Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potpisan ugovor vrijedan 91 milijun kuna za modernizaciju pravosuđa

'Želimo da pravosuđe bude brže, bolje i modernije i upravo s ovih preko 90 milijuna kuna napravit ćemo važne iskorake', istaknuo je Bošnjaković
30. srpnja 2018. u 17:15 6 komentara 400 prikaza
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potpisali su u ponedjeljak ugovor o dodjeli 91 milijun kuna bespovratnih sredstava za projekt "Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj".

Andrej Plenković i Zdravko Marić Marina Šunjerga Snižavanje PDV-a na voće i meso odluka je vrijedna pohvale

Provedba tog projekta financira se iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Sredstva će biti prvenstveno utrošena za nabavu IT opreme poput laptopa, skenera, pisača i računala, za nabavu 800 uređaja za pretvaranje govora u tekst, kao i za nadogradnju pravosudnih IT sustava e-spis i cts, kazao je prilikom potpisivanja ministar Bošnjaković.

"Želimo da pravosuđe bude brže, bolje i modernije i upravo s ovih preko 90 milijuna kuna napravit ćemo važne iskorake", istaknuo je Bošnjaković.

Plenković i Marić SMANJENJE POREZA Nova porezna reforma: Odgovaramo na četiri ključna pitanja

Dodao je kako Ministarstvo pravosuđa također vodi računa o problemu nedostatka prostora s kojim se susreću pojedini sudovi i Državno odvjetništvo te da će i to biti riješeno.

Ministar Pavić kazao je da Europski socijalni fond ima 13 milijardi kuna na raspolaganju za unapređenje društvenih procesa, od čega je preko 800 milijuna kuna za informatizaciju javne uprave, te da je unutar alokacije 170 milijuna kuna namijenjeno Ministarstvu pravosuđa.

"Ovime ugovorom svakako ćemo modernizirati sustav pravosuđa u Republici Hrvatskoj i on je jedan je od bitnih komponenata za jačanje institucija pravosuđa", rekao je.

Ministar Pavić komentirao je i najavljenu poreznu reformu kazavši kako očekuje daljnje porezno rasterećenje gospodarstva što će dovesti i do povećanja plaća.

Plenković i Marić SVE OPCIJE OTVORENE Pritisak na Plenkovića da odustane od smanjenja PDV-a, a da rastereti plaće

"Ja apsolutno imam vjeru u ministra Zdravka Marića i njegov tim da će napraviti apsolutno najbolju moguću poreznu reformu u ovom trenutku i vjerujem da će ona biti na dobrobit građana i posebice na dobrobit poslodavaca", rekao je.

Ministar Bošnjaković na upit novinara komentirao je odluku Ustavnog suda o tome može li sudac u mirovanju biti ministar. "Tom odlukom se zapravo odbijaju prijedlozi za pokretanje ocjene ustavnosti određenih propisa", kazao je Bošnjaković i dodao kako on ne vodi nikakvu zapreku da sudac ili državni odvjetnik mogu jednom biti i ministri.

>> Pogledajte i video - Davorin Karačić o sukobu u zagrebačkoj Skupštini

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Ko će ga modernizirati? Ha ha ha! Bošnjaković? Umrijet ću od smijeha. Znači li to da sad Mamić može nazad jer ga je osudilo zastarjelo pravosuđe! Umrijet ću od smijeha. Bolje bi se isplatilo dati te novce migrantima. Ha ha ha!

 • Avatar Joco Udmanić
  Joco Udmanić:

  Modernizacija pravosuđa,a kad će se modernizirati korumpirani sudački rodijaci.

 • emanrov:

  hahahahaha