Naslovnica Vijesti Svijet

Papa završava posjet Irskoj kojim je dominirao problem svećeničkih zlostavljanja djece

Papa će se potom vratiti u Dublin kako bi popodne održao završnu misu Svjetskog susreta obitelji, trogodišnjeg događaja na kojem je već sudjelovao u Philadelphiji (SAD).
26. kolovoza 2018. u 08:20 5 komentara 561 prikaza
Franjo
Foto: ©ALESSIA GIULIANI/Milestone Media/PIXSELL

Papa Franjo završit će u nedjelju kratak posjet Irskoj obilježen eksplozivnim dosjeom o svećeničkim zlostavljanjima djece, odlazeći u svetište Knock i velikom misom u Dublinu. 

Papa Franjo u Irskoj NOVA EPOHA 'Propusti Katoličke crkve s pravom su uzrokovali ljutnju'

U svetištu Knock, mjestu Marijanske pobožnosti udaljenom 180 kilometara od Dublina, papa Franjo održat će jutarnje recitiranje Angelusa. Time slijedi primjer Ivana Pavla II. koji se prije 39 godina došao pokloniti na to mjesto navodnih ukazanja koje danas privlači svake godine 1,5 milijun hodočasnika. 

Papa će se potom vratiti u Dublin kako bi popodne održao završnu misu Svjetskog susreta obitelji, trogodišnjeg događaja na kojem je već sudjelovao u Philadelphiji (SAD). U velikom parku Phoenix u Dublinu trebalo bi ga dočekati pola milijuna vjernika.  Prije gotovo 40 godina kad su razvod, pobačaj i homoseksulani brak bili nezamislivi u zemlji, Ivan Pavao II. govorio je pred 1,5 milijuna osoba na misi. 

Papa Franjo u Irskoj Posjet Irskoj Papa Franjo susreo se s osam žrtava spolnog zlostavljanja i zatražio oprost

Za to vrijeme u središtu Dublina žrtve svećeničkog zlostavljanja i njihove pristaše sudjelovat će u nedjelju na prosvjedu nazvanom "Ustajte za istinu". 

U Thuamu, na zapadu zemlje, održat će se bdijenje u sjećanje na 796 umrlih beba, između 1925. i 1961., u nekadašnjem katoličkom prihvatilištu reda sestara Bon Secours (dobre pomoći), koje su pokopane u zajedničkoj grobnici. 

Papa Franjo u Irskoj Papa Franjo u Irskoj 'Pedofilija predstavlja sramotu za katoličku zajednicu'

Papa Franjo susreo se u subotu na sat i pol s osam irskih žrtava zlostavljanja koje su u prošlosti počinili pripadnici svećenstva, crkveni velikodostojnici i osobe unutar katoličkih institucija.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • chanchir:

    Bogu se mozete molit i bez Vatikanaca.

  • Avatar Mi sami
    Mi sami:

    "Crkveni odbor Crkvene opštine Klinovac, koji se pobunio protiv vladike Pahomija i dešavanja u vranjskoj eparhiji, smenjen je pre nekoliko dana po kratkom postupku rešenjem koje je potpisao upravo vranjski vladika. Pahomije se se već godinama nalazi u središtu raznih ... prikaži još! afera, ali je ovo prvi put da optužbe na njegov račun stižu iz nekog crkvenog odbora.Vladika Pahomije našao se u središtu jedne od najvećih afera u SPC nakon što su ga četvorica dečaka optužili za seksualno zlostavljanje od 1999. do 2002. godine u službenim prostorijama Eparhije vranjske."