Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA MARKOVOM TRGU

Plenković ismijao performans oporbe: Odlični ste! Je li ovo prijavljeni skup?

Zagreb: Gradska skupština po prvi put održana online putem, oporba se okupila na Trgu svetog Marka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
07.05.2020.
u 19:40

– Očito su popustile prave opasnosti i počinju se smišljati načini kako da se pozornost više skrene na aktere nego na to kako pomoći građanima – kaže komunikologinja Smiljana Leinert Novosel

- Odlični ste! Je li ovo prijavljeni skup? Nije po propisu, malo vas je više od 20 – rekao je  premijer Andrej Plenković izlazeći iz Banskih dvora i obraćajući se oporbenim zastupnicima Gradske skupštine (iz SDP-a, GLAS-a, Nove ljevice i Zagreb je naš!), koji su, protestirajući zbog virtualne sjednice Skupštine, odlučili na njoj sudjelovati tako što su sjedeći, s laptopima u krilu, zauzeli dio Markova trga.

Plenković je dodao da će idući put i kolegama iz Europe kazati da se nađu na Markovu trgu zbog epidemioloških razloga, a posebno se obratio zastupnicama Anki Mrak Taritaš (GLAS) i Radi Borić (Nova ljevica) dobacujući im da sjede preblizu jedna drugoj pa mu djeluju “kao jedna”.

Pošto mu je Mrak Taritaš uzvratila da su njih dvije u istom, oporbenom kućanstvu, Plenković se nadovezao da je baš i “mislio jesu li one u istom kućanstvu”, poručivši im da mu se jave kada posjete crkvu sv. Marka jer je on tu bio na dan potresa, a njih tada nije vidio. Da situacija dobije i dodatnu dimenziju pobrinuo se gradonačelnik Milan Bandić poslavši na oporbene zastupnike Holdingovo vozilo za čišćenje ulica, najavivši dezinficiranje Markova trga.

>> VIDEO Gradska skupština po prvi put održana online putem, oporba se okupila na Trgu svetog Marka

– Očito su popustile prave opasnosti i počinju se smišljati načini kako da se pozornost više skrene na aktere nego na to kako pomoći građanima. To je bio performans oporbe koji je za cilj imao poruku – mi smo ovdje, ne možete nas ignorirati, morate nas uključiti – želeći natjerati Bandića da i njih uzme u obzir pri donošenju odluka o pomoći građanima nakon potresa. Bandić je u velikoj mjeri izoliran, ostavljen da se sam bori s problemima, i sad je pitanje je li to posljedica njegove želje ili toga što ljudi više ne žele taj oblik suradnje s njim. Ti nesnošljivi odnosi između gradonačelnika i oporbe prelijevaju se na to da mi sve manje znamo kako će teći obnova. Sve je to uvod u predizbornu kampanju gdje se jasnije želi definirati tko je na kojoj strani. Premijer želi pokazati da se on brine o pravim problemima, za razliku od drugih koji rade predstave kako bi privukli pažnju na sebe, a ne na probleme. Plenković je to napravio upotrijebivši više komunikaciju “odozgo”, svisoka, želeći pokazati gdje je kome mjesto. Bandićeva je reakcija, pak, bila neprimjerena – prokomentirala je komunikologinja Smiljana Leinert Novosel.

>> VIDEO Konferencija za medije oporbe u Gradskoj skupštini

A sociolog Dragan Bagić o tome je rekao:

– Svatko je duhovito iskoristio situaciju da bi napravio performans koji karikira trenutačnu situaciju i ponašanje drugih u toj situaciji. Oporbenjaci su htjeli pokazati da se Skupština može organizirati, a Plenković ih je malo podbadao i ismijavao, dok je Bandić cijelu stvar “zatvorio”. Zanimljiv je taj događaj sa svih aspekata. Svatko je iskoristio priliku za svoj dio performansa. Improvizacije je bilo na svim stranama. Sve se to dobro uklapa u situaciju popuštanja. Svi istražujemo te nove granice normalnosti. Ovo je dio atmosfere u kojoj se svi nalazimo, svi ispipavamo kako bismo se sad trebali ponašati.

Komentara 23

IL
ilustrator
20:13 07.05.2020.

cijenjena anka prozove milana da je zagreb prljav. gospon gradonačelnik kao pravi političar sluša svoje građane i posla čistoću da opere trg sv. marka cijenjena anka je valja zadovoljna

DU
Deleted user
20:17 07.05.2020.

I oni bi trebali skinuti Bandića.Ah na šta smo spali. što bi se narodski reklo"Sjaši Kurta da uzjaši Murta"

LM
L.marija
20:02 07.05.2020.

Haha.Meni je najsmiješniji ipak Bandić,poslao čistoću da identificira trg.Morate priznati da je duhovit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije