Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Više se neće moći dogoditi da netko ima 500 kvadrata zemlje i prodaje 100 tona voća

Prije izdavanja potvrde o pravu na oznaku “Dokazana kvaliteta”, svaka specifikacija za pojedini sektor mora proći postupak stručne provjere Povjerenstva za priznavanje oznake
21. ožujka 2021. u 09:58 67 komentara 9401 prikaza
jabuke
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kako bi potrošači konačno bili sigurni da su poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koje kupuju doista domaćeg porijekla, uskoro će im na to ukazivati nacionalna oznaka “Dokazana kvaliteta”.

LOŠA PRAKSA Jabuke, mlijeko, meso iz uvoza, a na njima i hrvatska šahovnica?

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se u projekt zaštićenog žiga kvalitete krenulo kako bi se što više hrvatskih proizvođača potaknulo da nađu nišu za svoje, domaće proizvode, posebnih karakteristika unutar sektora poput prerade (uljarica, maslina, mlijeka, voća, povrća, meda..), načina proizvodnje, kvalitete sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima (sastav, dobrobit životinja, zaštita okoliša, duljina prijevoza...), u kojoj će biti prepoznati kako na domaćem tako i na zahtjevnom europskom tržištu.

– Prednost ovog sustava u odnosu na ostale je, osim dokazane sljedivosti (hrvatskog podrijetla) kroz cijeli postupak proizvodnje i/ili prerade, upravo viša kvaliteta proizvoda, koju je prije stavljanja na tržište provjerilo ovlašteno kontrolno tijelo – kažu u Ministarstvu, ističući kako, osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, taj sustav štiti proizvođače i od nepoštenih praksa.

ODREDBE EU Nema više muljaže: Tik uz 'domaće' i 'hrvatsko' stajat će stvarno podrijetlo proizvoda

Sličan znak imaju i druge zemlje EU – naši susjedi Slovenci, primjerice, “Izbrana kakovost”. Prije izdavanja potvrde o pravu na oznaku “Dokazana kvaliteta”, svaka specifikacija za pojedini sektor mora proći postupak stručne provjere Povjerenstva za priznavanje oznake, nakon toga postupak nacionalnog prigovora u trajanju od 30 dana, a potom i postupak notifikacije tijekom kojega EK i druge zemlje članice mogu dati svoje mišljenje.

Razdoblje mirovanja iznosi najmanje tri mjeseca. Kako bi se olakšao ulazak proizvođača u nacionalni sustav, troškovi certificiranja proizvođača bit će prihvatljivi za financiranje kroz Mjeru 3 Programa ruralnog razvoja, a ona nudi i mogućnost potpore za aktivnosti informiranja i promoviranja putem proizvođačkih skupina. Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava su voćari čija je specifikacija za voće u završnoj fazi notifikacije. Prve bi, kako doznajemo od čelnika Hrvatske voćarske zajednice Branimira Markote, oznaku “Dokazana kvaliteta” mogle dobiti jabuke, pod kojima se na našem tržištu nerijetko prodaju uvozne poput poljskih, koje i ovih dana pune novinske stupce.

– Više neće moći netko imati 500 kvadrata zemlje i prodavati 100 tona voća. Potrošači će moći pratiti sljedivost i znati da je jabuka provjerena, kvalitetna i domaća – kaže Markota.

Video: Pokazala kako izgleda hrana iz McDonald'sa nakon - 17 godina!

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Aartur:

    Ahaha, tako je to kad date birokratima i uhljebima da se bave poljoprivredom - oni osnuju Povjerenstvo za priznavanje oznake, dok 90% obradivih površina stoji zapušteno i neiskorišteno.

  • hrvat123:

    ovo je puno gluposti jer u Hrvatskoj jedino je vazno koga znate i komu dajete lovu da vas niko ne dira i sve je korumpirano a imamo predsjednika koji je totalno nesposoban za bilo kaj osim traceva i gluposti

  • anlaser:

    Novinar očito pojma nema kako to ide . Ne moraš imati ni kvadrat svoje zemlje da bi dobio poticaj . Možeš uzeti u arendu (najam) , dobiješ poticaj a ne moraš predati ni zrno što god proizvodio a jedini uvjet ... prikaži još! je da si otvorio OPG ! Tako se vara već 25.godina .