Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIBARSTVO Ministri poljoprivrede i ribarstva EU 27 konačno odlučili spriječiti izumiranje ukusne ribe

Vijeće EU spašava bakalar

VL
Autor
Stojan De Prato
19.11.2008.
u 16:19

Oporavak desetkovanih jata bakalara, kako bi i budući naraštaji mogli barem za Badnjak kušati jednu od najukusnijih riba, trebale bi zajamčiti mjere koje je usvojilo Vijeće EU za poljoprivredu i ribarstvo. Cilj im je, kako je novinarima rekao predsjedajući ovoga ministarskog sastava Vijeća francuski ministar poljoprivrede Michel Barnier, zajamčiti da bakalar ponovno dosegne brojnost koja će omogućiti održivo ribarenje.

Europska komisija, na prijedlog znanstvenika, iz godine u godinu predlaže smanjivanje kvota za izlov pojedinih vrsta riba, ne bi li se spriječilo njihovo izumiranje, no ministri traženo smanjenje obično prepolove, da bi na kraju ribari, zbog manjkava nadzora, pa i žmirenja mjesnih vlasti, često ulovili i više od konačno propisanih kvota, a izlovljeni višak, kao i ribe koje su manje od najmanje dopuštene veličine, ako uvide da ne mogu izbjeći nadzoru bacaju u more. Baca se također bakalar koji se zatekne u mreži kada se lovi druge vrste riba ili kada je pojedina ribarska tvrtka već ispunila svoju kvotu...

Ministri su prihvatili EK-ove prijedloge mjera za Kattegatt, Skagerrak, Sjeverno more, Istočni kanal, područje zapadno od Škotske i za Irsko more, a o Keltskom bi se moru trebali dogovoriti na prosinačkoj sjednici. Osim smanjenja kvota za izlov do 25 posto, povećat će se oka na mrežama, kako bi premale ribe mogle umaći. Za mjere kojima će smanjiti bacanje mrtve ribe u more zadužene su zemlje članice; one za to moraju primijeniti način koji same smatraju najprikladnijim.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije