Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vinković ljut na 112

Vinković protiv DUZS-a: Ne palite mi sirene na Veliku Subotu!

Zoran Vinković
Davor JavoroviĆ/Večernji list
05.04.2012.
u 10:31

Ako niste primijetili, Velika subota je dan tišine i molitve. Zahtijevam da ne narušavate osjećaje svih katolika, kaže gradonačelnik Đakova Zoran Vinković

Gradonačelnika Đakova Zorana Vinkovića (HDSSB) naljutila je najava Državne uprave za zaštitu i spašavanje, područnog ureda Osijek, da će u subotu, 7. travnja u 12 sati obaviti redovito ispitivanje ispravnosti sustava za uzbunjivanje pa im je to dopisom izričito zabranio!

– Ne znam jeste li primijetili, ali ispitivanje sustava predvidjeli ste na Veliku subotu, dan prije najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, i to u Đakovu, sjedištu Nadbiskupije đakovačko-osječke, sjedištu crkvene metropolije i gradu čiji je nadbiskup msgr. Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije – piše Vinković te nadalje, uz napomenu "ako svoje greške nisu svjesni", navodi samo neka obilježja Velike subote.

– Dakle, za katolike je Velika subota dan tišine i molitve. Velika subota je kršćanski spomendan. Slavi se dan prije Uskrsa. Zajedno s Velikim četvrtkom, Velikim petkom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje. Ponavljam, to je dan tišine i molitve. Posjećuje se posebno uređeni Božji grob u crkvi. Ne slavi se euharistijsko slavlje, sve do večernjeg vazmenog bdijenja ne oglašavaju se crkvena zvona koja "šute" od Velikog četvrtka – podučava gradonačelnik zahtijevajući potom da ispitivanjem sustava za uzbunjivanje ne narušavaju osjećaje svih katolika koji se u miru i tišini pripremaju proslaviti Uskrs.

Redovito ispitivanje sustava za uzbunjivanje, objašnjava nam pročelnik DUZS-a, ureda Osijek Zvonko Grgec, regulirano je zakonom. Štoviše, promijenjen je ove godine pravilnik kojim se sirene ne testiraju blagdanom i nedjeljom već prve subote u mjesecu u podne. Unatoč tome i premda ih je neugodno iznenadila žestoka reakcija gradonačelnika, poslali su dopis ravnatelju DUZS-a kojim mole da se provjera sirena obavi poslije Uskrsa.

Ključne riječi

Komentara 7

MI
misuratakid
11:25 05.04.2012.

Taj zakon je potpuni idiotizam i treba ga ukinuti. Ni u jednoj Europskoj zemlji sirene za uzbunjivanje ne testiraju se tako često. U Britaniji živim više od 20 godina, nisam ih čuo ni jedan jedini put. To treba ukinuti i zabraniti; a onima koji su zaposleni na tim poslovima ukinuti radna mjesta i ostvariti dodatnu proračunsku uštedu.

OB
-obrisani-
11:32 05.04.2012.

Vidi sada,,Vinkovic je iskljucen iz SDPea jer je muljao sa putnim nalozima ako me sjecanje sluzi.Isti taj SDP najavom kroz DUZS nama koji slavimo Uskrs nastoji svjesno i sciljem pomutiti skorasnje veselje tako da ce nam na Veliku subotu trubitiiti kao da su zracni napadi...Smatram da nije bilo slucaja sa putnim nalozima danas bi isti taj Vinkovic trubio drugacije. Ne vjerujem ljudima koji u svome kratkom politicnom tijeku promijene dvije ili cak vise politicki dijametralnih opcije.Ili ...su cak i iste! Sve u svemu radi se samo o prikupljanju politickih bodova ...aaaa...ovce ce i dalje pasti travu.

OB
-obrisani-
11:53 05.04.2012.

\"Druze Vinko ja bih nesto pito gdje nestade iz silosa zito\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije