Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAJEDNIČKI APEL

Vlada gluha na liječnička upozorenja o raspadanju zdravstvenog sustava

čekaonica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
1/5
VL
Autor
Romana Kovačević
05.10.2019.
u 13:53

Tri krovne organizacije zdravstvenog sustava - Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatski liječniki sindikat 17. rujna su tražili sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem

U komunikaciji između raznih institucija i državne vlasti sve više nestaje i obična pristojnost i dobra poslovna praksa. Vidi se to iz sve češćeg oglušivanja vladajućih struktura na dopise koji im stižu i na koje nitko uopće i ne odgovara ni kurtoazno, usprkos čitavoj vojsci administracije. 

Tri krovne organizacije zdravstvenog sustava - Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatski liječnički sindikat 17. rujna su tražili sastanak s premijerom pozivajući se na odgovornost prema društvu i pružanju kvalitetne i dostupne zdravstvene skrbi građanima RH, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor pa ni odbijenicu. 

A takav odnos potiče čak i krute, i hijerarhijski strogo posložene organizacije poput liječničkih na bunt, kojeg i najavljuju. 

- Osamnaest dana bez ikakvog odgovora  na zamolbu tri krovne liječničke organizacije za žurnim sastankom, jasna je poruka Vlade RH liječničkoj struci u Hrvatskoj. Poruku ignoriranja primamo sa žaljenjem, ali barem nam je jasno poručeno gdje nam je mjesto na listi prioriteta. Izgleda da ćemo biti primorani određenim konkretnim akcijama skrenuti pozornost vladajućih na neodrživi status, položaj i radnu satnicu liječnika, temeljnih nositelja zdravstvenog sustava. Zdravstveni sustav je u krizi, a vladajući se odlučuju na politiku ignoriranja, odugovlačenja i nečinjenja. Neshvatljivo i neodgovorno, prema zdravstvenim radnicima i još važnije prema pacijentima -  govori dr. Krešimir Luetić, čelnik Liječničke komore. 

Ove su tri organizacije prošloga mjeseca donijele tzv. Rujansku izjavu o hrvatskom liječništvu i sustavu zdravstva, u kojoj upozoravaju da je zdravstveni sustav već dulje u kadrovskoj, financijskoj, infrastrukturnoj i organizacijskoj krizi s tendencijom produbljivanja. 

Traže konkretne promjene jer je situacija neodrživa i traže konkretne promjene i u tom smjeru pozivaju Vladu da žurno prione rješavanju problema ovog osjetljivog sustava. No čini se da Vlada to ne shvaća ozbiljno. 

Komentara 12

CR
CroZrakomlatNo1
14:17 05.10.2019.

Strucnost HDZa i IQ biraca pokazat ce se ponovo na uskorasnjim izborima...ako ste protiv zdravstvenog sustava znate za koga glasat!

DU
Deleted user
14:10 05.10.2019.

Nema panike , ako se zdravstvo raspadne idemo se lečiti u Sloveniju , bliže mi je nego do Zagreba , Slavonci imaju izbor između Bosne i Srbije , dok će Dalmatinci ići u Hercegovinu ili Crnu Goru. Bitno je da vlast funkcionira i ne raspada se.

KA
kajinx
14:46 05.10.2019.

Kao da je Vladi stalo do Hrvata i Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije