Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINCEKOVO

Sv. Vincek i prije je svog blagdana Zagorcima uzeo devet vozačkih

Vincekovo
Foto: Mladen Mandić
1/2
21.01.2014.
u 16:00

Rekorder je zaustavljen u Risvici pokraj Kumrovca, vozač je 'napuhao' 2,52 promila

- Dragi Bog, čuvaj trsa mog, sveti Vincek pokaži celom svetu, kak bu nam v novom letu. Iako je Vincekovo tek sutra, diljem Zagorja vinari i vinogradari već su ovog vikenda obilježili blagdan, uz sv. Martina, svog najdražeg sveca. Od 27.618 hektara obradivih poljoprivrednih površina u Krapinsko - zagorskoj županiji, 2080 hektara ili 7,53 posto su vinogradi. Zagorska trsja čine i nešto više od devet posto svih zasađenih vinograda u Hrvatskoj.

Kultni status

Stoga nije ni čudo što trs u Zagorju ima kultni status. Pjesma se zbog toga cijelog proteklog vikenda orila iz brojnih gorica i mnogih zagorskih kleti. U Pristavi iznad Tuhlja okupili su se članovi Udruga vinogradara i vinara klanječkog kraja ”Trsek” u vinogradu Marijana Sporiša i njegovog zeta Nikole Ulame. Nakon što je vinograd blagoslovio klanječki župnik Franjo Jesenović, domaćin Sporiš je objesivši kobasice o trsove, obrezao nekoliko pupova te ih zalio vinom, a uz srneći gulaš i odojka, druženje je potrajalo do kasnih sati. Veselo je bilo i u kleti Ivice Broza u Kumrovcu gdje je slavilo 60-ak članova kumrovečke udruge Grozd, a trsje blagoslovio velikoerpenjski župnik Ivan Režek.

Osam nesreća

Unatoč upozorenjima i policija je imala dosta posla. Bilo je osam prometnih nesreća, od čega dvije teže, a devet vozača zbog prekomjerne alkoholiziranosti ostalo je bez vozačke dozvole. Rekorder, 46-godišnjak, je u nedjelju ujutro, 20 minuta iza ponoći, u Risvici kraj Kumrovca napuhao 2,52 promila alkohola.

Komentara 3

BI
bigred1
19:24 21.01.2014.

lijepa tradicija i treba ju njegovati. gospon mandić nije trs musliman da ga obrezivaju. trsje i voćke se orezivaju.

M3
Miške 3
08:01 22.01.2014.

Lijepa tradicija bi bila, da ponovo sade noju i barambu, koja se ne mora špricati. Ali ne, nasjeli ste na EPP korporacija koje proizvode otrove za špricanje, pa ste posadili kratkoživotne, osjetljive cijepove- koje morate špricati od veljače do berbe,rbe, svaki tjedan. Pijete OTROV. Noju i barambu ne treba špricati i zato je zdrava. U Austriji , Gradišću, je zaštičena sorta. Moj poznanik iz Krapine se izliječio nojom.

DU
Deleted user
17:14 22.01.2014.

Dečki, dečki, o kakvom vi to Vincekovu govorite!? Sveti Vinko nema ama baš nikakve veze s vinogradarstvom, upravo kao ni sveti Martin s tzv, krštenjem mošta. Ne da se hvalim, ali ja sam upravo maloprije završio rezatvu u svom vinogradu, ne osvrćuući se na "preporuku" da bi danas trebalo tek zarezati koji trs. A kaj se tiče kobasica i gemišta, ne opet da se hvalim, meni je svaki dan Vincekovo. Živjeli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije