Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada daje 3,37 milijuna kuna za izgradnju hrvatske kapelice u Betlehemu

Hodočasnici iz cijelog svijeta koji će posjetiti Kapelu u Betlehemu bit će u prilici upoznati hrvatsku povijest te pripadnost Hrvatske europskom kršćanskom nasljeđu, navodi se u odluci
19. kolovoza 2021. u 15:38 10 komentara 489 prikaza
Palestinian territories - Church of the Nativity in Betlehem
Foto: Rainer Jensen/DPA/PIXSELL

Vlada je u četvrtak odlučila financijski podržati izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu, čime je pozitivno odgovorila na molbu Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu, otkuda stižu izrazi radosti odlukom.

Zagreb: Članovi vlade susreli su se na 72. sjednici SJEDNICA VLADE Beroš: Svjedočimo epidemiji necijepljenih, upravo su oni najbrojniji među novozaraženima, hospitaliziranima i preminulima

Vlada je u četvrtak na sjednici odlučila financijski podržati izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu s 3.375.000 kuna, čime je pozitivno odgovorila na molbu Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu.

Kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dat će snažan doprinos jačanju međunarodne prepoznatljivosti i pozicioniranja Hrvatske u Svetoj Zemlji i svijetu. Katolička crkva je neizostavna komponenta hrvatske povijesti, koja je utkana u nacionalni identitet te humanistički, duhovni i kulturni razvoj hrvatskog društva, kaže se u odluci Vlade.

Hodočasnici iz cijelog svijeta koji će posjetiti Kapelu u Betlehemu bit će u prilici upoznati hrvatsku povijest te pripadnost Hrvatske europskom kršćanskom nasljeđu, navodi se u odluci.

S obzirom na veliki porast broja posjetitelja Izraelu, planira se gradnja šest kapela, a hrvatska će biti u središnjem dijelu. Kustodija Svete zemlje darovala je teren u Betlehemu, izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Za izgradnju hrvatske kapele izdane su dozvole, izgradnja je procijenjena na 450.000 eura, unutrašnjost i inventar bit će obogaćeni umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici, kaže Grlić Radman.

Često ispadnu svađe Preporuke povjerenstva: Imena ulica i trgova ne mogu se vezati uz zagovornike totalitarizma

Fra Sandro Tomašević, franjevac na službi u Bazilici Rođenja Kristova u Betlehemu, izrazio je u izjavi za Hinu zadovoljstvo odlukom i ocijenio velikim postignućem što Hrvatska gradi kapelicu među šest nacija u Betlehemu.

"To je velika stvar za cijelu domovinu, a posebno za naše vjernike i hodočasnike", rekao je Tomašević poručivši da su hrvatski franjevci u Kustodiji Svete Zemlje, gdje su redovnici iz više od 50 nacija, posebno radosni.

Ovo je nastavak težnji i velike pobožnosti naših hodočasnika u Svetoj Zemlji, kazao je i napomenuo da će sav građevinski materijal za kapelicu, kamen, drvo i drugo, biti dopremljen iz Hrvatske.

STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
  • Cermy007:

    To..to..toooo..nama treba...mozda da stave i nikolu teslu unutra?

  • trade_mark:

    najbolje utrošenih 3,37 milijuna kuna ikada. kapelica nam treba, i to u betlehemu! to je to. kad ju izgrade zagarantirano je da će GDP porasti 24%, nezaposlenost pada na nulu, plaće rastu na 2000 eura, korona prestaje. zašto se toga ... prikaži još! nije dosjetila niti jedna vlada do sada??

  • fmica:

    ima se,može se.....