Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Beroš: Svjedočimo epidemiji necijepljenih, upravo su oni najbrojniji među novozaraženima, hospitaliziranima i preminulima

Zagreb: Članovi vlade susreli su se na 72. sjednici
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.08.2021.
u 10:22

"Nadamo se da će i danas na karti ECDC-a obala i dalje biti u narančastom", rekao je Plenković

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da je turistička sezona vrlo uspješna, iznad očekivanja i u pogledu turističkih dolazaka i noćenja i prihoda te izrazio nadu da će hrvatska obala i dalje ostati u narančastoj boji na ECDC karti.

Premijer je na početku sjednice Vlade zahvalio ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac na organizaciji i naporima koje su svi uložili za organizaciju vrlo uspješne turističke sezone, a koja je iznad očekivanja i u pogledu turističkih dolazaka i noćenja i prihoda.

"Brojevi fiskalizacije su izvrsni. Srpanj i kolovoz za sada su bolji kada je riječ o iznosima računa nego 2019., što pokazuje da je sezona zaista jako dobra. To je dobro za gospodarski oporavak, za hrvatsko gospodarstvo i turizam", istaknuo je Plenković.

Dodao je da su tome pridonijele i mjere epidemiološkog karaktera koje su Vlada i Stožer donosili, a koje su omogućile zdravi balans između zaštite zdravlja, funkcioniranja gospodarstva, prometa, društvenog života, obrazovanja i toga da se turisti koji dolaze u Hrvatsku osjećaju sigurnima.

19.8.2021., Zagreb - U zgradi Nacionalne i sveucilisne knjiznice odrzana je 72. sjednica Vlade RH. Davor Bozinovic, Tomo Medved, Andrej Plenikovic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

"Nadamo se da će i danas na karti ECCD-a hrvatska obala i dalje biti u narančastom, što je još jedan pouzdani signal za idućih tjedan dana", naveo je premijer.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) danas bi trebao objaviti novu kartu s epidemiološkom situacijom po europskim regijama. Prošli četvrtak hrvatska obala na toj je karti ostala u narančastom, dok je Zagreb iz zelenog prešao u narančasto, a mediteranski konkurenti Hrvatske bili su većinom u crvenom ili tamno crvenom.

U Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu ove godine ostvareno 55,3 milijuna turističkih noćenja i 9 milijuna dolazaka turista, što je 1,2 milijuna dolazaka više u odnosu na 2020., a u usporedbi s 2019., u dolascima smo na oko 60 posto i na više od 70 posto noćenja. 

Podaci o potrošnji pokazuju da je u srpnju i dosadašnjem dijelu kolovoza vrijednost fiskaliziranih računa nadmašila rezultate iz istih mjeseci u 2019. godini.

“Danas ćemo prijeći 50 posto cijepljenih prvom dozom, što je dobro, no nažalost sporije nego što smo mislili i očekivali”, rekao je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade.

U Vladi su vjerovali da postoji veći interes za cijepljenje, a premijer se nada da će se nakon ljetne stanke broj cijepljenih povećati. 

Poručio je kako je cijepljenje najbolja zaštita od najtežih posljedica COVID-19, što pokazuju i brojke po kojima 80 posto umrlih u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo cijepljeno. 

“Ovih 20 posto koji su preminuli, većina ih je bilo teško bolesna i imala niz komorbiditeta”, istaknuo je i ponovno pozvao građane da se cijepe.

U Afganistanu nije bilo posljedica za hrvatske državljane

Plenković se osvrnuo na stanje u Afganistanu, podsjetivši da su svi hrvatski državljani izvučeni iz te zemlje. 

“Dobro je da nije bilo nikakvih posljedica za naše državljane. Nastavljamo s našom otvorenošću da skrbimo o onim Afganistancima koji su bili povezani s hrvatskim kontingentom te o onima koji su radili i podupirali napore međunarodne zajednice ili EU”, kazao je.

