Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vikendice na meti migranata: 'Bojimo se, to su organizirane grupe s vodičima koji znaju puteve'

Sve troškove šteta Gorani do sada snose sami. Očekuju pomoć Vlade jer, tvrde, migranata će zasigurno još dugo biti na ovom području.
07. listopada 2020. u 17:55 15 komentara 5345 prikaza
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Sjeverozapadni dio Gorskoga kotara već je pet godina najfrekventija migrantska ruta, a kuće i vikendice česta su meta provala i krađa. Tijekom noći jedno je vozilo ukradeno, potom pronađeno uništeno. Bilo je i pokušaja krađe koju su mještani spriječili. Pretpostavljaju da je riječ o migrantima s obzirom na to da je ovo razdoblje godine kada se prolazeći uobičajenom rutom spuštaju u mjesta, piše HRT.

NOVA OPREMA Potpuni nadzor: MUP nabavlja nove kamere, nitko neće moći neopaženo proći granicu

Iako policija pojačano nadzire to područje, mještani tvrde kako su to organizirane grupe s vodičima koji dobro znaju sve šumske putove. Mještanima Mrkoplja i ostalih susjednih sela s prvim hladnijim danima, ususret često dolaze migranti. Tako je već posljednjih pet godina. Ovu najfrekventniju rutu, tvrde mještani, migranti poznaju bolje od njih samih. Na njoj je znalo biti provala u vikendice, lovačke i planinarske domove.

– Prije dva dana je jedno vozilo ukradeno, jedno je uništeno. Bila su i dva pokušaja otuđenja privatne imovine, ali ljudi su to spriječili, rekao je Josip Brozović, načelnik općine Mrkopalj. Načelnik ističe kako policija nije potvrdila da je ovoga puta riječ o migrantima, ipak apelira na mještane da čuvaju svoju imovinu, zaključavaju kuće i vozila.

FOTO: Migranti u kampu u blizini Bihaća

1 / 10

Najčešće su to velike skupine koje na ovo područje dolaze preko Ogulina i Bjelolasice. Zahtjevna je to šumska ruta pa se u naselja uglavnom spuštaju u potrazi za hranom i skrovištem. Krajnja destinacija im je Fužine, a onda idu put Platka i dalje prema slovenskoj granici, piše HRT.

Sve troškove šteta Gorani do sada snose sami. Očekuju pomoć Vlade jer, tvrde, migranata će zasigurno još dugo biti na ovom području.

Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • Korumpirani:

  Ma usrana država štiti političke mafijaše štiti migrante ptiti kriminalce,a ako se zaštitiš na neki način tebe budu teretili za prekoračenje ovlasti.Neka uvedu kao kao Ameri da imaš pravo štititi svoje posjed pa bude sve rješeno.

 • Avatar Burviles
  Burviles:

  a da se vikendaši organiziraju u obrani svoje imovine i života kad država neće !!

 • Archangel711:

  Metalna cijev na jakoj opruzi sa poteznom žicom u visini glave pa nek uđe!