Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vidović od vlasnika traži očitovanje: Biranje gostiju prema političkom opciji je diskriminacija

Iako ne spominje konkretan kafić, jasno je kako se referira na riječki kafić Three Monkeys
22. veljače 2021. u 18:26 12 komentara 3278 prikaza
Zagreb: Sabor raspravljao o izvješću o radu pučke pravobraniteljice
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović poručila je da biranje gostiju kafića prema političkoj opciji kojoj su naklonjeni može predstavljati diskriminaciju temeljem političkog uvjerenja koja je zabranjena Ustavom i zakonom, a u slučaju kafića iz Rijeke pokrenula je ispitni postupak.

Premijer Andrej Plenković sa suradnicima obišao poplavljene Kokoriće 'tlak mi je na milijardu' Vlasnik kafića uzvratio Plenkoviću: Trideset godina uništavate ovu državu i ja vas ne volim

„Poruka građanima da, ako su naklonjeni određenoj  političkoj opciji, nisu dobrodošli kao gosti kafića, može se smatrati diskriminacijom temeljem političkog uvjerenja. Time se ovu skupinu stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na druge građane, samo zbog njihovih političkih afiniteta“, ističe Lora Vidović.

Iako ne spominje konkretan kafić, jasno je kako se referira na riječki kafić Three Monkeys iz kojeg su prije desetak dana, nezadovoljni potezima vlade i stožera, poručili da HDZ-ovci u njemu nisu dobrodošli.

Od vlasnika kafića zatraženo očitovanje

Pravobraniteljica navodi kako je tim povodom pokrenula ispitni postupak i od vlasnika kafića zatražila očitovanje, uključujući i je li o poruci dodatno komunicirao sa svojim zaposlenicima.

„Tražili smo i informacije o prijetnjama za koje je naknadno naveo da zaposlenici primaju te je li o tome obavijestio policiju“, navela je pravobraniteljica.

Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu nakon sjednice Vlade 'ON JE PRIMJER RASIZMA' Plenkovića naljutio vlasnik kafića iz Rijeke: Da je zadnji kafić na svijetu, ne bih došao

Napominje da je legitimno pravo svakog građanina izražavati svoj stav i neslaganje s bilo čijim političkim stavovima, ali i naglašava da takvo izražavanje ne smije predstavljati diskriminatorno ponašanje, govor mržnje ili drugi zabranjeni oblik govora. „Pri tom, konačnu odluku o tome je li u konkretnom slučaju riječ o diskriminaciji ili ne može odlučiti samo sud“, precizirala je.

Navela je i što o takvim slučajevima kaže sudska praksa.  

Čak i ako bi u praksi isti taj kafić redovito posluživao i goste za koje se vlasnik izrazio da nisu poželjni, već i sama takva javno objavljena poruka ima odvraćajući učinak na moguće goste pripadnike ili simpatizere navedene političke opcije. Tako je presudio i Sud EU u slučaju Feryn, kada je vlasnik belgijske kompanije izjavio da se niti jedan „imigrant“ kod njega neće zaposliti, podsjetila je.

Darko Milinovic DARKO MILINOVIĆ 'Koga god HDZ pošalje u borbu, neće me moći pobijediti. Spominju već treće ime u samo mjesec dana'

„Također, Vrhovni sud RH u jednom je slučaju naložio tuženiku da se putem medija ispriča radi davanja izjava kojima je diskriminirao osobe iste spolne orijentacije, navodeći kako homoseksualci ne bi igrali u njegovoj nogometnoj reprezentaciji. U istoj presudi Sud je jasno istaknuo kako verbalno priopćenje, u kontekstu ustavnog jamstva na slobodu mišljenja i izražavanja, može ugroziti zaštićene vrijednosti drugih osoba te može predstavljati diskriminaciju“, priopćila je pučka pravobraniteljica.

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Kokoiduhovi:

    Sve to stoji, Ali, ako se takav stav i pravila primjenjuju na sve, ali baš na sve osobe u Hrvatskoj koje raznim javnim izjavama favoriziraju neku političku ili drugu opciju, a vrijeđaju i osporavaju druge, koje veličaju neke stranke, osobine, ... prikaži još! načine, a osporavaju ili čak ističu kako su sve drugačije "nepoželjne", ""desničarske" "ljevičarske i samim time opasne i sl.

  • sani1:

    Pa tip nije nikome zabranio da uđe, već im je samo rekao da nisu dobrodošli. Što tu nije jasno?

  • mrkvax:

    Da li je Hrvatska spala na to da nam manjine usred Hrvatske vješaju svoje kokarde i petokrake te zabranjuju ulazak u kafiće...? Jesu li se toliko osilili da Hrvatima usred Hrvatske nameću svoje zabrane..? Što je sljedeće možda opet balvani...?