Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNE LISTE

Vili Beroš HDZ-ov adut tamo gdje se treba ‘tući’ sa SDP-om

HDZ
Foto: PIXSELL
1/6
09.05.2020.
u 07:00

Koje bi kandidate HDZ mogao istaknuti kao prve na listama izbornih jedinica na izborima za Sabor

U iščekivanju raspuštanja Sabora, koje bi se, po najavama vodećih ljudi HDZ-a, trebalo dogoditi u idućih desetak dana, u stranci su počela nagađanja o imenima koja bi mogla popuniti prolazna mjesta na izbornim listama. Riječ je o složenom poslu, koji u pravilu donosi neprospavane noći i teške riječi na svim razinama stranke, jer je pretendenata uvijek višestruko više nego mjesta na izbornim listama. U stranci se zato već osjeti stanovito uzbuđenje vezano uz skoro sastavljanje lista, no čini se da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković raspravu o tome još nije otvorio ni u najužem krugu. Radi se o već poznatom stilu Plenkovića, koji s kadrovskim pitanjima običava čekati do posljednjeg trenutka, što u pravilu izaziva napetost svih koji smatraju da zaslužuju visoka mjesta na listama. Dok se čeka Plenkovićev mig, u stranci se već naveliko špekulira s imenima.

U igri i Bedeković i Andrović

Sam Plenković na zadnjim se parlamentarnim izborima kao novoizabrani šef stranke kandidirao u prvoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća centar Zagreba pa naši sugovornici mahom očekuju da će s iste pozicije i u ove izbore. Na toj ga je listi 2016. godine slijedio Gordan Jandroković, no kuloari ovoga puta nagađaju da bi se on mogao pojaviti na čelu liste u drugoj izbornoj jedinici, koju čine istok Zagreba, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija. Na tom mjestu neki, međutim, vide Vilija Beroša, ministra zdravstva čija je popularnost naglo porasla zbog angažmana na suzbijanju koronavirusa. Nema razloga da HDZ ne iskoristi popularnost svog ministra, no dio naših sugovornika kalkulira kako bi Beroša trebalo staviti na vodeću poziciju u jedinicama u kojima se HDZ „tuče“ sa SDP-om ili onima u kojima stranka stoji lošije od konkurencije, kako bi privukao što više glasova.

U tom kontekstu neki govore i o mogućem Beroševu angažmanu u trećoj, tradicionalno SDPovoj izbornoj jedinici, dok neki na prvom mjestu na listi u toj, zagorsko-međimurskoj izbornoj jedinici vide Davora Božinovića, čiji je ugled također rastao s angažmanom na čelu Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Pritom, naravno, ne treba zanemariti činjenicu da svoje uzdanice imaju i tamošnje HDZove organizacije, a među njima je i ministar gospodarstva Darko Horvat.

>> VIDEO Ministar gospodarstva Darko Horvat o rezanju parafiskalnih i neporeznih davanja

Situacija se, barem kad je riječ o prvom mjestu na listi, čini puno jednostavnijom u četvrtoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju. Može se očekivati da će se na čelu te liste naći Ivan Anušić, osječko-baranjski župan koji se potvrdio i na nedavnim unutarstranačkim izborima, kada je kao dio Plenkovićeva tima izabran za potpredsjednika stranke. Stvari su nešto složenije kada je u pitanju kadar iz Virovitičko-podravske županije. Šef županijske organizacije tamo je prvi čovjek Hvidre Josip Đakić, koji će sigurno inzistirati na visokom mjestu na listi, a na atraktivnim pozicijama očekuju se i ministrica obitelji Vesna Bedeković i župan Igor Andrović, za kojega u vrhu stranke govore kako radi sjajan posao.

Sve do jučer govorilo se kako bi se na ovoj listi moglo naći mjesta i za bivšeg župana i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je Vladu napustio pod pritiskom afere oko neispravno popunjene imovinske kartice. Tolušić se na unutarstranačkim izborima kandidirao na strani Opcije za promjene, što je dodatno produbilo jaz između njega i predsjednika stranke, a nagađanja o povratku jučer je prekinuo sam Tolušić, objavom da se povlači iz politike.

Pozicija Ivana Penave

Listu u petoj izbornoj jedinici, u kojoj su tri preostale slavonske županije, gotovo sigurno će predvoditi ministar financija Zdravko Marić, koji je na toj poziciji bio i na izborima 2016. godine. Na vodećim mjestima naši sugovornici očekuju ministre Marija Banožića i Josipa Aladrovića, a tu su i dvojica župana, Božo Galić i Danijel Marušić. Među istaknutijim HDZ-ovcima u ovoj izbornoj jedinici je i Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik koji se za Sabor natjecao i 2016. godine, no zastupnički mandat konzumirao je svega nekoliko dana, nakon čega je poziciju prepustio Marijani Balić.

S obzirom na mnoge trzavice između Penave i središnjice HDZ-a, nitko ne očekuje da bi se njegovo ime i ovoga puta moglo naći na listi, no među slavonskim HDZ-ovcima mogu se čuti i nagađanja da bi Penavu to konačno moglo odvući od HDZ-a prema pokretu Miroslava Škore. Iz Penavina kruga, međutim, poručuju kako se on ne namjerava gurati na listu, jer mu pozicija u Saboru nikada nije bila privlačna. Ipak, kažu kako bi preskakanje njegova imena u izbornom kadroviranju Penavi bio pokazatelj budućih odnosa i onoga što može očekivati od vrha stranke u pitanjima koja su mu važna te ne isključuju da bi to moglo voditi definitivnom razlazu s HDZ-om.

U šestoj izbornoj jedinici spominje se ministra energetike Tomislava Ćorića, a u sedmoj ministra branitelja i zamjenika predsjednika HDZ-a Tomu Medveda. U toj jedinici na prošlim se izborima kandidirao i Davor Ivo Stier, koji se s Plenkovićem razišao nakon napuštanja koalicije s Mostom, da bi ga kasnije pokušao i srušiti s čelne pozicije u HDZ-u kao dio Opcije za promjene. U stranci ipak prevladava mišljenje da u HDZ-u za Stiera ima mjesta, no hoće li on doista osvanuti na nekoj od izbornih lista, zasad nitko ne želi nagađati. Kad je riječ o osmoj izbornoj jedinici, listu će bez sumnje voditi ministar prometa i potpredsjednik stranke Oleg Butković. 

Standardno najjača HDZ-ova izborna jedinica je deveta, koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku te sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije. Na prošlim parlamentarnim izborima HDZ je tu odnio gotovo 50 posto glasova. Listu je tada nosila Branka Juričev-Martinčev, koja se i sada kao osoba od povjerenja stranačkog vrha spominje kao potencijalna prva kandidatkinja u ovoj izbornoj jedinici. Uz nju, spominje se i župana Gorana Pauka, koji se na prošlim izborima nije kandidirao za Sabor, no naši sugovornici napominju da bi on kao šef Zajednice županija bio atraktivno ime na listi. HDZ tu mora računati i na to da su mu kandidati 2016. bili i Darko Milinović, Miro Kovač i Hrvoje Zekanović, koji su odnijeli i mnoge preferencijalne glasove. Zekanović bi se mogao pojaviti na listi Škorina pokreta, kao i mostovac Miro Bulj, koji bi također mogao privući dio glasova desnice. Na afinitete toga biračkog tijela HDZ će morati paziti i u desetoj, splitsko-dubrovačkoj jedinici. Stoga se na čelu liste očekivalo Damira Krstičevića, no nakon njegove ostavke na funkciju ministra obrane, pitanje je kako će se posložiti lista u toj izbornoj jedinici.

Ključne riječi

Komentara 27

OR
Orilogorilo
07:54 09.05.2020.

Kad vidi plenkoviceve navodne liste, skori mora doci smjesak na lice. Kopija eu izbora, izgleda.

Avatar bobdog
bobdog
08:47 09.05.2020.

Živio nam lopovski,lažovski i fašistički kradeze.Stranka opasnih namjera.

Avatar jimi14
jimi14
07:52 09.05.2020.

pozivam sve Kovaceve hadezeovce da glasuju za Skoru ili nekog drugog, ovaj adz Anemicnog masona je sve samo ne ono sto bi trebao..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije