Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vinkovci ponovo odgodili prijenos koncesija

Vlada je nekoliko puta pojašnjavala da zakon nalaže prijenos prava, ali lokalna vlast se buni jer je Agrokor nerijetko plaćao i po pet puta nižu koncesiju nego je plaćaju OPG-ovi
30. travnja 2019. u 21:49 1 komentara 1800 prikaza
Gradonačelnik Ivan Bosančić
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Gradsko vijeće grada Vinkovaca ponovno je odgodilo glasovanje o prijenosu koncesija s Agrokora na Fortenovu.

Fortenova ODGOĐENO GLASOVANJE Vinkovci ponovno bez odluke o prijenosu koncesije poljoprivrednog zemljišta s Agrokora na Fortenovu

– Nije preskočena ili izostavljena odluka, nego s obzirom na to da postoje određene neodoumice kod samih vijećnika, oni su zatražili da mi zatražimo dodatna pojašnjenja, mi ćemo to napraviti i pred Gradskim vijećem dati informacije koje smo mi zaprimili od DORH-a, Ministarstva poljoprivrede, pa će vijećnici donijeti odluku – izjavio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Vinkovci imaju povoljne ugovore s obzirom na to da im u prosjeku po hektaru tvrtke u sastavu Fortenove plaćaju oko 1340 kuna, dok brojne općine u Slavoniji primaju i pet puta nižu koncesijsku naknadu. A upravo su iznosi koncesija u fokusu pobune slavonskih i to HDZ-ovih vijećnika koji mjesecima ne žele potpisati anekse ugovora o koncesiji kojima bi i formalno prenijeli ugovore na novoosnovano zrcalno društvo po istim uvjetima koji su vrijedili do sada.

Konzum proces sanacije Savjetnici Agrokora u 22 mjeseca zaradili 811 milijuna kuna

Vlada je u više navrata pojasnila da zakon nalaže prijenos prava, ali lokalna vlast se buni jer je Agrokor nerijetko plaćao i po pet puta nižu koncesiju nego je plaćaju OPG-ovi. Načelnici tvrde da Agrokor plaća 300 kuna po hektaru iste zemlje koju OPG-ovima i braniteljskim udrugama iznajmljuju po 1500 ili čak 1800 kuna po hektaru.

Tu su naročito glasne općine Darda i Bilje na čijem teritoriju posluje Belje plus. U koncernu pak uvjeravaju da je sporno tek dva posto od ukupno 33 tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta koje koriste sve tvrtke u sustavu Fortenova grupe te da će se problem riješiti dok načelnici uvjeravaju da bez promjene uvjeta neće potpisati anekse ugovora.

Konferencija za medije Živog zida Živi Zid: 'Belje plus se bez ikakvog pravnog temelja upisao na imovinu tvrtke Belje'

U međuvremenu tvrtka Belje plus se i bez aneksa ugovora o najmu poljoprivrednog zemljišta upisala u ARKOD na ono što je pripadalo Belju, kako bi mogla dobiti poticaje, što u Živom zidu kritiziraju tvrdeći da nemaju pravno uporište za takav potez.

Belje je, prema podacima, u 2016. godini imalo obvezu za koncesije platiti svega šest milijuna kuna dok su mu prihodi iznosili gotovo 655 milijuna kuna, što znači da kompanija najplodniju zemlju koristi za naknadu koja čini manje od 1 posto ukupnih prihoda ostvarenih poslovanjem pa u nastojanju čelnika lokalnih jedinica na tom području ima rezona jer je Agrokor dobivao povoljnije ugovore s obzirom na velika ulaganja.

Tomislav Tolušić o Nacionalnom programu reformi

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Avatar navijač
    navijač:

    HDZ je i do sada već izgubio dobar dio glasača u Vinkovcima , nakon nekoliko genijalnih poteza "ljubljenog vođe" , a potpis na ovu novu pljčkašku otimačinu resursa u korist Ruskih tajkuna će biti kap koja će preliti čašu.