Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvađeno iz ladice

Vlada opet razmatra sporni projekt gradnje hidroelektrane Ombla

Mihael Zmajlović
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Autor
Marko Biočina
08.12.2014.
u 13:15

U državnoj tvrtki HEP nadaju se da će uspjeti ishoditi potrebne dozvole

Nakon godinu i pol mirovanja, HEP-ov projekt gradnje hidroelektrane Ombla, metaforički rečeno, izvučen je iz ladice. Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo zaštite okoliša HEP-u je naložilo da provede Glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu.

Sukob Čačić – Holy

Pojednostavljeno rečeno, riječ je o dokumentu kojim proces odlučivanja o tome može li se ovaj projekt realizirati ulazi u svoju završnu fazu. Iako ove informacije nisu željeli komentirati ni u HEP-u ni u Ministarstvu, neslužbeno se može doznati kako će HEP tijekom sljedećih mjeseci morati provesti opsežna istraživanja podzemnog biološkog sustava Omble i drugih sličnih lokacija na području Dubrovačko-neretvanske županije.

O ishodu tih istraživanja ovisit će hoće li projekt u konačnici dobiti zeleno svjetlo ili neće. HE Ombla jedan je od HEP-ovih projekata koji je izazvao najveću pozornost javnosti te brojne prosvjede ekoloških udruga i nevladinih institucija koje strahuju od negativnih posljedica, ali koje su se često koristile i neutemeljenim dezinformacijama i paraznanstvenim spekulacijama. Dodatni problem bio je u tome što je HEP okolišnu, lokacijsku i načelnu građevinsku dozvolu za projekt ishodio još krajem 1990-tih, kad je legislativa bila znatno blaža, a područje Omble još nije bilo dio zaštićene europske ekološke mreže Natura 2000. Na osnovi tih dozvola, HEP je bio s EBRD-om dogovorio i financiranje, a projekt je bio i okidač za jedan od prvih ozbiljnih sukoba u Kukuriku koaliciji između tadašnje ministrice zaštite okoliša Mirele Holy i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

Zbog svih tih okolnosti sredinom prošle godine u HEP-u su odlučili učiniti korak natrag, otkazati kreditni aranžman s EBRD-om i pokrenuti regulativnu proceduru za ishođenje prihvatljivosti na nacionalnu mrežu. Mnogi su tu odluku tumačili i kao prešutno odustajanje od projekta, no evidentno je da u HEP-u i dalje ozbiljno računaju na gradnju te 68 megavata jake hidroelektrane. Najnovije rješenje Ministarstva zaštite okoliša nipošto se ne može smatrati “zelenim svjetlom” za realizaciju projekta, ali u HEP-u imaju objektivnih razloga nadati se kako će u konačnici uspjeti ishoditi potrebne dozvole.

Naime, HEP je tijekom godina obavio niz istraživanja podzemne flore i faune u toku rijeke Omble, a prije dvije godine tvrtka je od ugledne britanske konzultantske kuće WSP Enviromental naručila i Plan upravljanja bioraznolikošću kojim su detaljno isplanirane sve mjere potrebne da bi se u slučaju gradnje elektrane spriječila trajna šteta na staništima biljnih i životinjskih vrsta koje tamo postoje. Taj dokument, iako je napravljen u skladu s najvišim svjetskim standardima, ipak je za HEP do sada, u regulativnom kontekstu, bio bezvrijedan jer nije bio proveden sukladno važećoj hrvatskoj zakonskoj proceduri.

Optimizam HEP-a

Ipak, ako je taj dokument napravljen u skladu s najboljim pravilima struke, smatraju u HEP-u, nema nikakvog razloga da ishod procedure koja će se voditi prema službenoj proceduri Ministarstva zaštite okoliša bude drukčiji. Je li taj optimizam utemeljen, trebalo bi biti poznato do sredine 2015. kad se očekuje konačna odluka o sudbini HE Ombla.  

>> Konačna odluka o HE Ombla tek za dvije godine

>> Stručnjaci iz EU: Ombla je visokorizičan projekt!  

Komentara 3

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
15:51 08.12.2014.

Narodu je već puna kapa vladinih razmatranja... Učinite nam uslugu i odstupite od svojih pozicija... Samo nas to može spasiti...

TH
than
13:52 08.12.2014.

Klasika, kao i cijeli mandat. Prebacuju iz supljeg u prazno, pa onda malo iz praznog u suplje i tako ukrug.

UI
Uvijek_iskreno
23:13 08.12.2014.

Samo razmatranje cijeli mandat, pa radite nesto konacno!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije