Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi udar na građane! Odvoz smeća trebao bi svima poskupjeti

U Rijeci je odvoz smeća već poskupio 109 posto jer su porasli troškovi njegova zbrinjavanja u centru za gospodarenje otpadom
14. listopada 2017. u 09:32 39 komentara 8274 prikaza

U Rijeci su građani početkom ovog mjeseca dobili račune za odvoz otpada veće 109 posto. Prosječna cijena odvoza smeća za kućanstvo tako je porasla sa 33,73 kune na 70,13 kuna. Do tog poskupljenja je došlo, kako su objasnili u riječkoj Čistoći, jer su počeli zbrinjavati otpad u Centru za gospodarenje otpadom (CZO) Marišćina, a to je značilo puno veće troškove nego što su to troškovi deponiranja otpada kako se to radilo dosad. Ti novi troškovi iznose 470 kuna po toni otpada. A veći računi za odvoz otpada, kakve su već dobili Riječani, mogli bi uskoro početi stizati i na adrese u gotovo cijeloj Hrvatskoj.

Procjena rizika KARTA RIZIKA Živite u Zagrebu, Splitu, Rijeci ili Dubrovniku? Evo koliko je vaš kvart ranjiv na potrese JOSIP BOHUTINSKI Uskoro nam ipak stižu znatno viši računi za odvoz smeća

Po tri spremnika

Naime, 1. studenog stupa na snagu Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja određuje da se komunalni otpad mora prikupljati odvojeno i naplaćivati po količini. Ispred svake kuće i zgrade bit će po tri spremnika – za miješani, biorazgradivi i reciklabilni otpad. U višestambenim zgradama udio svakog korisnika određivat će se po broju članova kućanstva.

– Taj novi obračun obuhvaća naplatu realnih troškova prikupljanja i troškova povećanja infrastrukture za odvojeno prikupljanje, a to nam nameće cirkularna ekonomija. Općine i gradovi morat će ispuniti ta dva uvjeta, što će nužno dovesti do povećanja cijena – objašnjava Aleksandra Anić Vučinić, predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO). Ona napominje da dosadašnji način obračuna cijena vrlo često nije uzimao u obzir realne troškove. Općine i gradovi, odnosno njihova komunalna poduzeća tako će, primjerice, morati graditi reciklažna dvorišta i nabaviti kontejnere za odvojeno prikupljanje, a sve to košta. Jedinice lokalne samouprave imat će rok od šest mjeseci od stupanja na snagu uredbe da donesu odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, a time i kriterije za obračun troškova gospodarenja otpadom. Budući da su poskupljenja javnih usluga uvijek osjetljivo političko pitanje, mnogi čelnici gradova i općina sigurno će oklijevati kod donošenja odluka koje će značiti skuplji odvoz smeća. Tako je moguće da neki gradovi i općine odluče da će subvencionirati svoja komunalna poduzeća kako ne bi poskupio odvoz smeća.

U osječkom Unikomu kažu pak da predviđaju da će stupanjem na snagu uredbe i nove odluke o načinu prikupljanja otpada cijena usluge odvoza komunalnog otpada rasti za one građane koji ne odvajaju otpad na mjestu njegova nastanka, i to zato da bi ih se na to potaknulo, kao i zbog očekivanog povećanja troškova gospodarenja otpadom zbog uvođenja obveze plaćanja naknade za odlaganje miješanog komunalnog otpada.

Cilj je odvajati 50 posto

U Unikomu kažu da je od 1. listopada ove godine grad Osijek jedini od četiri najveća hrvatska grada koji je svim korisnicima omogućio da sve zakonom propisane vrste otpada za koje je to nužno (papir, plastika, staklo, metal, glomazni) odvajaju unutar svoga doma. Prema podacima zagrebačke Čistoće, prosječni trošak za prikupljanje jedne tone miješanog komunalnog otpada lani je u toj tvrtki iznosio 1003,72 kune, dok je prosječni trošak za obradu jedne tone miješanog komunalnog otpada iznosio 322,36 kuna. Hrvatska trenutačno na deponije odlaže čak 80 posto svog komunalnog otpada, a odvojeno ga prikupi samo 24 posto. Cilj je da do 2020. odvajamo 50 posto komunalnog otpada.

Kućni ljubimac Suluda ideja Zbog kućnih ljubimaca odvoz smeća mogao bi biti skuplji otpad kante Novi računi Do kraja godine odvoz smeća plaćat ćemo prema volumenu dugovi holding TREBA ZNATI Holding ne sudjeluje: Dugovi za vodu i odvoz smeća se ne opraštaju
Hrvatski Telekom
BUDITE OPREZNI
Istraživanje iz Hrvatske: Ovo su najopasnija ponašanja mladih na internetu o kojima se rijetko priča
Hrvatski Telekom
VODEĆA MREŽA
Znate li koja je vodeća mreža u Hrvatskoj?
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar ludiplavi24
  ludiplavi24:

  Apsolutno podržavam! Narod voli HDZ-SDP gulikože pa glasa za njih i imaju to što imaju! Narod voli, narod bira, narod ima!!

 • Deleted user:

  Ovo je eko pljačka građana, hoće nam počistit novčanike.

 • than:

  Nista novoga. Samo jos jedno poskupljenje/harac u nizu. Ljudi bjeze, a treba tu vojsku uhljebljenih hraniti.