Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donesena odluka

Prihvaća se ponuda Izraela, kupujemo zrakoplove F-16 Barak!

U Banskim dvorima održana je sjednica Vijeća za obranu o nabavci aviona
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/9
27.03.2018.
u 22:15

- Doista smo razmotrili sve elemente, od financijskih do potreba Hrvatske. Odluka je donesena odgovorno vodeći računa o nacionalnim interesima, mogućnostima i cjelokupnom razvoju, rekla je predsjednica Grabar - Kitarović

Vijeće za obranu, koje okuplja najuži državni i vojni vrh, na sjednici u Banskim dvorima koja je trajala duže od tri i pol sata odlučilo je, jednoglasno, da podupire preporuku stručnog povjerenstva MORH-a da se od 4 ponude izabere ona iz Izraela i nabavka 12 rabljenih zrakoplova F-16 C/D Barak.

Tako je, nakon 15 godina maštanja Hrvatska odlučila o kupnji borbene eskadrile zrakoplova, a povijesni je to događaj i zato što je riječ o financijski dosad najvećoj pojedinačnoj kupnji naoružanja, vrijednoj više od 3 milijarde kuna (u 10 godišnjih rata). MiG-ovi 21 odlaze za koju godinu u muzeje, a hrvatski će piloti za tri godine već letjeti na prva dva isporučena borbena lovca. Prema preporuci stručnjaka iz MORH-ova povjerenstva, nad našim će nebom letjeti rabljeni, no moćni i modernizirani izraelski F-16 C/D Barak.

Do 2022. trebala bi biti kompletirana cijela eskadrila 10 jednosjeda i dva dvosjeda, koji služe i za obuku pilota, ali i kao borbeni lovci. Prije tri mjeseca ovakvu je preporuku jednoglasno prihvatio saborski Odbor za obranu, a onda se čekalo na sjednicu Vijeća za obranu. Premijer Andrej Plenković želio je još jednom provjeriti ponude za nove i rabljene F-16 iz SAD-a, Grčke, Izraela i Švedske (za JAS-39 Gripen), a stigla su i jamstva da u poslu s Izraelcima nema tzv. skrivenih troškova i mogućih problema s održavanjem i pričuvnim dijelovima. Kako je ovdje riječ o pojedinačnoj nabavi naoružanja u iznosu od minimalno 400 milijuna eura (na 10-godišnji kredit), kupnja se već naziva “povijesnom”. Sjednica Vijeća za obranu tu je važna jer se odluka donosi u politički kvalificiranom sastavu i uključuje troje predsjednika, države Kolindu Grabar-Kitarović, Sabora Gordana Jandrokovića i Vlade Andreja Plenkovića, te ministre Damira Krstičevića, Mariju Pejčinović-Burić, Zdravka Marića, načelnika Glavnog stožera OSRH generala Mirka Šundova, predsjednika saborskog Odbora Igora Dragovana i savjetnika predsjednice Vladu Galića.

Što se izbora zrakoplova tiče, koplja su se mjesecima lomila između izraelskog F-16 Baraka i švedskog Gripena. Obje opcije imale su pluseve i minuse, no čime se vodilo povjerenstvo u preporuci kupnje rabljenog i starijeg zrakoplova, a ne novog Gripena, bit će jasno kada budu objavljeni nalazi povjerenstva, koje je uspoređivalo stotine varijabli unutar ponuda. Generalno, s obzirom na to da je MORH naručio nabavu višenamjenskog zrakoplova, onog koji HRZ može upotrijebiti u svim uvjetima i koji je uz nadzor zračnog prostora opremljen i za gađanje ciljeva na zemlji, za elektroničko ometanje i napadačke aktivnosti u dubini prostora protivnika, Izraelci su uvjete zadovoljili za 400 milijuna eura. Švedska odgovarajuća ponuda približila se milijardi eura, a ona iz SAD-a, primjerice, svoti od 1,5 milijardi eura. Kritike zbog nabave “izraubanih” Izraelaca još će se nastaviti dok stručnjaci MORH-a ne objasne zašto ove avione ne smatraju starima, nego modernim, efikasnim i sposobnim za još oko 2800 sati naleta.

- Doista smo razmotrili sve elemente, od financijskih do potreba Hrvatske. Odluka je donesena odgovorno vodeći računa o nacionalnim interesima, mogućnostima i cjelokupnom razvoju, rekla je predsjednica Grabar - Kitarović.

"Smatram da je ovaj odabir na konsenzualan način plod jedne odgovorne procedure, uz punu svijest da je ovo strateški gledano dugoročna odluka za jačanje hrvatskih Oružanih snaga i za stvaranje novih sposobnosti hrvatskoga zrakoplovstva, čime ćemo u potpunosti moći ispuniti zadaće iz danas predstavljenog Strateškog pregleda obrane, kao i za našu ulogu odgovorne saveznice u okviru Sjevernoatlantskog saveza i partnerice u okviru Europske unije", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U Banskim dvorima održana je sjednica Vijeća za obranu o nabavci aviona
1/10

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović o toj je dvojbi rekla: “I ja bih si rado priuštila novi Mercedes, ali onda neću imati za hranu”. Prednost je dana i strateškoj vojnoj i industrijskoj suradnji s Izraelom. Nakon odluke Vijeća za obranu, završnu donosi premijer Plenković. Tada MORH i Izraelci počinju izrađivati konkretan ugovor u kojem će precizirati detalje o obuci pilota i tehničara te troškovnike, rokove... Ugovor o kupnji F-16-ca mogao bi biti potpisan uoči ljeta, kada se očekuje dolazak izraelskog ministra obrane Avigdora Liebermana u RH.

Komentara 356

Avatar navijač
navijač
13:34 27.03.2018.

Samo kupite Barake , nek priča tko šta hoće , a i Selak vidim zna pričati svašta. Kome nije jasno kakav je to avion ima internet pa nek pogleda a , jugonostalgičari nek pjene. Za Istambulske uhljebe treba novac aa za obranu netreba??

DU
Deleted user
19:45 27.03.2018.

Gripen je šminka a nama ne treba šminka nego avion koji će rušiti migove a f16 ih ruši jer 23 godine mira već je opasno dugo za ovu regiju

IV
ivto22
18:53 27.03.2018.

Osim nabavke aviona od Izraelaca, Izraelci nam nude ogromnu vojnu gospodarsku suradnju! U sklopu vojne suradnje jedan od najvažnijih partnera bila bi izraelska tvrtka Elbit. Ona bi uložila u izgradnju tvornice pješačkog streljiva. Na taj način bilo osigurano streljivo za Hrvatsku vojsku, no, što je još važnije, osigurao bi se izvoz na izraelsko tržište. Izraelci žele centar za obučavanje pilota koji bi bio na aerodromu Zemunik kod Zadra, gdje bi bio i simulator za F16. Izraelska strana također je zainteresirana za privatizaciju Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici. Spremni su uložiti velika financijska sredstva u stvaranje regionalnog centra za održavanje aviona F-16. Također Izrael želi ulagati u poljoprivredu, energetiku, IT sektor, brodogradnju, turizam. Izraelci žele suradnju sa zagrebačkim FER-om, i to na više područja. Uglavnom, osim aviona, u igri je vojno-gospodarska suradnje koja bi mogla snažno dignuti hrvatski BDP. Napokon imamo vladu koja zna svoj posao, a SDP gubitnici i ostali mrzitelji vlade neka pate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije