ulaganje u znanost Pavić: Osigurano je 100 milijuna kuna za popularizaciju znanosti

U graditeljstvu Vlada je odobrila novih 985 dozvola za zapošljavanje stranaca, u turizmu 270 dozvola, u promet 650 dozvola, u prehrambenoj industriji 508, a u poljoprivredi i šumarstvu 747 dozvola.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je da Hrvatska bilježi rekordan pad stope nezaposlenosti, ali da je to praćeno velikom stopom povećanja stope zapošljavanja.

potpisan ugovor Potpisan ugovor vrijedan 91 milijun kuna za modernizaciju pravosuđa

"Iako je politika Vlade maksimalno povećanje domaće radne snage i iako je Vlada donijela niz mjera u tom smjeru i dalje postoji neravnoteža ponude i potražnje i zato se ide na povećanje kvota", istaknuo je Pavić.

"Trenutno je na Zavodu za zapošljavanje oglašeno 14.417 radnih mjesta koja ne možemo popuniti", rekao je ministar.

Vlada je također odobrila zapošljavanje službenika i namještenika u javnim službama i državnoj upravi na radnim mjestima upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, izmijenivši Odluku o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama i tijelima državne uprave.

državni zavod za statistiku Stopa nezaposlenosti pala na rekordno nisku razinu od 8,8 posto

“Na ovaj način omogućit će se veća prilagodljivost i ubrzavanje postupka dodatnog zapošljavanja na poslovima upravljanja, kontrole i korištenja ESI fondova, smanjit će se administrativno opterećenje, odnosno osigurati potrebni kapaciteti i posljedično veće iskorištavanje financijskih sredstava iz EU fondova”, kazao je ministar uprave Lovro Kuščević.

Marko Pavić Ministar Pavić na EPSCO sastanku: 'Moramo se okrenuti jačanju vještina nezaposlenih, ali i zaposlenih'

Dodao je da je ove godine odobreno više od 400 posto više EU sredstava u odnosu na 2016. i da to zahtjeva dodatni angažman kako bi se sredstva ugovorila i EU projekti realizirali.

Vezano na tu točku Vlada je izmijenila i uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi omogućivši time  30 posto veća plaće za državne službenike koji rade na provedbi projekata EU-a.

Pavić: Osigurano je 100 milijuna kuna za popularizaciju znanosti

Marko Pavić
1 / 19
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar bushvzdhr
  bushvzdhr:

  Druže ministre Kuščeviću - za Vas je navodno glasovalo 2804 zabludnjelih glasaća a protiv Vas glasovalo 3 744 596 glasaća. Na Vašem mjestu bi odmah dao papir s Pakračkim dekretom "poštovanima" Njoni i Iskljućenom mikrofonu.

 • elkomadante:

  A Što ne povećaju kvote za političare, suce i državno odvjetništvo pošto su nam prijeko potrebni ?

 • Avatar PravaHrvatina
  PravaHrvatina:

  Vlada povećala kvote za domoljubno zapošljavanje stranaca, najviše u graditelj svu gdje pocinju projekti obnavljanja bratstva i jedinstva i Nove Jugoslavije uz obvezu da se spomene da je prije kontejnerske završnice bilo Hrvatske.