Ocijenio je da projekt izgradnje države u Afganistanu tijekom gotovo dva desetljeća na kraju očito nije uspio. U idućim fazama razgovarat će se o stabilizaciji stanja i daljnjeg razvoja Afganistana te o naporima da se izbjegne novi izbjeglički val, poput onog iz 2015. godine koji bi zasigurno “došao do naših granica i destabilizirao države Europske unije”.

Plenković se također osvrnuo na sastanak Vlade i ratnih zapovjednika u vezi sa zamolnicom iz BiH te istaknuo da će se o njima odlučiti nakon izvješća Ministarstva uprave i pravosuđa. Pritom će se u odluci voditi računa o nacionalnim interesima, ratnim zapovjednicima i oslobodilačkom karakteru Bljeska i Oluje.

Tijek sjednice: 

10.37 – Ministar Davor Božinović rekao je kako se ova turistička sezona odvija jako dobro i da je to velikim dijelom rezultat priprema i promišljenih poteza Vlade.

– Sve mjere bile su usmjerene na stvaranje percepcije o Hrvatskoj kao sigurnoj destinaciji. Rezultati koji su navedeni dokazuju da se u tome uspjelo – rekao je.

10.28 – Ministar Vili Beroš govorio je o stanju s koronavirusom.

– Zabilježeno je 486 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Raste broj zaraženih na bolničkom liječenju. Na respiratoru je 26 osoba  – rekao je Beroš.

– Brojke neumoljivo dokazuju, u posljednjih 14 dana od 3697 novozaraženih osoba s pozitivnim PCR testom, čak njih 85,72% nije bilo cijepljeno. Od 221 hospitalizirane osobe, njih 87,51% nije bilo cijepljeno. Od 1. lipnja do 17. kolovoza preminule su 254 osobe s COVID-19 ili zbog COVID-19, 80 posto preminulih nije bilo cijepljeno – rekao je.

– Svjedočimo o epidemiji necijepljenih, prema najnovijim podacima epidemija u Hrvatskoj bez ikakve sumnje pogađa necijepljeni dio stanovništva, upravo su oni najbrojniji među novozaraženima, hospitaliziranima i preminulima – dodao je Beroš. 

10.20 – Srpanj i kolovoz za sada su bolji kada je riječ o iznosima računa u odnosu na 2019. i to je dobro za gospodarski oporavak – rekao je premijer Andrej Plenković.

– Nadamo se da će i danas na karti ECDC-a obala i dalje biti ''u narančastom'' – rekao je i dodao kako trebamo poduzeti maksimalne korake i da budemo odgovorni budući da je u zadnja dva dana zabilježen rast zaraženih.

Premijer je kazao i kako ćemo danas prijeći 50 posto cijepljenih.

– Nadamo se da ćemo taj broj još povećati – kazao je.

Poručio je i kako je cijepljenje najbolja zaštita.

– Očekujem da se dio naših građana, koji to još nije učinio, odluči za cijepljenje – rekao je.

Govorio je i o Afganistanu.

– Dobro je da nije bilo nikakvih posljedica za naše državljane – rekao je i zahvalio svima koji su radili na tome da se oni vrate kući.

Rekao je i kako nastavljamo s otvorenošću "da skrbimo o Afganistancima koji su bili povezani s našim kontingentom ili s drugim EU institucijama".

Ključne riječi

Komentara 137

Avatar vila velebita
vila velebita
10:36 19.08.2021.

Opet ta korona.... Donesite odluku da se svi koji žele mogu cijepiti do npr. 01.11. ove godine i nakon toga ukinite sve zabrane i mjere!!! Svim ljudima dati na izbor! Ako bude navala na bolnice i nema mjesta... žao nam je!!! Neki puta treba odrezati!!! Dosta nam je više te korone!

TM
trade_mark
11:05 19.08.2021.

ne moraš biti pretjerano pametan da zaključiš da će sada većinom obolijevati necijepljeni. međutim, očito je da ima još puno onih koji takvo što ne mogu zaključiti pa se njihove intelektualne predispozicije s opravdanjem mogu staviti pod znak upitnika.

Avatar javorko
javorko
10:48 19.08.2021.

logicno nemoj ih ljeciti..neka bude nagraeni za svoju veliku pamet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije