Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Često ispadnu svađe

Preporuke povjerenstva: Imena ulica i trgova ne mogu se vezati uz zagovornike totalitarizma

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.08.2021.
u 19:07

Potiče se da se imena ulica i trgova temelje na povijesnim događajima (posebno vezanima za Domovinski rat)

Svaki, pa i najmanji, grad i općina imaju pravo donijeti odluku o tome kako će se nazvati novootvoreno naselje, ulica ili trg. Ili ako trg ili ulicu iz nekog razloga žele preimenovati i odati počast nekom književniku, slikaru, svećeniku, političaru ili nekoj povijesnoj osobi, lokalnom toponimu...

Često oko toga ispadnu svađe, pogotovo ako se mijenja ime Josipa Broza Tita ili nekog narodnog junaka iz NOB-a u neko “podobnije” ime. Znaju se u vijećima posvađati i oko nekog toponima za koji nisu sigurni je li to hungarizam, germanizam, turcizam ili srbizam.

Država je odlučila uvesti red, pa je osnovano posebno Povjerenstvo za standardizaciju geografskih imena koje je, za početak, izradilo prve preporuke. Pogledajmo kakvo je stanje na terenu.

U Varaždinskim Toplicama otvoren je prošlog tjedna novouređeni glavni gradski trg koji nosi ime Trg Republike Hrvatske. Gradonačelnica Dragica Ratković kaže da je do osamostaljenja Hrvatske taj dio grada bio Ulica Vladimira Nazora, da bi se početkom 90-ih trg “odvojio” i dobio novo ime.

Tamošnje Gradsko vijeće je prije dvije godine izglasalo i izmjene naziva pojedinih ulica i trgova, pa je Ulica maršala Tita postala Ulica dr. Franje Tuđmana, Ulica Martina Pušteka postala je Ulica grada Vukovara, Ulica XXXII. divizije sad je Ulica 104. brigade Hrvatske vojske, a Trg slobode postao je Trg sv. Martina.

U Prelogu se bez veće rasprave donijela odluka da se dvorište iza zgrade Gradske uprave koje se vodi pod Trg kralja Tomislava nazove po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. U Osijeku je otvoren novouređeni Ivanin trg, u sjećanje na 13-godišnju djevojčicu Ivanu Vujić, prvu civilnu žrtvu Domovinskoga rata u tom gradu.

Povjerenstvo za standardizaciju geografskih imena, sastavljeno od stručnjaka iz područja geografije, geodezije, jezikoslovlja, kartografije i povijesti, koje je imenovala Vlada, a vodi dr. sc. Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, ima savjetodavnu funkciju.

Kako bi se uveo red, donijelo je preporuke, a jedna od njih je da gradovi i općine prijedloge prije donošenja odluke dostave Povjerenstvu koje će dati stručno mišljenje.

– Preporukama za imenovanje naselja, ulica i trgova želi se uvesti standard u skladu s pravopisnim normama hrvatskoga standardnog jezika – navode u Povjerenstvu.

Potiče se da se imena ulica i trgova temelje na geografskim i drugim pojmovima, imenima i datumima koji su vezani za to područje naselja i regije, povijesnim događajima (posebno onima vezanima za obrambeni Domovinski rat) ili osobama koje su dale znatan doprinos na polju kulture, znanosti, gospodarstva, sporta...

Nadalje, potiče se da imena ulica i trgova sadržavaju riječi koje su dio leksika mjesnih govora prostora, čime se populariziraju i čuvaju mjesni govori kao važni elementi kulturne baštine i lokalnog identiteta.

Imena ulica i trgova ne mogu se, piše u preporuci, vezati uz događaje, idejne začetnike, nositelje javnih funkcija i istaknute zagovornike ni jednog totalitarnog režima, a izrijekom se spominju komunizam, fašizam i nacionalsocijalizam.

VIDEO Burno na Knežiji: Stigla policija, stanari ne daju da postave repetitor na zgradu

Komentara 34

PR
Prekosutra
19:57 12.08.2021.

Tko stavlja i tko dopusta lazne reklamne clanke o poznatima: Stipe Miocic, Nadal i da ne babrajam, koji su zgrnuli ogromnu lovu investirajuci u bitcoin? Nadal je cak prestao igrati tenis jer zaradjue lovu za cijeli zivot bez mahanja reketom. Necjerojatno!!! Tko pokusava varati Hrvate? A zasto to VL reklamira na svom portalu???

KI
kimi
21:43 12.08.2021.

Tita zameniti sa Franjom...znači učenik je posthumno nadmašio učitelja...

Avatar Sandinista
Sandinista
19:44 12.08.2021.

Povijest nije počela 1990. I u socijalizmu smo imali trgove i ulice hrvatskih kraljeva i knezova, od Tomislava, Domagoja Branimira do Starčevića i Radića. Zagreb mora ispraviti civilizacijsku sramotu i vratiti barem ulice Rade Končara i Ive Lole Ribara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije