Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASOVNI UDAR DRONOVIMA

VIDEO Ukrajinci napali važan vojni aerodrom u Rusiji: Uništeni borbeni avioni, oštećeni ratni zrakoplovi

Aftermath of a Russian drone attack in Zaporizhzhia
Foto: Stringer/REUTERS
1/4
05.04.2024.
u 12:18

Ukrajina je posljednjih tjedana značajno pojačala svoje napade bespilotnim letjelicama na ciljeve u Rusiji, fokusirajući se na rafinerije nafte u nastojanju da smanji ruski prihod od nafte.

Ukrajina je napala rusku vojnu zračnu bazu Morozovsk u regiji Rostovu, uništivši šest ruskih borbenih zrakoplova u zajedničkoj operaciji koju su proveli sigurnosna služba SBU i vojska, rekao je Reutersu u petak kijevski obavještajni izvor. Reuters nije mogao neovisno potvrditi tvrdnju. Izvor nije naveo kako je napad izveden, ali je rekao da je također oštećeno još osam ratnih zrakoplova.

Ruska novinska agencija RIA citirala je ranije rusko ministarstvo obrane koje je priopćilo da je ruska protuzračna obrana tijekom noći srušila 53 ukrajinske bespilotne letjelice, od kojih većinu iznad regije Rostova. Izvor je rekao da su zračnu bazu Morozovsk koristili ruski taktički bombarderi poput Suhoja Su-24 i Su-24M koje moskovske zračne snage koriste za ispaljivanje navođenih bombi na ukrajinsku vojsku i gradove na prvoj crti. Izvor je operaciju opisao kao važnu.

Ukrajina je posljednjih tjedana značajno pojačala svoje napade bespilotnim letjelicama na ciljeve u Rusiji, fokusirajući se na rafinerije nafte u nastojanju da smanji ruski prihod od nafte. Visoki vladin dužnosnik rekao je Reutersu ranije ove godine da se Ukrajina nada proizvesti tisuće dalekometnih dronova 2024., što je dio prioritetnog obrambenog programa u ratu s Rusijom.

Budući da ne može brzo proizvesti projektile dugog dometa te ima ograničen pristup projektilima koje su izradili zapadni saveznici, Kijev se usredotočio na razvoj bespilotnih letjelica dugog dometa kako bi uzvratio udarac Rusiji, koja je koristila široki arsenal projektila i bespilotnih letjelica za bombardiranje Ukrajine.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Na Dolcu ostavljeni lampaši: Zapaljeni su na jednom od štandova

Aftermath of a Russian drone attack in Zaporizhzhia
1/7
Ključne riječi

Komentara 3

XA
xaron
22:15 05.04.2024.

Ukrajinci su jako dobri na udaljenim ciljevima, ali im ne ide baš najbolje u bliskim sukobima. To ne miriše na dobro.

PM
Pionir_Mali
13:42 05.04.2024.

Ma ništa od toga,samo su neke zgrade oštećene i to od krhotina dronova. 🤣

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:25 05.04.2024.

Rusi su u Tataristanu izvukli olupinu ukrajinskog drona koji im je uništio tvornicu samohodnih topova na oko 1300 km od ukrajinske granice. Dron je stvarno izgledao kao jednomotorni laki avion. Vrlo jeftina masovna proizvodnja kamikaze verzije je moguća. Trošak od 90.000 dolara a domet preko 1000 km a možda i više, ovisno o rasterećenju i ukrcanom teretu. Relativno veliki radarski odraz. U Donjecku Rusi napadaju Krasnohorivku iz Staromikhailivke, brani se ukrajinska iskusna 3. jurišna brigada. Krenuli su Rusi gađati krilatim bombama FAB 1500. Kako svaku bombu treba nositi avion koji se približava svojoj meti Ukrajinci gađaju te avione neposredno prije otpuštanja bombe a Rusi od ranije već imaju značajne gubitke aviona koji im sada nedostaju. Nisu sretni s time. Prilaz Krasnohorivki s juga je blokiran močvarnim terenom u lokalnoj udolini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije