Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proslava

Vinkovo u Iločkim podrumima

Vincekovo
Foto: Matija Topolovec/PIXELL
22.01.2014.
u 17:42

Svečanosti sv. Vinka nazočili su brojni Iločani i gosti iz ostalih dijelova Hrvatske koji su došli ovom prilikom da osobno nazoče proslavi.

Već tradicionalno i ove godine središnja proslava obilježavanja Vinkova u Vukovarsko-srijemskoj županija održana je danas u iločkom vinogorju. Zaštitnik vinograda i vinogradara sv. Vinko obilježen je u Iloku rezanjem trsa i obilaskom vinograda na Vukovu, nedaleko od Iloka. Ovom proslavom obilježen je i početak radova u srijemskom vinogorju.

Svečanosti sv. Vinka nazočili su brojni Iločani i gosti iz ostalih dijelova Hrvatske koji su došli ovom prilikom da osobno nazoče proslavi. Prvi rez na vinovoj lozi načinili su iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a potom je vinograde blagoslovio iločki župnik, fra Ivan Utješinović.

– Još uvijek je rano prognozirati kakva će biti predstojeća vinogradarska godina. Ako ne bude nekih iznenadnih većih zahlađenja, može se očekivati da će ona biti dobra. Bilo bi dobro da padne snijeg i kiša jer je to dobro za vinovu lozu, rekao je ovom prilikom direktor Iločkih podruma Mladen Papak. Ova tvrtka najveći je proizvođač vina u Vukovarsko-srijemskoj županiji čija vina iz godine i godine osvajaju prestižne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima. Javnosti je poznato i da je čuveni iločki traminac služen i na engleskom dvoru prilikom krunidbe kraljice Elizabete.

U vlasništvu Iločkih podruma nalazi se oko 350 hektara vinograda, a kooperanti imaju između 600 i 700 hektara vinograda. Iločki podrumi tijekom prošle godine proizveli su 3,5 milijuna litara vina, što je ipak nešto manje nego što su proizvodili prethodnih godina, ali je i ta količina dovoljna za potrebe domaćeg tržišta. Bila je ovo prilika i da čelni čovjek Iločkih podruma najavi i isplatu kooperanata za isporučeno grožđe.

– Tijekom ožujka započet će isplata oko 8,5 milijuna kuna kooperantima Iločkih podruma za prošlogodišnju berbu – istaknuo je Papak.

>>Sv. Vincek i prije je svog blagdana Zagorcima uzeo devet vozačkih

Komentara 1

DO
domazl
10:37 23.01.2014.

Na Krku, U Vrbniku, vinarija isplaćuje novce za grožđe bez ovakvog vremenskog odmaka. Ne može biti opravdanje, još nismo prodali vino. Treba imati unaprijed pripremljenu bilancu i osigurano plaćanje. Od ranijeg poslovanja. Kod nas je sve na poček, i to se mora ukinuti. Kooperant ili pojedinac treba repromaterijal, gorivo, veterinara, stručnjaka voćara, vinogradara , a to mora platiti, i živjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije