Djelovali diljem Europe

VIDEO 'Policija! Lezi dolje!': MUP objavio spektakularan video uhićenja nasilne kriminalne ćelije

Međunarodna policijska akcija - razbijanje zločinačkog udruženja iz domene kriminaliteta droga
Foto: MUP/screenshot
1/7
25.05.2023.
u 16:11

Pod vodstvom bosanskog državljanina, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem diljem Europe.

MUP je danas objavio detalje jučerašnjih uhićenja diljem zemlje, kao i snimku spektakularne akcije. Uskok i MUP pojasnili su detalje vezane za međunarodnu akciju uhićenja i pretresa stanova koje se provodila jučer u Hrvatskoj, ali i zemljama u okruženju; BiH, Sloveniji, Nizozemska, Italija, Belgija i Njemačka. Iako niti danas u svojim priopćenjima vezanim za detalja akcije i ono što se organiziranoj skupini kriminalaca stavlja na teret, ne navode imena uhićenih osoba, u jednom dijelu priopćenja potvrđuju ono što smo jučer objavili - da je riječ o kriminalnoj skupini koju vodi Dino Muzaferović, zvan Cezar iz Velike Kladuše u BiH. On je lani uhićen u Njemačkoj i sada je na odsluženju zatvorske kazne u Italiji.

Policija u dijelu priopćenja, naime, navodi da je uhićeno ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu skupine - državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra „visokovrijednom metom“, a koji trenutno služi 4-godišnju zatvorsku kaznu u Italiji. Činjenica je da je svoj posao preprodaje droge pokrenuo iz Bosne i Hercegovine gdje je u V. Kladuši imao i nasade marihuane, da bi posao kasnije proširio na druge vrste opijata, a posjedovao je i prodavao vojno naoružanje. Tržište mu je bilo po čitavoj zapadnoj Europi.

VEZANI ČLANCI: 

 

Priopćenje objavljujemo u cijelosti. 

Međunarodna operacija tijela za provedbu zakona u koordinaciji EUROPOL-a rezultirala je uhićenjem 37 pripadnika iznimno nasilne kriminalne ćelije sa zapadnog Balkana. Pod vodstvom bosanskog državljanina, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem diljem Europe. U srijedu, 24. svibnja je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj provedeno nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande. Iste su koordinirane iz zapovjednog mjesta u Zagrebu, Hrvatska, uz potporu časnika EUROPOL-a raspoređenih na terenu.
 
Uhićeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu skupine - državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra "visokovrijednom metom", a koji trenutno služi 4-godišnju zatvorsku kaznu u Italiji. Istražitelji su uspjeli otkriti kako je predmetna osoba nastavila voditi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije. Vjeruje se kako je od tamo redovito davao zapovijedi i upute svojim podređenim o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.
 
Među objektima koji su pretraženi tijekom akcijskih dana nalazi se zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini gdje su se čuvali droga, vatreno oružje i eksplozivi. Rezultati kriminalističkog istraživanja su: 37 uhićenja, 135.000 eura u gotovini, 4 pištolja i 2000 komada streljiva, 15 kilograma kokaina, 8 kilograma heroina, nekoliko lažnih putovnica/osobnih iskaznica. Tijela koja su sudjelovala: Austrija - Kriminalističko obavještajna služba Austrije (Bundeskriminalamt), Belgija - Savezna pravosudna policija Antwerpen, Bosna i Hercegovina - Uprava federalne policije - Odjel za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Sarajevo, Hrvatska - Ravnateljstvo policije (Služba kriminaliteta droga) i Policijska uprava zagrebačka, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Njemačka - ZKA - Carinski ured za istrage München, Nizozemska - Policija Rotterdam, Slovenija – Generalna policijska uprava (Odjel za droge i  Policijska uprava Ljubljana), DEA ured Zagreb, Europol - Jedinica za droge.Ova međunarodna akcija uslijedila je nakon složenog istraživanja koje je vodilo hrvatsko Ravnateljstvo policije u okviru operativne radne skupine 'Balkanski kartel'. 

Obavještajna mjera koju je proveo Europol nakon nedavnog uklanjanja triju šifriranih komunikacijskih alata kojima su se koristili kriminalci - Encrochat, Sky ECC i Anom - otkrila je raširenost balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju. Kako bi se odgovorilo na tu prijetnju, Europol je osnovao operativnu radnu skupinu "Balkanski kartel" koja okuplja istražitelje iz cijele Europe i svijeta u cilju učinkovitog odgovora na prijetnju koja dolazi iz te regije. Nastavkom rada radne skupine očekuju se i daljnji rezultati", navodi MUP. 

Pojasnili su i što se događalo u Hrvatskoj. I to priopćenje donosimo u cijelosti. 

"Policijski službenici za suzbijanje kriminaliteta droga Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke te Uprave kriminalističke policije, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad 22 osobe starosti od 23 do 58 godina (državljani Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sustavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja.

VEZANI ČLANCI: 


 
Kriminalističko istraživanje međunarodnog je karaktera i provedeno je u suradnji s policijama Slovenije, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Belgije te sa carinskim službama Njemačke. Sumnja se da je osumnjičeni 37-godišnji državljanin BiH najkasnije početkom 2022. pa do kraja svibnja 2023. godine organizirao zločinačko udruženje te je u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičene i druge zasad nepoznate osobe radi kontinuirane nabave, krijumčarenja, neovlaštene prodaje i neovlaštenog nuđenja na prodaju kokaina, heroina, konoplje i smole konoplje te kontinuirane neovlaštene nabave, posjedovanja i prodaje vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, sve s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi.

Također se sumnja da je 37-godišnjak organizirao i financirao nabavu kokaina i smjese za povećanje mase droge tzv. „punila“ na području Nizozemske i Belgije, nabavu konoplje i smole konoplje na području Crne Gore te nabavu heroina na području Turske. Sumnja se da je organizirao  prijevoz droge na područje Slovenije, Hrvatske i BiH, gdje se droga pripremala za daljnju neovlaštenu prodaju drugim preprodavačima s područja Njemačke, Švicarske, Italije, Slovenije, Hrvatske i BiH. Također je organizirao i financirao nabavu i skladištenje vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari na području BiH, prijevoz vatrenog oružja na područje Hrvatske i njegovu neovlaštenu prodaju. Nadalje se sumnja da je financirao kupovinu  automobila i izradu tajnih skrovišta tzv. “štekova” u automobilima u kojima se krijumčarila droga, vatreno oružje te da je prevozio novac za kupnju droge, financirao nabavu tzv. “kripitiranih” mobitela kojima su se u komunikaciji služili članovi zločinačkog udruženja. Uz drogu i oružje, financirao je i najam stanova i garaža u kojima su boravili članovi zločinačkog udruženja i u kojima se droga i oružje skrivalo, financirao sve ostale troškove nastale djelovanjem zločinačkog udruženja te donosio sve ključne odluke o načinu krijumčarenja, ustroju i funkcioniranju samog zločinačkog udruženja.
 
Osim toga se sumnja da su se droga koja se krijumčarila s područja Nizozemske, Belgije, Crne Gore i Turske uz pomoć tzv. „kurira - krijumčara“, a prema prethodnim uputama 37-godišnjaka, dovozila na područje Hrvatske, do unajmljenih garaža i stanova u Zagrebu, na područje Slovenije, do unajmljenih garaža i stanova na adresama u Ljubljani, kao i na područje Bosne i Hercegovine. Tamo bi se droga skrivala i pripremala za daljnju neovlaštenu prodaju tj. miješali su ju s punilima, vagali i pakirali. Prema daljnjim uputama 37-godišnjaka, droga bi se dostavljala kupcima u Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj te BIH.
Što se tiče vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, ono se prema uputama 37-godišnjaka nabavljalo, skladištilo i sakrivalo na području Bosne i Hercegovine. Dio vatrenog oružja se čuvao i na području Hrvatske i Njemačke.
 
Naime, osumnjičeni 37-godišnjak je prije uhićenja u Njemačkoj i za vrijeme dok se nalazio u zatvoru u Njemačkoj i Italiji, angažirao dio osumnjičenih (34, 33, 39, 32, 35) kao osobe od povjerenja zadužene za daljnje prenošenje informacija i davanje uputa o djelovanju zločinačkog udruženja, u vezi s nabavom, posjedovanjem i prodajom droga i oružja te izvršavanjem konkretnih zadataka i raspoređivanjem ostalih osumnjičenika po određenim zadacima, kao i za vođenje brige oko stanova i garaža te oko nabave i korištenja vozila za potrebe udruženja, a također i za plaćanja ostalim članovima udruženja, dobavljačima i kuririma, kao i za prikupljanje novaca od prodaje droge i oružja.
 
Svaki od članova zločinačkog udruženja imao je određene zadaće, kao što su poslovi oko nabavljanja i kupnje droge, prijevoza droge, novca i članova zločinačkog udruženja, za prikupljanje novca od prodaje droge i pripremanje novca za buduće isporuke droge, pronalaženje i najam stanova i garažnih prostora u kojima se oružje skrivalo i droga vagala, prepakiravala i miješala s punilima, nabavu automobila kojima se krijumčarila droga, kao i daljnju neovlaštenu prodaju droge drugim preprodavačima te obavljanje drugih logističkih poslova neophodnih za funkcioniranje zločinačkog udruženja. Neki od njih su bili zaduženi za poslove prevođenja na strane jezike prilikom dogovora u vezi počinjenja kaznenih djela. Za prijevoz droge kamionom je bio zadužen i osumnjičeni čiji obrt u vlasništvu ima kamion i prikolicu te je pronalazio i organizirao legalne kamionske ture u kojima se među legalnom robom prevozila i droga.
 
Na opisani način kroz nabavu, skladištenje i prodaju, zločinačko udruženje raspolagalo je s najmanje 23 kg kokaina, najmanje 86 kg heroina, najmanje 120 kg konoplje i najmanje 100 kg smole konoplje - ukupne vrijednosti od najmanje 3.456.000,00 eura te s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6.000 pištoljskih metaka i 20 kg eksploziva.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osmero osumnjičenih predali pritvorskom nadzorniku, dok su kaznenu prijavu protiv 22 osobe podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", naveli su.
 

Komentara 4

NE
netstoper
16:26 25.05.2023.

I što normalnom poštenom i miroljubivom građaninu na ulici preostaje, možda - papar sprey.

DU
Deleted user
19:55 25.05.2023.

Uhvate covjeka kriminalca kojeg trazi interpol godinama i onda mu dadnu 4 godine ovde u USA kad ukrades zvaku dobijes 10 godina a on za kriminal droga oruzje 4. Isplati se bit Kriminalac u Evropi, Ovde dosla dva Albanca u USA i ko poceli neki kriminalni poso uhvatili prvog odma 50 godina ovaj drugi ga zbrisu za Kanadu pa nazad za Albaniju dok je cuo da je ovaj za kikiriki dobio 50 godina tako se to radi u USA

PR
prajdali100
17:09 25.05.2023.

Ove stvari su najbolje riješene u Singapuru.Pa tko voli nek izvoli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije