Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.03.2018. u 13:55

17 mudraca, navodno ideološki različitih uvjerenja i relativno različitih struka, stavili su svoj pečat na jednogodišnji rad koji je na 30 stranica trebao riješiti povijesno indoktrinirajuće zavrzlame koje su preko 50 godina usađivane u pionirske glave, pa i nekih intelektualca iz tog Vijeća.

Takozvano Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima itekako je poslužilo svrsi. 17 mudraca, navodno ideološki različitih uvjerenja i relativno različitih struka, stavili su svoj pečat na jednogodišnji rad koji je na 30 stranica trebao riješiti povijesno indoktrinirajuće zavrzlame koje su preko 50 godina usađivane u pionirske glave, pa i nekih intelektualaca iz tog vijeća.

A Vijeće je zaista poslužilo pravoj svrsi i tajming objavljivanja tog, kako ga doktor Hasanbegović naziva, „intelektualnog nedonoščeta“ je kao fini začin iz kuhinje velikog maga koji u ovo malo nestabilnije doba Plenkovićeve stabilnosti provodi macanizaciju društva. 

Poslužilo je svrsi jer nije napravilo ništa, a prikrilo je i na mjesec dana u zaborav stavilo svašta! Taman da zaboravljivi narod prestane razmišljati o najvećoj ekonomskoj gluposti naših Vlada – nacionalizaciji Agrokora, da nitko ne čuje podatak da ponovno imamo stravično malen rast BDP-a, da se u šumovima izgube glasovi razuma koji upozoravaju na opasnosti ovakve političke „stabilnosti“ i neimanja dovoljno jake oporbe koja u budućnosti može rezultirati za nas pogubnom velikom koalicijom.

A što se samog Vijeća za suočavanje s nedemokratskim režimima tiče, već iz samog naziva i saziva bilo je jasno kako i kuda će (se) to voditi. “Nedemokratski režimi“ vješto su prikrili ono s čime su se zaista trebali suočiti, a to su diktature. Naši intelektualci vrlo dobro znaju koristiti moć jezika pa su tako i ovdje izveli jezični trik i ublažili ono što su trebali amenovati jer teško da bi u javnosti bilo prihvatljivo da postoje brojni „ali“ iza komentara na diktature. A iza gotovo svake odluke, odnosno „preporuke“ Vijeća dolazi onaj „ali“.

O sazivu Vijeća dovoljno govori da je jedan član tog skupa mudraca hrvatski veleposlanik u Francuskoj, za kojeg je javnost saznala kad su mu u toplom francuskom uredu na zidu uočili sliku ni manje ni više nego diktatora Josipa Broza, istog onog s čijom se diktaturom kroz rad Vijeća navodno trebao suočiti. A to i je pravi prikaz hrvatske intelektualne scene jer oni koji su odrasli upijajući lovorike NOB-u još uvijek predstavljaju većinu pod našim društveno-humanističkim znanstvenim nebom. 

A reakcije su očekivane, dok mediji upozoravaju na sve veću podijeljenost i ideološku različitost društva, takozvani desni spektar negoduje zbog ostavljanja onog „ali“ iza zvijezde petokrake, a nazovi lijevi spektar zbog ostavljanja „ali“ iza pozdrava Za dom spremni. No ne bojte se podjela, neka narod vidi da je profesor na fakultetu i veleposlanik zaljubljenik u diktatora, da neki povjesničari žive i djeluju prema uvjerenju da je 100 milijuna mrtvih opravdano zbog prijašnjeg zala, a ne da se moraju pretvarati i ljubav prema diktaturama skrivati u svoja 4 zida.

A i lijevi i desni pa i mediji imaju pravo na negodovanje, no to je upravo i bio cilj ovako tempiranog davanja života intelektualnom nedonoščetu. Narod se sad kači, duhovi prošlosti lebde nad sadašnjosti a onom poduzetniku koji pokušava opstati na tržištu i prvoga u mjesecu isplatiti plaće radnicima na pamet pada samo misao da ako ne možemo izaći iz ralja prošlosti, kako ćemo se suočiti sa surovom sadašnjosti koja nas je zakopala na dno Europe po razvijenosti? Kako da običnom čovjeku objasni da mu nije neprijatelj kako su ga učili u školi manifestom o sukobu rada i kapitala nego je problem u državi koja mu otima pola plaće? Sad mjesec dana ili više, baš nikako… Pa taman do vremena dok se medijski prostor malo raščisti i u prvi plan ponovno dođe važna tema poput izbornog zakona ili lošeg pravosuđa, Plenkovićev kuhar će imati pripremljen novi začin i način da se sve prebaci na stvari na koje nemamo utjecaja, niti od kojih imamo ikakvih koristi.

Pogledajte i prosvjed '"Tito zauvijek"

tito kumrovec
1/15

Komentara 12

BI
bikica7
15:00 03.03.2018.

Bravo gospodine Petranović,konačno da u večernjaku bude jedan objektivan komentar.Nitko ne dvojji da je fašizam učinio puno zla ali komunizam čiji je simbol crvena zvijezda petokraka je ubio daleko više ljudi u razdoblju 1941.- 1990.godina.Pa kada se zabranjuju fašistički treba zabraniti i osuditi sve komunističke simbole jet to zahtjevaju građani Republike Hrvatske.

TA
tajnikk
15:53 03.03.2018.

Dug je put do istine kad povijest nam pišu ISTORIČARI

PR
prajdali100
18:40 03.03.2018.

Tko zna, možda od ovog malog i bude nešto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije